Νέα σεζόν, νέοι επαγγελματικοί στόχοι. Και για να γίνουν αυτοί οι στόχοι πραγματικότητα, εκτός από θέληση και επιμονή, χρειάζεται γνώση και έμπνευση. Στα βιβλία που ακολουθούν θα βρείτε και από τα δύο. Από τον κορυφαίο επενδυτή κι επιχειρηματία σήμερα Ray Dalio έως τον κλασικό George S. Clason, σου προτείνουμε επτά τίτλους από συγγραφείς που θα σε εμπνεύσουν και θα σου δώσουν το έναυσμα για την καλύτερη δυνατή εκκίνηση σεζόν.
1. #AskGaryVee – Gary Vaynerchuk
Επιτυχία, αυτογνωσία, social media: λίγα μόνο από τα θέματα που καλύπτει ο πιο επιδραστικός επιχειρηματίας σήμερα Gary Vaynerchuk στο βιβλίο του #AskGaryVee. Από την κάβα του πατέρα του, της οποίας τον τζίρο αύξησε από τα 3 στα 60 εκατομμύρια δολάρια, έφτασε να έχει δικό του digital agency, τη VaynerMedia. Ο Gary Vaynerchuk, ή αλλιώς Gary Vee, καταγράφει αυτή την πορεία στην επιτυχία μέσα από τις απαντήσεις που δίνει στις σελίδες αυτού του βιβλίου.
Η φιλοσοφία δουλειάς του συνοψίζεται σε αυτές τις αρχές:
- Να προσφέρεις αξία στον πελάτη.
- Να συνεισφέρεις το 51% της αξίας σε κάθε σχέση, είτε αυτή είναι με υπάλληλο είτε με πελάτη είτε με κάποιον άγνωστο.
- Πάντα να στοχεύεις μακροπρόθεσμα.
- Το να δουλεύεις έξυπνα δεν αντικαθιστά τη σκληρή δουλειά. Δρα μόνο συμπληρωματικά.
- Οι άνθρωποι είναι ο πιο πολύτιμος πόρος σου.
- Η υπομονή είναι σημαντική.
- Μη σε πιάνουν οι συναισθηματισμοί σχετικά με το πώς κερδίζεις χρήματα.
- Να εργάζεσαι καθημερινά τόσο σκληρά, ώστε να φτάσεις στο σημείο να μη χρειάζεται κανείς πλέον τις υπηρεσίες σου.
2. Fish! – John Christensen, Stephen C. Lundin, Harry Paul
Αν αναζητάς περισσότερο ενθουσιασμό κι έμπνευση για δουλειά, παρά στρατηγικές επιχειρηματικής και οικονομικής ανάπτυξης, τότε ρίξε την απόχη σου και ψάρεψε: Μέσα από μια αληθινή ιστορία παρακίνησης, το Fish! των John Christensen, Stephen C. Lundin και Harry Paul αναδεικνύει τέσσερις απλές πρακτικές που, αν εφαρμόζονται καθημερινά, δίνουν όλα τα εφόδια για να είσαι δημιουργικός και αποδοτικός στην εργασία σου, όποια κι αν είναι αυτή.
«…Έχεις πάντοτε το ελεύθερο να παραιτηθείς από τη δουλειά σου, επομένως, με αυτή την έννοια, επιλέγεις την εργασία σου. Ωστόσο, ενδέχεται να μην είναι και τόσο έξυπνη κίνηση αυτή, με δεδομένες τις υποχρεώσεις σου και άλλους παράγοντες. Αυτό εννοώ όταν λέω επιλογή. Από την άλλη πλευρά, πάντοτε εσύ επιλέγεις τη διάθεση που φέρνεις στη δουλειά».
3. Αρχές – Ray Dalio
«Πριν αρχίσω να σας λέω τι πιστεύω, θέλω να καταστήσω σαφές ότι είμαι ένας “πανηλίθιος”, που δεν ξέρει και πάρα πολλά σε σχέση με αυτά που χρειάζεται να ξέρει. Οι όποιες επιτυχίες είχα στη ζωή μου οφείλονται περισσότερο στο ότι ήξερα πώς να διαχειριστώ την άγνοιά μου, παρά σε όσα ξέρω». Είτε είσαι στην κορυφή της ιεραρχίας είτε κάνεις τα πρώτα σου βήματα των επιχειρήσεων, ο Ray Dalio έχει να σου δώσει πολλά μαθήματα, ήδη από την πρώτη φράση του βιβλίου του Αρχές. Από τη μεσαία τάξη στην κορυφή του επενδυτικού κόσμου, ο Ray Dalio δημιούργησε την Bridgewater, μια αυτοκρατορία αξίας 150+ δισεκατομμυρίων δολαρίων, που διατηρεί και αναπτύσσει μέχρι σήμερα. Ο ίδιος ο Dalio, με περιουσία 22 δις δολαρίων σύμφωνα με το Forbes, έχει συνοψίσει σε έναν τόμο όλες τις αρχές ζωής κι εργασίας που εγγυώνται επιτυχία, ευημερία και ανάπτυξη. Γιατί οι Αρχές του Dalio διέπουν και την προσωπική μας ζωή, όχι μόνο την επαγγελματική.
Να είστε ριζικά ανοιχτόμυαλοι και ριζικά διαφανείς.
«Κανένας μας δεν γεννιέται γνωρίζοντας τι είναι αλήθεια, τι ισχύει. Πρέπει είτε να το ανακαλύψουμε από μόνοι μας είτε να πιστέψουμε και να ακολουθήσουμε άλλους. Το κλειδί είναι να ξέρουμε ποιος δρόμος θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα».
