Άρθρο, Αφιέρωμα

Ποιος είναι ο «Ice Man» και ποια είναι η μέθοδός του που έχει σπάσει 24 ρεκόρ Γκίνες;

Ο Wim Hof μάς διδάσκει πώς να κυριαρχήσουμε με τον νου πάνω στο σώμα μας για να επιτύχουμε το μέχρι πρότινος ακατόρθωτο.

Ο Wim Hof, γνωστός και ως «Ιceman», μοιράζεται τη συναρπαστική ιστορία του και την αποτελεσματική μέθοδο που έχει δημιουργήσει για μια ζωή γεμάτη δύναμη, υγεία και ευτυχία. Μέσα από σαράντα χρόνια εξέλιξης και υποστηριζόμενος από επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, ο Hof μάς διδάσκει με τη μέθοδο του πώς να αξιοποιήσουμε το κρύο και την αναπνοή μας, ώστε να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης και τις πεποιθήσεις μας. Αρκεί να κυριαρχήσουμε με τον νου πάνω στο σώμα μας για να επιτύχουμε το μέχρι πρότινος ακατόρθωτο.

 

Διαβάστε ένα απόσπασμα από το βιβλίο «Η μέθοδος του Wim Hof»:

 

Θα θέλατε να έχετε περισσότερη ενέργεια, λιγότερο στρες και ένα ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα; Θα θέλατε να κοιμάστε καλύτερα, να βελτιώσετε τις γνωστικές και αθλητικές σας επιδόσεις, να φτιάξετε τη διάθεσή σας, να χάσετε βάρος και να καταπραΰνετε το άγχος σας; Και αν σας έλεγα ότι μπορείτε να τα επιτύχετε όλα αυτά, και ακόμη περισσότερα, ξεκλειδώνοντας τη δύναμη του μυαλού σας; Και ότι αυτό μπορείτε να το κάνετε μέσα σε λίγες μόνο ημέρες;

Καθώς η ανθρωπότητα εξελίχθηκε και ανέπτυξε την τεχνολογία που έχει καταστήσει τη ζωή μας όλο και πιο άνετη, έχουμε χάσει την έμφυτη ικανότητά μας όχι απλώς να επιβιώνουμε, αλλά και να ευδοκιμούμε σε ακραίες συνθήκες. Καθώς απουσιάζει το περιβαλλοντικό στρες, τα πράγματα που έχουμε κατασκευάσει για να κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη ουσιαστικά μας έχουν κάνει πιο αδύναμους. Και αν σας έλεγα ότι μπορούμε να ξυπνήσουμε ξανά τις αδρανείς φυσιολογικές διαδικασίες που έκαναν τόσο δυνατούς τους προγόνους μας; Η μέθοδός μου, την οποία ανέπτυξα και τελειοποίησα σε μια περίοδο σχεδόν σαράντα χρόνων, στηρίζεται σε τρία βασικά θεμέλια:  την έκθεση στο κρύο, τη συνειδητή αναπνοή και τη δύναμη του μυαλού.

Έχω χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη μέθοδο για να κατορθώσω άθλους που πολλοί θεωρούσαν αδύνατους, να κάνω περισσότερα από είκοσι τέσσερα ρεκόρ Γκίνες, σαστίζοντας καταξιωμένους γιατρούς στην πορεία. Στα κατορθώματα αυτά περιλαμβάνονται ένας ημιμαραθώνιος πάνω από τον αρκτικό κύκλο, τον οποίο έτρεξα ξυπόλυτος, φορώντας μόνο ένα σορτσάκι, και ένας κανονικός μαραθώνιος στην αφρικανική έρημο Ναμίμπ, τον οποίο ολοκλήρωσα χωρίς να πιω νερό. Κολύμπησα κάτω από ένα παχύ στρώμα πάγου, σε βάθος μεγαλύτερο των τριάντα μέτρων, και έμεινα σκεπασμένος με πάγο ώρες ολόκληρες, χωρίς να πέσει η θερμοκρασία του σώματός μου. Ανέβηκα στις κορυφές μερικών από τα ψηλότερα βουνά στον κόσμο φορώντας μόνο ένα σορτς. Είναι αλήθεια.

