Άρθρο

Ένα αυτόνομο φωτεινό σύμπαν

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23/4), η συγγραφέας Τζούλη Αγοράκη γράφει τι σημαίνει για την ίδια το βιβλίο

Τζούλη Αγοράκη

Δεν υπάρχει ούτε ιδανικός χρόνος για διάβασμα ούτε ιδανική συνθήκη για μένα. Η ανάγνωση ενός βιβλίου είναι ο άλλος τρόπος να βλέπω τα
πράγματα. Και το επιχειρώ με κάθε ευκαιρία.  Στο μετρό, ακόμα και σε ουρές σε τράπεζα, στο καράβι με πολλά μποφόρ.

Είμαι  παθιασμένη αναγνώστρια παντός καιρού και συνθηκών.  Βγάζω το βιβλίο μου και στιγμιαία δραπετεύω.  Τα βιβλία είναι για μένα σαν on και off κουμπί. Ρίχνω τους διακόπτες και μ’ ένα δικό μου ιδιωτικό σκάφανδρο μοιάζει να πηγαίνω σ’ άλλους τόπους, σ’ άλλες ζωές. Γίνομαι «πληθυντική».

Έχω απολαύσει βιβλία ακούγοντας τον ήχο της θάλασσας ή σε υπέροχα τροπικά τοπία, αλλά νομίζω η πιο μεγάλη ανακούφιση είναι στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού μου, όταν με πλακώνει η πραγματικότητα και ανοίγω ένα βιβλίο και είναι λες και αλλάζω χωροχρόνο και διάσταση.

Για μένα τα βιβλία είναι αυτόνομο φωτεινό σύμπαν. Μια άλλη πραγματικότητα μέσα στην πραγματικότητα. Ανήκω στα αναγνώσματά μου με φυσικότητα, όπως ανήκω στη ζωή. Και δεν μπορώ να σκεφτώ τη ζωή μου χωρίς βιβλία.

Από τη στιγμή της αναζήτησης στο βιβλιοπωλείο, τη μυρωδιά, την υφή τους, τα γράμματα που με τραβάνε στο εσωτερικό των λέξεων, σε κάθε βιβλίο, σαν την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων βρίσκομαι με νέα ματιά μπροστά σε ένα ξεχωριστό θαύμα. Τι υπέροχη βιβλιοφαγική ζωή.

 

*Μάθε περισσότερα για το βιβλίο Ανδρολίβαδο, της Τζούλη Αγοράκη, που κυκλοφορεί από την Key Books, εδώ

Αφήστε μια απάντηση