Όταν τον Μάιο του 2018 η ψυχοθεραπεύτρια Διονυσία Γιαννοπούλου διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού, ένιωσε τον κόσμο γύρω της να καταρρέει. Ένας άνθρωπος που είχε μάθει να βρίσκεται από τη μεριά της παροχής βοήθειας, ξαφνικά υποχρεώθηκε να αλλάξει ρόλο, και να είναι εκείνη που θα ζητούσε βοήθεια.
Περνώντας από τα τέσσερα στάδια που ακολούθησαν τη διάγνωση (άρνηση, θυμό, θλίψη, αποδοχή), η Διονυσία μεταμορφώθηκε. Οι στιγμές που μέχρι πρότινος της φαίνονταν συνηθισμένες και δεδομένες έξαφνα της αποκάλυψαν το μεγαλείο τους, άνθρωποι την παρουσία των οποίων μέχρι πρότινος αγνοούσε εμφανίστηκαν στη ζωή της γεμάτοι γενναιοδωρία, το δε σώμα της στα μάτια της ξαναγεννήθηκε, πιο όμορφο και μαγικό.
Το ταξίδι της προς την ίαση και την αναγέννηση άφησε ίχνη ανεξίτηλα μέσα της: Κάθε εμπειρία και μια ευκαιρία επαναξιολόγησης, κάθε δοκιμασία κι ένα μάθημα. Τα μαθήματα αυτά καταθέτει στο Ανθίζοντας, ως άνθρωπος που δοκιμάστηκε και επέζησε για να πει την ιστορία της − μια ιστορία ελπίδας και γιορτής της ζωής, που έχει να διδάξει τον καθένα μας πολλά.
Διαβάστε παρακάτω ένα απόσπασμα από το «Ανθίζοντας», για το πώς μπορούμε να συγχωρέσουμε όσους μας πλήγωσαν και να προχωρήσουμε μπροστά:
Τι χρειάζεται να κάνεις για να μπορέσεις να συγχωρέσεις:
Αρχικά, επίλεξε έναν τρόπο για ν’ απελευθερώσεις τον θυμό και την πικρία σου για αυτούς που σε πλήγωσαν. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα μαξιλάρι για να το χτυπήσεις δυνατά, φωνάζοντας και βρίζοντας, εκτονώνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο όσα δεν έχεις εκφράσει απέναντί τους και τα κρατάς ασφυκτικά μέσα σου δηλητηριάζοντάς σε. Μπορείς επίσης να ζωγραφίσεις και να μουτζουρώσεις σε λευκές κόλλες χαρτί με μαρκαδόρους τα συναισθήματα που έχεις καταπιεί και σε ταλαιπωρούν. Αν χρειαστείς βοήθεια, ζήτα την από έναν ψυχοθεραπευτή και βγάλ’ τα από μέσα σου.
Όταν αισθάνεσαι έτοιμη και δυνατή, μπορείς ακόμη να επιλέξεις να μιλήσεις για ό,τι σε έχει πειράξει στους «υπεύθυνους» που σ’ έχουν στενοχωρήσει. Το μυστικό εδώ είναι ν’ αποφύγεις να τους κατηγορήσεις και να τους χαρακτηρίσεις μ’ αρνητικές ταμπέλες ή να τους ενοχοποιήσεις για το δράμα σου. Κανείς δεν αντέχει την επίθεση και το πιο πιθανόν είναι ν’ αμυνθεί, φεύγοντας.
Απλά, έκφρασε το πώς νιώθεις, χωρίς κριτική. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο άλλος να σου δείξει μια πλευρά του που δεν την είχες κατανοήσει ή να καταλάβεις ότι έγινε παρεξήγηση! Ακόμη ο άλλος μπορεί να σου ζητήσει συγγνώμη και να νιώσεις πολύ καλύτερα!