4. O Γενναιόδωρος Τα Παίρνει Όλα – Bob Burg, John David Mann
Για να λάβεις, θα πρέπει πρώτα να δώσεις: Το έργο των Bob Burg και John David Mann μάς καθιστά σαφές ότι η διαχρονική αρχή του «δούναι και λαβείν» διέπει παντός τύπου σχέσεις, ακόμα και τις επιχειρηματικές.
Οι πέντε νόμοι της αστρονομικής επιτυχίας:
- Ο Νόμος της Αξίας: Η αληθινή αξία καθορίζεται από το πόσο παραπάνω δίνεις σε σχέση με το τι εισπράττεις.
- Ο Νόμος του Αντισταθμίσματος: Το εισόδημά σου καθορίζεται από τον αριθμό των ατόμων που εξυπηρετείς και από την ποσότητα των υπηρεσιών σου.
- Ο Νόμος της Επιρροής: Η επιρροή σου καθορίζεται από το πόση προτεραιότητα δίνεις στα συμφέροντα των άλλων.
- Ο Νόμος της Αυθεντικότητας: Το πολυτιμότερο πράγμα που έχεις να δώσεις στον κόσμο είναι ο εαυτός σου.
- Ο Νόμος της Δεκτικότητας: Το κλειδί για να δίνουμε αποτελεσματικά είναι να είμαστε δεκτικοί στην προσφορά των άλλων.
5. Σκέψου Σαν Πλούσιος – T. Harv Eker
Το Σκέψου Σαν Πλούσιος του Harv Eker, το οποίο ο Τony Robbins μάς συμβουλεύει να μελετήσουμε «σαν να εξαρτάται η ζωή μας από αυτό», στην ουσία αποτελεί δύο βιβλία. Στο πρώτο μέρος του βιβλίου αναλύεται ο όρος «οικονομικό αρχέτυπο», δηλαδή το οικονομικό πρότυπο βάσει του οποίου ο καθένας μας έχει μεγαλώσει και διδαχθεί, και πώς αυτό επηρεάζει όλες μας τις -οικονομικής φύσεως- αποφάσεις. Ανακαλύπτοντας, λοιπόν, ότι το οικονομικό μας αρχέτυπο είναι ικανό να υπονομεύσει τις πιθανότητες πλουτισμού μας, μπορούμε να προχωρήσουμε στο δεύτερο μέρος του βιβλίου, όπου εκεί ο Harv Eker παρουσιάζει δεκαεπτά Αρχεία Πλουτισμού, τα οποία περιγράφουν πώς σκέφτονται και δρουν οι πλούσιοι. Αν το αποφασίσεις, δηλαδή, μπορείς να «ξεφύγεις» από ένα μειονεκτικό οικονομικό αρχέτυπο!
«Αν σκέφτεστε όπως οι πλούσιοι και κάνετε όσα κάνουν οι πλούσιοι, το πιθανότερο είναι να γίνετε κι εσείς πλούσιοι!»
6. Ο Πλουσιότερος Άνθρωπος στη Βαβυλώνα – George S. Clason
Το βιβλίο Ο Πλουσιότερος Άνθρωπος στη Βαβυλώνα του George S. Clason, σχεδόν 100 χρόνια μετά την αρχική κυκλοφορία του, θεωρείται ένας διαχρονικός οδηγός για τη δημιουργία, την ανάπτυξη και τη διατήρηση του πλούτου. Γεγονός που σημαίνει ότι κάθε πετυχημένη επιχείρηση του τελευταίου αιώνα έχει εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις συμβουλές και τις παραβολές του βιβλίου.
«Μην μπερδεύετε τα αναγκαία έξοδα με τις επιθυμίες σας. Ο καθένας σας, μαζί με την ωραία του οικογένεια, έχει πιο πολλές επιθυμίες απ’ όσες μπορούν να εκπληρώσουν τα έσοδά του. Έτσι ξοδεύετε όσα βγάζετε για να ικανοποιείτε αυτές τις επιθυμίες όσο μπορείτε. Και παρ’ όλα αυτά, πολλές επιθυμίες σας μένουν ανεκπλήρωτες».
7. Γιατί δουλεύουμε; – Barry Schwartz
Τι μας κάνει ευτυχισμένους στην εργασία μας: ο μισθός, η ελευθερία κινήσεων ή η φήμη; Μήπως υπάρχουν κάποια αφανή στοιχεία που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διάθεσή μας για δουλειά, αλλά και στη συνολική προσέγγιση του θέματος της εργασίας; Αυτά τα αφανή στοιχεία αποκαλύπτει ο Barry Schwartz, βοηθώντας μας να τα εντοπίσουμε σε μια εργασία που θα μας κάνει ευτυχισμένους. Να και μια αλήθεια που ίσως υποπτευόμασταν: οι υψηλότερες αμοιβές δεν σημαίνουν απαραίτητα μια πιο ποιοτική δουλειά.
«Ως κοινωνία οφείλουμε πλέον να μη συμβιβαζόμαστε με αριστεία βλακείας. Ήρθε ο καιρός να αξιώσουμε από τον εαυτό μας, τους εργοδότες και τους συναδέλφους μας την αναζήτηση ενός ανώτερου τόπου. Όλοι μαζί μπορούμε να αποκαλύψουμε ότι οι ιδέες για την ανθρώπινη φύση που διαμόρφωσαν τον εργασιακό χώρο εδώ και τόσον καιρό δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια ιδεολογία».