Άρθρο, Βιβλιοπαρουσίαση

Πώς μπορείς να είσαι «Και Βούδας και Σκληρό Καρύδι»;

Το 2001, ο Vishen Lakhiani μετακόμισε στη Σίλικον Βάλεϊ, λίγο μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Η χρονική συγκυρία δεν ήταν η ιδανική: ο Lakhiani είχε να αντιμετωπίσει πολύ μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, εξαιτίας των οποίων ασχολήθηκε με το τηλεμάρκετινγκ. Ξεπερνώντας το burn out που είχε «αποκομίσει» από την έντονη εργασιακή του καθημερινότητα, με τη βοήθεια του διαλογισμού, ο Vishen Lakhiani πήρε την απόφαση να ιδρύσει τη Mindvalley.

H Mindvalley, η πιο πετυχημένη διεθνής πλατφόρμα προσωπικής ανάπτυξης, ιδρύθηκε το 2003. Μία ψηφιακή πλατφόρμα με κορυφαίους εκπαιδευτές, που αποτελούν μερικά από τα σημαντικότερα ονόματα της προσωπικής ανάπτυξης και αυτοβοήθειας, όπως είναι ο Robin Sharma, ο Sadhguru, ο Jim Kwik και η Lisa Nichols.

Τα μαθήματα που πήρε ο ίδιος ο Vishen Lakhiani ιδρύοντας τη Mindvalley έχουν αποτυπωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο βιβλίο του «Και Βούδας και Σκληρό Καρύδι», που μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά.

Ας διαβάσουμε ένα μικρό απόσπασμα από «Και Βούδας και Σκληρό Καρύδι», ώστε να κατανοήσουμε ακόμα καλύτερα τη φιλοσοφία του Lakhiani.

«Και Βούδας και Σκληρό Καρύδι»

To 2019 βρέθηκα στην Καραϊβική για να παρακολουθήσω ένα τετραήμερο συνέδριο για κορυφαίους επιχειρηματίες. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε σε ένα εκπληκτικό νησί, με παραλίες από λευκή άμμο και ηλιοβασιλέματα που σου έκοβαν την ανάσα. Ένα πρωινό μετά από μια συνεδρία βγήκα έξω να πάρω λίγο καθαρό αέρα. Κάθισα σε ένα ξύλινο παγκάκι με θέα έναν βραχώδη γκρεμό. Ο ωκεανός ήταν ήρεμος, ένας καθρέφτης με μικροσκοπικές ατέλειες. Λωρίδες φωτός από τον πρωινό ήλιο άστραφταν μέσα από ένα λεπτό στρώμα από σύννεφα και έκαναν αντανάκλαση πάνω στα κρυστάλλινα νερά.

Στάθηκα μια στιγμή για να ρουφήξω μέσα μου όλο αυτό το θέαμα και μετά έστρεψα την προσοχή μου στο iPhone μου. Έβγαλα τα AirPods ακουστικά από την τσέπη μου, τα έχωσα τα αυτιά μου και άρχισα να ακούω τα εκατοντάδες μηνύματα από την ομάδα μου, που βρισκόταν στην άλλη άκρη του κόσμου. Ήμουν εντελώς απορροφημένος στο τηλέφωνό μου, όταν μια γυναίκα με πλησίασε.

«Σε βλέπω όλη μέρα χτες και σήμερα καρφωμένο στο τηλέφωνό σου. Θα πρέπει να δουλεύεις πολύ σκληρά. Τι θα μπορούσε να κάνει τη μέρα σου καλύτερη σήμερα;» ρώτησε. Ήταν και εκείνη στο ίδιο συνέδριο.
«Ω, ευχαριστώ» είπα «αλλά η μέρα μου είναι ήδη τέλεια. Τίποτα δεν θα μπορούσε να την κάνει καλύτερη».
Φάνηκε να ξαφνιάζεται.
«Με ρωτάς επειδή με είδες να ασχολούμαι με το τηλέφωνο, ενώ βρίσκομαι εδώ, σε αυτή την όμορφη παραλία;» ρώτησα.
«Ναι» απάντησε.

