Άρθρο, Αφιέρωμα

Γνώρισε τον εαυτό σου, σήμερα!

Όσο κι αν λέμε ότι το καλοκαίρι θέλουμε να «χαλαρώσουμε», το μυαλό μας είναι πάντα σε μια αναζήτηση. Στις στιγμές ηρεμίας βρίσκουμε συχνά τον εαυτό μας να χρειάζεται μια κατεύθυνση προς «κάτι καλύτερο», χωρίς να ξέρουμε ακριβώς πώς θα βρούμε τον δρόμο προς αυτό. Σύντροφοί μας σε αυτό το ταξίδι της αυτογνωσίας μπορούν να είναι τα κατάλληλα βιβλία, γραμμένα από διακεκριμένους επιστήμονες της ψυχολογίας. Ας δούμε 7 από αυτά!

1. To Παζλ – Έφη Ανδρεουλάκου

Όχι ένας συνηθισμένος οδηγός προσωπικής ανάπτυξης: Το Παζλ της Έφης Ανδρεουλάκου είναι περισσότερο ένα βιβλίο – καθρέπτης που αναδεικνύει εκείνες τις πτυχές του εαυτού μας που αγνοούμε. Η ψυχολόγος Έφη Ανδρεουλάκου μάς παρακινεί να αντικρίσουμε με καθαρή ματιά το παζλ της ζωής μας, εστιάζοντας όχι τόσο στο ποιοι είμαστε σήμερα, αλλά στο ποιοι μπορούμε να γίνουμε αύριο.

2. Σου αξίζει να ευτυχήσεις – Αγνή Μαριακάκη

Στο «κυνήγι» της ευτυχίας, πολλές είναι οι φορές που ξεχνάμε από ποιες δύσκολες καταστάσεις προερχόμαστε και ποια είναι τα διδάγματα αυτών. Και η Αγνή Μαριακάκη είναι εδώ για να αποδείξει ότι η ευτυχία δεν είναι μια ουτοπική έννοια, αλλά ένα κομμάτι του ψυχισμού μας που θα πρέπει να δεχτούμε εμείς οι ίδιοι πρώτα από όλα. Η διακεκριμένη ψυχολόγος μάς καθοδηγεί βήμα βήμα στη συμφιλίωση με το παρελθόν και τα τραύματά του, τα οποία έχουμε τη δυνατότητα να τα μετατρέψουμε σε εργαλεία για την οικοδόμηση ενός νέου, ευτυχισμένου εαυτού.

3. 12 Κανόνες για τη ζωή – Jordan B. Peterson

Για τους γνώστες της ψυχολογίας, ο Jordan B. Peterson δεν χρειάζεται συστάσεις. Ο κορυφαίος ψυχολόγος και στοχαστής καταφέρνει να συμπυκνώσει μέσα σε 12 κανόνες παραδείγματα από τις συνεδρίες του και την προσωπική ζωή του, τη μοντέρνα ψυχολογία και τη φιλοσοφία, και μαθήματα από τους αρχαιότερους μύθους της ανθρωπότητας. Όλοι οι κανόνες του Peterson τοποθετούνται γύρω από την ιδέα ότι η ευτυχία είναι ένας μάταιος στόχος και η ατέρμονη αναζήτησή της δημιουργεί πόνο.

4. Πέρα από την τάξη – Jordan B. Peterson

Είτε έχετε διαβάσει τους 12 «πρώτους» κανόνες για τη ζωή, είτε όχι, το Πέρα από την τάξη μπορεί να διαβαστεί αυτοτελώς, δίνοντάς σας μερικά μόνο από τα ανατρεπτικά συμπεράσματα του Jordan B. Peterson: Ένα κομμάτι του νοήματος της ζωής βρίσκεται πέρα από τα σύνορα όσων γνωρίζουμε και μπορούμε να ελέγξουμε. Το μυστικό της «ευτυχίας» (που όσο πιο επίμονα την αναζητούμε, τόσο πιο πολύ απομακρυνόμαστε από αυτήν) βρίσκεται στην προσαρμογή μας σε έναν κόσμο που διέπεται από συνεχείς αλλαγές.

5. H Δύναμη των Εσωστρεφών – Susan Cain

Και ο Στίβεν Σπίλμπεργκ; Και ο Μαχάτμα Γκάντι; Και ο  Άλμπερτ Αϊνστάιν; Όλοι τους ανήκουν σε μια ομάδα ατόμων κάπως παρεξηγημένη: στην ομάδα των εσωστρεφών. Σε έναν κόσμο που «δεν σταματάει να μιλάει», οι μεγάλες αυτές προσωπικότητες κατάφεραν όχι μόνο να διαπρέψουν, αλλά και να αφήσουν ένα ανεξίτηλο στίγμα σε αυτόν. Η Susan Cain προσεγγίζει τη σιωπηλή αυτή κατηγορία ανθρώπων, που μπορεί να περνά (φαινομενικά) απαρατήρητη, όμως είναι παντού. Γιατί αν δεν ήταν παντού οι εσωστρεφείς, ποιος θα έγραφε το 1984; Όχι κάποιος εξωστρεφής πάντως.

6. 10% Πιο Ευτυχισμένος – Dan Harris

Το «10% Πιο Ευτυχισμένος» του Dan Harris, Αμερικανού δημοσιογράφου του ABC News, παρουσιάζει τον δρόμο από τις κρίσεις πανικού στην αυτογνωσία, μέσω του διαλογισμού. Μέσα από την πορεία του συγγραφέα στον κόσμο της πνευματικότητας μάς αποκαλύπτεται ένας απόλυτα εφικτός και αποτελεσματικός τρόπος να γίνουμε «10% πιο ευτυχισμένοι» – πιθανότατα και πολύ παραπάνω. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως η φροντίδα της ψυχικής μας υγείας προϋποθέτει, πάνω από όλα, ανοιχτό μυαλό.

7. Άκου τον γάμο σου – John Jay Osborn

Γνωρίζοντας τον εαυτό μας, γνωρίζουμε και τις σχέσεις μας: Ανακαλύπτουμε τα στοιχεία της προσωπικότητάς μας που χρειάζονται περισσότερη δουλειά και γινόμαστε καλύτεροι σύντροφοι και σύζυγοι, από τη στιγμή που αναγνωρίζουμε με αμοιβαιότητα τα λάθη στη μεταξύ μας επικοινωνία. Το «Άκου τον Γάμο σου» του John Jay Osborn είναι ένα self-help novel που, μέσα από την ιστορία ενός παντρεμένου ζευγαριού και σε αφήγηση της οικογενειακής συμβούλου που έχει αναλάβει την περίπτωσή τους, φωτίζει όλα τα χάσματα που μπορεί να δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια μιας σχέσης. Μπορούν αυτά τα χάσματα να προσπεραστούν; Η απάντηση, στις σελίδες του βιβλίου!

Αφήστε μια απάντηση