Όταν αισθανθείς πιο ήρεμη, χρησιμοποίησε μια άδεια καρέκλα και για λίγο κάθισε στη θέση του «δράκουλά» σου, «μπες στα παπούτσια του», μπες στην καρδιά του και κατανόησε γιατί σου φέρθηκε έτσι. Μήπως δεν του είχες κι εσύ ικανοποιήσει στο παρελθόν δικές του ανάγκες; Είχες αδιαφορήσει ή τον είχες πληγώσει χωρίς να το καταλάβεις, κι έτσι κι αυτός με τη σειρά του τ’ ανταπόδωσε; Ή μήπως του ενεργοποίησες –άθελά σου– κάποια απωθημένα, φόβους ή πληγές από προηγούμενές του σχέσεις ή τα παιδικά του χρόνια, και ασυνείδητα αντέδρασε έτσι ή εκδικήθηκε;
Αναλογίσου εάν είναι ένας «καθρέπτης» σου και σου θυμίζει μια «κακή» πλευρά του εαυτού σου ή μια ανάλογη κακή συμπεριφορά σου σε κάποιον άλλον άνθρωπο, στο παρελθόν σου.
Όποιος κι αν ήταν ο λόγος που τον ώθησε να σου φερθεί μ’ αυτόν τον τρόπο, επικεντρώσου στη δική σου ευθύνη, γιατί εσύ του επέτρεψες να σου φερθεί και να νιώσεις έτσι. Δεν του έβαλες όρια και δεν προστάτεψες αρκετά τον εαυτό σου. Ίσως γιατί, υποσυνείδητα, ένιωθες οικεία μ’ αυτήν την ψυχοφθόρα κατάσταση. Ήταν μια επανάληψη κακοποιητικών εμπειριών στη ζωή σου. Έχεις και εσύ ένα κομμάτι ευθύνης που μαγνητίζεις τέτοιου είδους αρνητικές συμπεριφορές απ’ τους άλλους.
ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΥΓΧΩΡΕΣΗΣ
1. Άσκηση «Στέλνω αγάπη από την καρδιά»
Κάθισε σ’ ένα ήρεμο μέρος βάζοντας χαλαρωτική μουσική.
Άρχισε να εισπνέεις γαλήνη και φως και να εκπνέεις την ένταση και ό,τι άλλο αρνητικό νιώθεις.
Πήγαινε με τη φαντασία σου σ’ ένα αγαπημένο, ήρεμο μέρος, που νιώθεις ασφάλεια και ομορφιά, π.χ. σε μια παραλία ή στην εξοχή.
Βάλε τα χέρια σου πάνω στην ευαίσθητη περιοχή της καρδιάς και άρχισε να εισπνέεις αγάπη και να εκπνέεις τον θυμό και ό,τι κρύβεται πίσω απ’ αυτόν, όπως πόνο, παράπονο, θλίψη για το πρόσωπο που σε πλήγωσε.
Τώρα, φέρε με τη φαντασία σου στην καρδιά σου το πιο αγαπημένο σου άτομο (μπορεί να είναι το παιδί σου ή ο γονιός σου ή ο σύντροφός σου). Άρχισε ν’ ανταλλάσσεις λόγια και πράξεις αγάπης μ’ αυτό το πρόσωπο, μέχρι να νιώσεις πλημμυρισμένη από την ενέργεια της αγάπης και της ευγνωμοσύνης που εισπράττεις απ’ αυτή τη σχέση.
Φέρε τώρα στην καρδιά σου τ’ άτομο που σ’ έχει πληγώσει και απλά προσπάθησε να του κάνεις χώρο, να κατανοήσεις τη συμπεριφορά του και να την αποδεχτείς. Πάρε τον χρόνο που σου χρειάζεται για να μαλακώσει η καρδιά σου και να πάρεις την εγκλωβισμένη ενέργειά σου απ’ αυτή την τραυματική συμπεριφορά. Τότε θα νιώσεις απελευθερωμένη και χαλαρή.