Άρθρο

«Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου»

Διεθνής Ημέρα Κατά της Ομοφοβίας με ένα απόσπασμα από την επιστολή της Μπίλι Τζιν Κινγκ στον εαυτό της, μέσα από το βιβλίο «Γράμμα στο νεότερο εαυτό μου»

Μπίλι Τζιν Κινγκ

Η Μπίλι Τζιν Κινγκ είναι μια από τις κορυφαίες τενίστριες όλων των εποχών. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Σε όλη της τη ζωή, έχει υπάρξει ακτιβίστρια για την ισότητα, ενώ τη δεκαετία του ’70, που δημοσιοποιήθηκε η ομοφυλοφιλία της, έγινε η πρώτη ΛΟΑΤΚΙ επαγγελματίας αθλήτρια. Ήταν εύκολος ο δρόμος της αποδοχής του εαυτού της για εκείνη; Το αντίθετο. Μάλιστα, υπήρξε για χρόνια παντρεμένη με άντρα, τον Λόρενς Κινγκ, με τον οποίο δήλωνε πολύ ερωτευμένη. Σήμερα, που είναι η Διεθνής Ημέρα Κατά της Ομοφοβίας, διαβάζουμε απόσπασμα από την επιστολή της στον εαυτό της, μέσα από το βιβλίο Γράμμα στο νεότερο εαυτό μου, θέλοντας να πούμε σε όλους τους ανθρώπους που δίνουν τις προσωπικές τους μάχες για αποδοχή και συμπερίληψη εκείνο που έλεγε η μητέρα της Μπίλι Τζιν Κινγκ στη μικρή της κόρη: «Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου». Αυτή είναι μια καλή αφετηρία για όλα τα υπόλοιπα.

 

«Μέχρι τα 51, δεν ένιωθα άνετα με τον εαυτό μου. Μια ζωή μου πήρε. Θα έλεγα λοιπόν στον νεότερο εαυτό μου, “Θα αντιμετωπίσεις πολλές δυσκολίες με τη σεξουαλικότητά σου (κι ο εαυτός μου θα απορούσε, “Ε; Τι είναι αυτό;”), αλλά τελικά όλα θα πάνε καλά”. Θυμάμαι ότι η μητέρα μου έλεγε: “Να είσαι ειλικρινής στον εαυτό σου”, μα ήταν δύσκολο να είμαι ειλικρινής στον εαυτό μου. Η μητέρα μου ήταν πολύ ομοφοβική κι έτσι είχε μεγάλο ενδιαφέρον η προσπάθειά μου να βρω τρόπο για να το χειριστώ. Ο πατέρας μου το δέχτηκε πιο γρήγορα. Η μητέρα μου δυσκολεύτηκε περισσότερο και της πήρε καιρό.

Προσπαθούσα να καταλάβω ποια είμαι και να βγαίνω με διαφορετικούς ανθρώπους, όμως δεν ήμουν παιδί των ευκαιριακών σχέσεων, της μιας βραδιάς. Τα πράγματα ηρέμησαν όταν απέκτησα σταθερό δεσμό. Η Ιλάνα κι εγώ είμαστε μαζί τριάντα χρόνια κι όταν συνδεθήκαμε ένιωσα επιτέλους κατασταλαγμένη.

Είμαι λιγάκι περίπλοκη -προτιμώ τα ανδρικά σώματα. Αν βρεθώ σε ένα πάρτι θα κοιτάζω τα σώματα των ανδρών, αλλά τα πρόσωπα των γυναικών. Έχει να κάνει περισσότερο με το συναίσθημα και την ταύτιση. Βασικά, είμαι λεσβία. Λέσβω. Έτσι το λένε οι νέοι, λέσβω. Κάποτε ήταν η χειρότερη λέξη του κόσμου, όμως εγώ πάντα ρωτάω τους νέους κι αφού λένε λέσβω, μου αρκεί. Είναι σημαντικό να ενημερώνεσαι. Οι νέοι δίνουν το ρυθμό. Όταν έπαιζα τένις, δεν είχα τον χρόνο που θα ήθελα για να βοηθήσω την κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ. Δεν είχα καλοκαταλάβει ποια είμαι κι έτσι άργησα να μπω στη λογική».

 

Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο Γράμμα στο νεότερο εαυτό μου, εδώ

Διάβασε επίσης: Η Ολίβια Κόλμαν γράφει στο νεότερο εαυτό της

Αφήστε μια απάντηση