Κάνοντας όλα αυτά, κέρδισα το ψευδώνυμο «Άνθρωπος των Πάγων», αλλά δεν είμαι υπερήρωας. Δεν είμαι φαινόμενο της γενετικής. Δεν είμαι γκουρού ούτε εφηύρα αυτές τις τεχνικές. Η έκθεση στο κρύο και η συνειδητή αναπνοή είναι πρακτικές χιλιάδων ετών. Δεν αναφέρω τα κατορθώματά μου για να καυχηθώ, αλλά ως υπενθύμιση για τα όσα μπορούμε να κατορθώσουμε. Θέλω να ξυπνήσω μέσα σας δέος για το σώμα και το μυαλό σας, για το μεγαλείο της ανθρώπινης ύπαρξης. Σας καλώ να δείτε μόνοι σας το κορμί σας να ανθίζει, να σπρώχνει πέρα από τα όρια της συμβατικής μάθησης. Η συγκεκριμένη μέθοδος είναι προσιτή σε όλους. Ό,τι μπορώ να κάνω εγώ, μπορείτε να το κάνετε και εσείς. Και αυτό το γνωρίζω επειδή πέρασα τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια της ζωής μου μετατρέποντας άπιστους σκεπτικιστές σε πιστούς οπαδούς. Έχω διδάξει τη μέθοδο σε όλο τον κόσμο και έχω δει με τα μάτια μου τα αξιόλογα αποτελέσματα. Οι άνθρωποι που υιοθέτησαν τη μέθοδό μου κατάφεραν να αναστρέψουν την πορεία του διαβήτη. ανακούφισαν τα εξουθενωτικά συμπτώματα της νόσου του Parkinson, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και της σκλήρυνσης κατά πλάκας. και αντιμετώπισαν πλήθος αυτοάνοσων νοσημάτων, από τον λύκο μέχρι τη νόσο του Lyme.

Το κλειδί για μια ζωή γεμάτη υγεία και ευτυχία είναι στο χέρι σας. Μπορείτε να εφαρμόσετε εύκολα μόνοι σας τη μέθοδο Wim Hof, με τον δικό σας ρυθμό, από την άνεση του σπιτιού σας. Χωρίς χάπια, χωρίς ενέσεις, βιταμίνες, συμπληρώματα, εξοπλισμό ή ειδικές δίαιτες οποιασδήποτε μορφής – το μόνο που χρειάζεστε είναι ο εαυτός σας και η επιθυμία να ξεκλειδώσετε τις κρυμμένες δυνατότητες του σώματός σας. Το βιβλίο αυτό θα γίνει ο οδηγός σας.

-Είστε έτοιμοι; Στις επόμενες σελίδες θα μοιραστώ μαζί σας την ιστορία του ταξιδιού μου, από το ολλανδικό χωριουδάκι όπου γεννήθηκα έως το παγκόσμιο σκηνικό όπου τώρα βρίσκομαι. Θα εξηγήσω τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της μεθόδου μου, τη φιλοσοφία που την ενέπνευσε και την επιστήμη που την υποστηρίζει. Και θα σας παρουσιάσω παραδείγματα ανθρώπων οι οποίοι χρησιμοποίησαν αυτή τη μέθοδο για να αλλάξουν ριζικά τη ζωή τους. Στην πορεία, ελπίδα μου είναι να σας εμπνεύσω να ανακτήσετε τον έλεγχο του σώματος και της ζωής σας, απελευθερώνοντας την τεράστια δύναμη του μυαλού σας. Είναι όλα εκεί για σας, και δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Πάμε.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3

Ένα κρύο ντους την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα

Η ζωή είναι πολλά περισσότερα από όσα βλέπουν τα μάτια, αν επιλέξετε να τα αναζητήσετε. Όποιος ψάχνει βρίσκει πολύ περισσότερα από όσα πίστευε δυνατό να βρει. Οι περισσότεροι έχουμε ανατραφεί για να ακολουθήσουμε ένα γνώριμο, προβλέψιμο μονοπάτι: πηγαίνεις στο σχολείο, επιλέγεις μια καριέρα και έπειτα, αν είσαι τυχερός, μια άδεια άνευ αποδοχών, μια αύξηση ίσως. Αυτή η εμπειρία μάς προσδιορίζει, αλλά δεν είναι εμείς. Υπάρχουν πάρα, πάρα, πάρα πολύ περισσότερα από αυτό στην ύπαρξή μας, σε ό,τι πραγματικά είμαστε βαθιά μέσα μας. Η ψυχή μας. Και φτάνοντας στην ψυχή αυτή ανακαλύπτουμε ότι το μυαλό και το σώμα μας μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα. Είμαστε πλάσματα του φωτός, και είναι πατρογονικό μας δικαίωμα να μας ανήκει το μυαλό και το σώμα μας.