Εκείνη τη στιγμή αντιλήφθηκα πώς το έβλεπε η γυναίκα. Με είδε στην παραλία, κολλημένο στην οθόνη του τηλεφώνου μου. Μπορούσα να καταλάβω γιατί σκέφτηκε πως χρειαζόταν να σωθώ από τη «δουλειά» μου. Και, η αλήθεια να λέγεται, υπήρξε μια εποχή που όντως χρειαζόμουν «σωτηρία». Η δουλειά μου και η προσωπική μου ζωή ήταν κάποτε δυο ξεχωριστά πράγματα. Η δουλειά ήταν αυτό που έπρεπε να κάνω για να πληρώνω τους λογαριασμούς και να επιβιώνω. Αλλά τώρα πια αυτό δεν ισχύει. Θα σας εξηγήσω…

«Σε καταλαβαίνω απόλυτα» είπα. «Αλλά δεν δουλεύω. Επικοινωνώ με την ομάδα μου. Και η δουλειά μου είναι τόσο συναρπαστική που δεν την αισθάνομαι ποτέ σαν δουλειά. Αγαπώ την ομάδα μου. Όταν επικοινωνώ μαζί τους, είναι σαν να μιλάω με τους φίλους μου» εξήγησα.

Σήκωσα το iPhone μου. «Και αυτό δεν είναι τηλέφωνο. Για μένα είναι μια “πύλη αγάπης”. Κάνω ό,τι αγαπώ αυτή τη στιγμή. Επικοινωνώ με τους ανθρώπους που αγαπώ. Γράφω για όσα αγαπώ. Τα μοιράζομαι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με περισσότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που αγαπώ. Στέλνω αστεία βιντεάκια στους φίλους και στην οικογένεια που αγαπώ. Δεν είμαι αποκομμένος ‒ είμαι βαθιά συνδεδεμένος.

»Όταν κάνεις αυτό που αγαπάς, δεν χρειάζεται να δουλέψεις ούτε μια μέρα στη ζωή σου. Γι’ αυτό, σε ευχαριστώ, καταλαβαίνω την ανησυχία σου και είναι πραγματικά υπέροχο που ενδιαφέρθηκες για μένα, αλλά επιλέγω να βιώσω αυτή τη στιγμή εδώ, δίπλα στον γκρεμό, κάνοντας ακριβώς αυτό που κάνω τώρα. Είναι αυτό που αγαπώ».
«Ω!» είπε εκείνη. «Νομίζω πως μόλις έμαθα κάτι εδώ».
Χαμογέλασα και έστρεψα την προσοχή μου πάλι στο κινητό.
Η δουλειά δεν ήταν πάντα έτσι για μένα. Αλλά σήμερα η ζωή μου έχει γίνει η εμπειρία που αποτυπώνεται με τον πιο εύγλωττο τρόπο σε αυτά τα λόγια του Λ. Π. Τζακς:

«Ο δάσκαλος στην τέχνη της ζωής κάνει μικρή διάκριση μεταξύ της δουλειάς και του παιχνιδιού, της εργασίας και του ελεύθερου χρόνου, του μυαλού και του σώματος, της μόρφωσης και της ψυχαγωγίας, της αγάπης και της θρησκείας. Σπάνια γνωρίζει ποιο είναι ποιο. Απλώς κυνηγά το όραμα της τελειότητας σε ό,τι κάνει, αφήνοντας τους άλλους να αποφασίσουν εάν εκείνος δουλεύει ή παίζει. Για τον ίδιο πάντα ισχύουν και τα δυο».

Οποιοσδήποτε μπορεί να το κάνει αυτό. Αν και για πολλούς απαιτεί συνολική αλλαγή νοοτροπίας. Και αυτό θα κάνει το συγκεκριμένο βιβλίο για εσάς.

Αλλά, πρώτον, πρέπει να έχετε την πεποίθηση πως μπορείτε να δημιουργήσετε μια ζωή όπου η δουλειά δεν θα μοιάζει με δουλειά. Και δεν χρειάζεται να το πιστέψετε ακόμη αυτό. Αλλά πρέπει να είστε ανοιχτοί σε αυτό το ενδεχόμενο. Πρέπει τουλάχιστον να πιστέψετε πως είναι δυνατόν για άλλους ανθρώπους, ακόμη κι αν εσείς δεν πιστεύετε πως μπορείτε να το κάνετε στην παρούσα φάση. Αυτό το βιβλίο θα σας οδηγήσει εκεί. Είναι σχεδιασμένο για να σας κάνει να δείτε τον εαυτό σας ως ένα εντελώς καινούργιο πρότυπο.

