Στο βιβλίο του «Ζήσε σαν καλλιτέχνης», ο Austin Kleon, μέσα από 10 κανόνες, αναζωπυρώνει τη δημιουργική μας διάθεση και μας μαθαίνει πώς να την αξιοποιούμε σε καλές και δύσκολες εποχές. Σήμερα, 15 Απριλίου, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης, ανατρέχουμε στο απόσπασμα «Η τέχνη είναι για τη ζωή (και όχι το αντίστροφο)» και διαβάζουμε μερικές σημαντικές αλήθειες, τόσο για την τέχνη όσο για και τη ζωή, συνολικά.
«Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι στην εποχή που ζούμε, η κουλτούρα μας αρχίζει να αναγνωρίζει τα Τέρατα της Τέχνης. Έχει αρχίσει να καταρρίπτεται σιγά σιγά αυτός ο απαίσιος μύθος που λέει ότι το να είσαι απών ως γονιός, άπιστος, να βιαιοπραγείς, να είσαι εθισμένος είναι με κάποιον τρόπο προαπαιτούμενα ή έστω συγχωρούνται εύκολα στο όνομα της σπουδαίας δουλειάς. Αν υπήρχε μια εποχή όπου μπορούσες να πάρεις μια κάρτα “Βγες από τη φυλακή” επειδή έκανες σπουδαία δουλειά και ταυτόχρονα αποτύγχανες οικτρά ως άνθρωπος, αυτή πια έχει περάσει. Να πάει στο καλό. Τα Τέρατα της Τέχνης δεν είναι ούτε απαραίτητα ούτε κουλ και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αντιγράφονται, να γίνονται αποδεκτά ή να συγχωρούνται. Οι σπουδαίοι καλλιτέχνες βοηθούν τους ανθρώπους να δουν τη ζωή τους με μια φρέσκια ματιά και τους αποκαλύπτουν νέες δυνατότητες…
Αν η τέχνη σου προσφέρει σκέτη δυστυχία στον κόσμο, άσ’ το και κάνε κάτι άλλο. Βρες κάτι διαφορετικό να κάνεις με το χρόνο σου, κάτι που να κάνει εσένα και τους γύρω σου να νιώθετε πιο ζωντανοί.
Ο κόσμος δε χρειάζεται απαραίτητα περισσότερους καλλιτέχνες. Χρειάζεται περισσότερους σωστούς ανθρώπους.
Η τέχνη είναι για τη ζωή – όχι το ανάποδο».
*Μάθε περισσότερα για το βιβλίο «Ζήσε σαν καλλιτέχνης», εδώ.
** Περισσότερο υλικό από τον Austin Kleon: «Κλέψε σαν καλλιτέχνης», «Πούλα σαν καλλιτέχνης», «Κλέψε σαν καλλιτέχνης: Η Μέθοδος»