Άρθρο

Ταξιδεύοντας στον κόσμο με το Δώρο

Η Ευαγγελία Αυλωνίτη, λογοτεχνική ατζέντης και ιδρύτρια και διευθύντρια του λογοτεχνικού πρακτορείου Ersilia, γράφει για το ταξίδι του Δώρου στον κόσμο

Το Δώρο

Πριν από λίγες μέρες τα μεταφραστικά δικαιώματα για Το Δώρο του Στέφανου Ξενάκη έφτασαν τις 21 διεθνείς πωλήσεις παγκοσμίως. Στη λίστα συμπεριλαμβάνονται σπουδαία ονόματα της παγκόσμιας εκδοτικής σκηνής όπως ο HarperCollins στη Βρετανία, ο HarperOne στις ΗΠΑ, o Random House στη Γερμανία, ο HarperCollins στην Ολλανδία, ο όμιλος Hachette στη Γαλλία και ο Mondadori στην Ιταλία, μεταξύ πολλών άλλων. Πρόκειται για μια τεράστια επιτυχία, πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα. «Ο Στέφανος παίζει πλέον στην Champions’ League των συγγραφέων», λένε οι εκδότες του, Βασίλης Βαρδάκας και Βλάσης Μαρωνίτης. Λίγοι συγγραφείς μπορούν να το καταφέρουν αυτό, πόσο μάλλον από μια μικρή χώρα όπως η δική μας.

Κάθε φορά που μοιράζομαι με τον Στέφανο τα νέα των πωλήσεων του Δώρου ανά τον κόσμο, το σχόλιό του είναι πάντα ένα θερμό ειλικρινές ευχαριστώ βγαλμένο από την καρδιά του. Όταν καμιά φορά ξεχαστώ και αναφερθώ στο Δώρο ως «το βιβλίο σου», πάντα θα μου υπενθυμίσει ευγενικά, «μαζί το πετύχαμε αυτό, καλό μου, δεν είναι το βιβλίο μου αλλά το βιβλίο μας. Είμαστε μια ομάδα, εγώ, εσύ και τα παιδιά. Κανείς δεν καταφέρνει τίποτα μόνος του». Μια από τις μεγάλες χαρές του να είσαι ατζέντης του Στέφανου Ξενάκη και να συνεργάζεσαι με την ομάδα Key Books είναι η πολυτέλεια του να ζεις μέσα στις σελίδες του Δώρου καθημερινά. Γιατί ο Στέφανος ζει και υπηρετεί τις λέξεις που έγραψε στο Δώρο ως επαναστατική πράξη ζωής, και το ίδιο κάνουν υποδειγματικά και οι εκδότες του. Αυτό νομίζω ότι εξηγεί κατά πολύ την επιτυχία των διεθνών πωλήσεων του Δώρου, τη θέρμη με την οποία τόσοι μεγάλοι εκδότες μπήκαν σε δημοπρασίες για να το αποκτήσουν. Η χαρά του Δώρου είναι αυθεντική και μεταδοτική, μόλις πάρεις μια γεύση αισθάνεσαι την ανάγκη να φτιάξεις κι εσύ τη δική σου προσωπική συνταγή χαράς και ύστερα να τη μοιραστείς με άλλους. Θα το πω με τα λόγια του Στέφανου: «Η χαρά είναι σαν το ψωμί. Να μάθεις να ζυμώνεις. Κι όταν το ψήνεις, ν’ αφήνεις τα παράθυρα ανοιχτά».

Αισθάνομαι πως αξίζει να ειπωθεί το πώς φτάσαμε από τα ανοιχτά παράθυρα της Αθήνας στην υπόλοιπη Ευρώπη, την Αμερική, τη Ρωσία και την Ιαπωνία, μεταξύ πολλών άλλων χωρών. Όλα ξεκίνησαν στα τέλη Φεβρουαρίου του 2020, όταν έφτασε στο inbox μου ένα ευγενικό email από τον Στέφανο με την ερώτηση αν θα με ενδιέφερε να συνεργαστούμε για την προώθηση του Δώρου στο εξωτερικό. Ήμασταν λίγο πριν την πρώτη καραντίνα, στις αρχές μιας πανδημίας που θα έφερνε τα πάνω κάτω στις ζωές μας. «Τι σύμπτωση, αυτές τις μέρες σκεφτόμουν το Δώρο», του απάντησα. Μετά από δύο εγκάρδιες τηλεφωνικές συνομιλίες και μια υπέροχη διά ζώσης συνάντηση, η συνεργασία μας είχε γίνει επίσημη. Στα χέρια μου είχα όχι μόνο ένα υπέροχο βιβλίο που είχε γίνει το απόλυτο ελληνικό μπεστ-σέλερ των δύο τελευταίων ετών αλλά κάτι εξίσου σημαντικό: μια άψογη πλήρη μετάφραση στα αγγλικά από την εξαιρετική Θάλεια Μπίστικα. Οι εκδότες του Στέφανου και ο επιμελητής του Τάσος Νικογιάννης είχαν φροντίσει και φροντίζουν για όλα με τον καλύτερο τρόπο. Αποφάσισα να μην κάνω καμία κίνηση προώθησης κατά την περίοδο της καραντίνας. Ο Στέφανος στήριξε την απόφασή μου με τη χαρακτηριστική εμπιστοσύνη και γενναιοδωρία του. «Εσύ το τρέχεις από εδώ και στο εξής, εγώ σ’ ακολουθώ».