Δεύτερον, πρέπει να καταλάβετε τον πρώτο χοντρό βλακόνα (βλακώδη κανόνα) σχετικά με την επιτυχία: την ψευδή πεποίθηση ότι πρέπει να δουλεύετε πιο σκληρά από οποιονδήποτε. Όλο και περισσότερες ώρες. Με άλλα λόγια, να βιάζεστε. Όποιος το πιστεύει αυτό, τσιμπάει σ’ ένα ψέμα που απλά δεν είναι αλήθεια.

Αυτό το βιβλίο σάς δείχνει πώς να ξεπεράσετε τον μύθο της σκληρής δουλειάς. Θα φτάσετε σε ένα ανώτερο επίπεδο εργασίας, όπου θα έχετε πρόσβαση σε αυξημένα επίπεδα συνειδητότητας, τα οποία θα σας επιτρέπουν να κινείστε στον κόσμο αβίαστα, δημιουργώντας παράλληλα αντίκτυπο. Όταν λειτουργείτε υπό αυτές τις συνθήκες, θα παρατηρήσετε ότι συγχωνεύετε δυο όμορφες καταστάσεις της ανθρώπινης ύπαρξης. Αυτό το ονομάζω συγχώνευση του Βούδα με το «σκληρό καρύδι».

Ο Βούδας είναι το αρχέτυπο του πνευματικού δασκάλου. Ο άνθρωπος που μπορεί να ζει σ’ αυτό τον κόσμο και ταυτόχρονα να κινείται με ευκολία, χάρη και ροή που προέρχονται από εσωτερική επίγνωση και διαχείριση. Δεν αναφέρομαι απαραίτητα στον Βούδα στην κυριολεξία, σε κάποιον δηλαδή που έχει επιτύχει τη φώτιση, αλλά σε όποιον αναγνωρίζει και χρησιμοποιεί την δύναμη του κόσμου «μέσα μας».

Μεγάλωσα στη Νοτιοανατολική Ασία σε μια οικογένεια που εφαρμόζει τις ινδουιστικές και τις βουδιστικές παραδόσεις. Μιλώ για τον Βούδα με ευλάβεια και ζήτησα τη συμβουλή βουδιστών πνευματικών δασκάλων πριν διαλέξω τον τίτλο. Αυτό το βιβλίο, ωστόσο, δεν αναφέρεται σε καμία από τις πολιτιστικές ή θρησκευτικές πτυχές του βουδισμού, αλλά αυτοί που έχουν μελετήσει βαθιά το συγκεκριμένο πεδίο θα παρατηρήσουν κάποιες παρόμοιες κοσμοθεωρίες μέσα σε αυτό.

Το σκληρό καρύδι είναι το αρχέτυπο εκείνου που επιφέρει αλλαγές. Είναι ο άνθρωπος που υπάρχει για να δημιουργεί αλλαγές, να χτίζει, να κωδικοποιεί, να γράφει, να εφευρίσκει, να ηγείται. Σπρώχνει την ανθρωπότητα μπροστά ώστε να δημιουργηθούν καινούργιες δομές σε φυσικό επίπεδο. Το σκληρό καρύδι αντιπροσωπεύει τον καλοπροαίρετο ανατροπέα ‒ τον άνθρωπο που αμφισβητεί τους κανόνες έτσι ώστε να γίνουμε καλύτεροι ως είδος.

Για να γίνετε πραγματικοί δεξιοτέχνες στη ζωή σας, πρέπει να ενσωματώσετε τις δεξιότητες και των δυο. Όταν το καταφέρετε, τότε θα ζείτε τη ζωή σας σε ένα διαφορετικό επίπεδο από τους περισσότερους ανθρώπους:

1. Ευδαιμονία: Θα βρίσκετε μεγάλη χαρά σε αυτό που κάνετε. Εργασία και παιχνίδι γίνονται ένα.
2. Ανοσία στην εξάντληση: Δεν θα φορτώνεστε πλέον από επώδυνες σκέψεις ότι δεν τα βγάζετε πέρα. Η ταυτόχρονη εκτέλεση πολλών εργασιών θα γίνεται εύκολη υπόθεση.
3. Σχέσεις: Θα είστε σε θέση να δημιουργείτε θετική ατμόσφαιρα και να παράγετε ενέργεια με τους ανθρώπους που συνεργάζεστε. Αυτό σημαίνει πως όλες οι σχέσεις θα είναι ωφέλιμες για όλους και όλες οι επικοινωνίες θα εμποτίζονται με θετικότητα και φροντίδα.
4. Έμπνευση κατά παραγγελία: Θα είστε σε θέση να παράγετε ιδέες, έμπνευση και δημιουργικότητα κατά παραγγελία, και έτσι να γίνετε πηγή καινοτομίας και δημιουργικής απόδοσης.
5. Αφθονία: Είτε πρόκειται για την οικονομική ευχέρεια, την υγεία, την αγάπη και τις εμπειρίες ζωής, θα αρχίζετε να βλέπετε να αναδύεται μια αφθονία σε όλους τους τομείς της ζωής σας.
6. Ροή και άνεση: Η ζωή θα ρέει σχεδόν σαν να είναι ευλογημένη από την τύχη και τη συγχρονικότητα. Σαν να σας αγκαλιάζει ένα καλοκάγαθο Σύμπαν.
7. Κάμψη της πραγματικότητας: Ό,τι θέλετε θα έρχεται σε σας εύκολα, θα αισθάνεστε σαν να σας υποστηρίζει το Σύμπαν.

Αυτές οι καταστάσεις αυξημένης επίγνωσης μπορεί να ακούγονται μυστικιστικές και μυστηριώδεις, αλλά είναι αληθινές. Όλα τα ανθρώπινα όντα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτές. Μη με παρεξηγήσετε, η βιασύνη έχει τη θέση της, αλλά μόνο για τους ανθρώπους που λειτουργούν σε συνηθισμένα επίπεδα.

Από τα επτά χαρακτηριστικά που ανέφερα παραπάνω, πάρτε, παρακαλώ, ένα στιλό και υπογραμμίστε τα τρία πρώτα που θέλετε να μάθετε από αυτό το βιβλίο. Αυτή η απλή κίνηση θα σας βοηθήσει να κερδίσετε ακόμη περισσότερα. Σταματήστε για λίγο και κάντε το. Θα σας βοηθήσει να διαβάσετε αυτό το βιβλίο με μια συνειδητή πρόθεση.

Όπου κι αν βρίσκεστε τώρα, θέλω να γνωρίζετε το εξής: Μπορείτε να βιώσετε τη ζωή σε ένα διευρυμένο επίπεδο. Και ανεξάρτητα από το στάδιο που βρίσκεστε στην επιχείρηση ή την καριέρα σας, το βιβλίο έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να σας δώσει νέους τρόπους για να ανακαλύψετε τον εαυτό σας και να δείτε τον κόσμο, κάτι το οποίο θα φέρει τεράστια αναβάθμιση στον τρόπο που λειτουργείτε.

Το ξέρω καλά από προσωπική εμπειρία. Δεν πέρασε πολύς καιρός από όταν ήμουν τριάντα δύο χρονών και ζούσα σε ένα δωμάτιο στο πατρικό μου σπίτι, οδηγούσα ένα απλό Νισάν και με το ζόρι έβγαζα 3.000 δολάρια τον μήνα. Αυτό ήταν το 2008. Αλλά σήμερα, καθώς αυτό το βιβλίο οδεύει προς το τυπογραφείο, έχω την ευλογία να διευθύνω μια αυτοκρατορία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, η οποία μεταμορφώνει την παγκόσμια εκπαίδευση. Και η σημερινή ζωή μου θα φαινόταν στον εαυτό μου του 2008 μια ουτοπική φαντασίωση.

Μπορείτε να το κάνετε και εσείς αυτό. Μπορείτε να καταφέρετε ό,τι ποθεί η ψυχή σας. Και σε αυτό το βιβλίο θα μοιραστώ μαζί σας όλα τα εργαλεία που έμαθα, έτσι ώστε να σας υποστηρίξω για να φτάσετε εκεί ευκολότερα και γρηγορότερα από ό,τι εγώ.

Αφήστε μια απάντηση