Ήρθε η ώρα να ανοίξουμε τα μάτια μας σε αυτή την αληθινή δύναμη που ο καθένας μας κατέχει μέσα του. Όταν συνδεθούμε συνειδητά με τον ερπετοειδή εγκέφαλό μας, ο οποίος μέχρι πρότινος θεωρούνταν μη προσβάσιμος, φτάνουμε σε ένα καινούριο σύνορο, όπου το μυαλό συνειδητά υπερισχύει του σώματος. Αυτή η συνείδηση σας επιτρέπει να εμπιστευτείτε πραγματικά την κρίση σας, βάσει της διαίσθησης και του ενστίκτου. Σε αυτές τις ενοράσεις έφτασα μπαίνοντας στο παγωμένο νερό, επαναπρογραμματίζοντας το μυαλό και το σώμα μου, ώστε να απορρίπτει το αρχέγονο, προϊστορικό αίσθημα ότι το κρύο είναι εχθρός μας και ότι πρέπει να ανάψουμε φωτιά, να κάτσουμε στη σπηλιά και να το πολεμήσουμε. Δεν έχουμε τίποτα να πολεμήσουμε, παρεκτός τις δικές μας προκαταλήψεις, τους δικούς μας φόβους.

Ο Αμερικανός φίλος μου Christopher Ryan έγραψε ένα βιβλίο με τον τίτλο Civilized to Death: The Price of Progress για αυτά τα βαθύτερα αισθήματα, για το πώς έχουμε γίνει τόσο πολιτισμένοι, τόσο βολεμένος ο καθένας στη ζώνη άνεσής του, που έχουμε τελικά χάσει τον καλύτερο εαυτό μας. Διατείνεται ότι πλέον δεν ζούμε καθόλου στη φύση, αλλά σε αντιπαράθεση με αυτή. Και γιατί, εντέλει, της εναντιωνόμαστε; Το κρύο και η ανεπιθύμητη δύναμή του δεν είναι ο εχθρός μας!

Το κρύο γνωρίζει πολύ καλά πώς να πυροδοτήσει το αγγειακό μας σύστημα, το οποίο, αν τεντωνόταν από την αρχή έως το τέλος του, θα έφτανε να καλύψει σχεδόν δυόμισι φορές το μήκος της Γης. Οι ασθένειες που σχετίζονται με το καρδιαγγειακό σύστημα αποτελούν τον υπ’ αριθμόν ένα δολοφόνο στη σημερινή κοινωνία, αλλά δεν είναι απαραίτητο να είναι έτσι. Υπάρχουν κατά προσέγγιση εκατό χιλιάδες φλέβες, αρτηρίες και τριχοειδή αγγεία μέσα στον καθένα από μας. Το αγγειακό σύστημα αποτελείται, μετά από εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης, από εκατομμύρια μικροσκοπικούς μυς που ανοιγοκλείνουν τις φλέβες και τα αγγειακά κανάλια, αντιδρώντας στις καιρικές συνθήκες. Ανεξάρτητα από το αν κάνει ζέστη ή και καύσωνα ακόμη, η θερμοκρασία του σώματός μας πρέπει να παραμένει σταθερή στους 36,6 βαθμούς Κελσίου. Αν η θερμοκρασία σας πέσει κατά έναν ή δύο βαθμούς κάτω από αυτό, πέφτετε σε υποθερμία, σε υποθερμική κατάσταση. Αν πέσει ακόμη περισσότερο, τότε, αν η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη, η θερμοκρασία του σώματός σας έχει μια καθοδική πορεία, και το σώμα σας δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να θερμανθεί. Επομένως, έχουμε ένα αγγειακό σύστημα το οποίο ανοίγει και κλείνει για να προστατευόμαστε από το κρύο και τη ζέστη, ώστε να παραμένουμε στο φάσμα των φυσιολογικών θερμοκρασιών σώματος. Πρόκειται για ένα πολύ ντελικάτο σύστημα.

Εμείς, όμως, τι κάνουμε; Φοράμε ρούχα. Και τα αγαπάμε τόσο πολύ αυτά τα ρούχα, τα φορέματα και τα κουστούμια και τις κομψές γραβάτες μας. Έχουμε Gucci, Versace, Vanderbilt, ένα σωρό οίκους μόδας που λατρεύουμε. Ωστόσο, τα ρούχα ουσιαστικά απευαισθητοποιούν το αγγειακό σύστημά μας, το πολύπλοκο σύστημα μέσω του οποίου κυκλοφορεί το αίμα στο σώμα μας. Όταν τα στοιχεία της φύσης επιδρούν στο αγγειακό σύστημά μας, ανοίγει και κλείνει, συστέλλεται και διαστέλλεται, και, όταν το κάνει αυτό, ο μυϊκός τόνος του συστήματος αυτού ασκείται. Εάν όμως φοράμε ρούχα και μένουμε ντυμένοι όλη την ώρα, το απενεργοποιούμε. Αυτοί οι μικροσκοπικοί μύες δεν δουλεύουν. Και ξέρετε ποιος πληρώνει το τίμημα; Η καρδιά μας.

 

Βρείτε το βιβλίο «Η μέθοδος του Wim Hof» εδώ.

Αφήστε μια απάντηση