Προσέγγισα τις εκδοτικές επαφές και τους συνεργάτες μου ανά τον κόσμο στα τέλη Απριλίου. Η καραντίνα είχε τελειώσει για την Ελλάδα και τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, κι η μετάβαση στην άνοιξη είχε φέρει μαζί της την παρήγορη αίσθηση μιας καινούργιας αρχής. Η ανταπόκριση στην πρώτη υποβολή ήταν εντυπωσιακή. Μέσα σε λίγες μέρες είχαμε την πρώτη προσφορά από τη Γερμανία. Ακολούθησαν και άλλες προσφορές από Γερμανούς εκδότες οι οποίες οδήγησαν σε δημοπρασία τον Απρίλιο του 2020. Νικητής ο Random House Germany. Από εκεί και πέρα ξεκίνησε ένα ντόμινο πωλήσεων, το οποίο έφερνε τη μια επιτυχία μετά την άλλη, με αποκορύφωμα τη μεγάλη δημοπρασία με τα μεγαλύτερα ονόματα του αγγλόφωνου εκδοτικού κόσμου τον περασμένο Ιούνιο, η οποία ανέδειξε νικητή τον οίκο HarperCollins. Δεν είναι λίγο ένα ελληνικό βιβλίο να γοητεύει τους μεγαλύτερους εκδότες του κόσμου. Δεν είναι λίγο ο άνθρωπος που θα επιμεληθεί το βιβλίο σου στην Αμερική, ο Gideon Weil, να είναι ο επιμελητής των Thich Nhat Hanh, Deepak Chopra, Paulo Coelho, Byron Katie και Ram Dass. Το γιορτάσαμε με ενθουσιώδη emails και τηλεφωνήματα. Ο Στέφανος παρέμεινε και παραμένει υποδειγματικά σεμνός και ταπεινός. «Ξέρεις, καλό μου, το βιβλίο έχει φύγει πια από μένα, δεν αισθάνομαι σπουδαίος, το Δώρο προχωράει μόνο του και μας δείχνει το δρόμο».

Πολύ σύντομα στη λίστα με τη Γερμανία, τις Βρετανία/Αμερική και τον υπόλοιπο αγγλόφωνο κόσμο προστέθηκαν (μετά από δημοπρασίες), η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Βραζιλία, η Πορτογαλία, η Ολλανδία, η Ταϊβάν, η Σουηδία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Ρωσία, η Φινλανδία, η Τουρκία, η Σερβία, ο γαλλόφωνος Καναδάς, η Ιαπωνία, το Ισραήλ, η Ουγγαρία και προσφάτως η Βόρεια Μακεδονία. Κάποιες φορές αναρωτιέμαι αν οι ξένοι αναγνώστες θα συγκινηθούν με τα ίδια πράγματα που συγκίνησαν τους μέχρι τώρα 150.000 αναγνώστες του Δώρου στην Ελλάδα. Τι είναι αυτό που θα τους αγγίξει περισσότερο στα λόγια του Στέφανου; Οι πρώτες απαντήσεις έχουν ήδη έρθει από τους επιμελητές του βιβλίου.

Η Ολλανδέζα editor έγραψε χαρακτηριστικά: «Τα μηνύματα του βιβλίου αυτού με ενέπνευσαν να πλησιάσω την οικογένειά μου, να προσφέρω βοήθεια στον γείτονά μου, να δανείσω τη σκηνή μου στην οικογένεια του αδελφού μου, να μοιραστώ με τον φίλο μου την καλύτερη στιγμή της μέρας μου. Αυτό το βιβλίο είναι θησαυρός. Είναι αστείο, μοναδικό, ο αναγνώστης ταυτίζεται μαζί του. Δεν
είναι απλώς ένα βιβλίο αυτοβοήθειας, είναι ένα βιβλίο που σε εμπνέει να γίνεις καλύτερος άνθρωπος. Είναι ένα πραγματικό δώρο!»

Η Αγγλίδα editor σημείωσε με ενθουσιασμό: «Είμαστε τόσο περήφανοι που θα σε εκδώσουμε στη Βρετανία. Είναι τόσο σημαντικό βιβλίο το Δώρο, ανυπομονούμε να το μοιραστούμε με το αγγλόφωνο κοινό μας».

Οι πρώτες διεθνείς εκδόσεις του Δώρου θα συναντήσουν τους ξένους αναγνώστες τους σε λίγους μήνες. Την αρχή θα κάνουν η Γερμανία και η Φινλανδία τον Μάιο, θα ακολουθήσει η Ιταλία τον Ιούνιο, ενώ η αγγλόφωνη αγορά θα υποδεχθεί τον Στέφανο τον Οκτώβριο. Το ταξίδι συνεχίζεται και θα συνεχιστεί για πολύ καιρό ακόμη. Δεν είμαστε μόνο εμείς που ταξιδεύουμε μαζί του σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά και οι Έλληνες αναγνώστες του, γιατί χωρίς εκείνους δεν θα είχαμε φτάσει εδώ. Θα ήθελα να γράψω πως στις αποσκευές μας σε αυτό το ταξίδι κουβαλάμε όλοι το Δώρο. Ξέρω όμως πως ο Στέφανος θα μου υπενθυμίσει ευγενικά και θα έχει δίκιο: «Μόνο η αγάπη χωράει στις αποσκευές σου. Αυτή που πήρες και αυτή που έδωσες. Μόνο αγάπη υπάρχει. Γι’ αυτό είσαι εδώ».

*Δείτε περισσότερες πληροφορίες για «Το Δώρο» και «Το Δώρο 2»

Αφήστε μια απάντηση