Το υποσυνείδητο ζει μέσα στις λανθασμένες πεποιθήσεις που διαμορφώθηκαν στα πρώτα 12 χρόνια της ζωής μας. Είναι η φωνή μέσα μας που μας λέει πως είμαστε ανάξιοι, αδύναμοι και κινδυνεύουμε να χάσουμε την αξία, ασφάλεια και ελευθερία μας από τους ανθρώπους και τα γεγονότα γύρω μας. Αυτό προκαλεί τρομακτικές, γεμάτες στρες, σωματικές και συναισθηματικές αντιδράσεις προς καταστάσεις οι οποίες δεν αποτελούν, αντικειμενικά, κίνδυνο ή πρόβλημα. Αυτό οδηγεί σε κακή υγεία, προβλήματα σχέσεων και περιορισμένη ευτυχία και αφθονία.

Στο βιβλίο «Θεραπεύοντας το εσωτερικό παιδί», ο Ρόμπερτ Ηλίας Νατζέμυ μοιράζεται τρεις εξαιρετικά αποτελεσματικές μεθόδους για την απελευθέρωση από λανθασμένους, αυτοκαταστροφικούς υποσυνείδητους προγραμματισμούς και από κυτταρικές μνήμες, καθώς και για την εγκατάσταση νέων πεποιθήσεων και αληθειών. 

Διαβάστε ένα απόσπασμα από το βιβλίο:

Η συναισθηματική μας ζωή και επομένως η ελευθερία και η ευτυχία μας καθορίζονται από τα συναισθήματα, τις πεποιθήσεις και τις ανάγκες που δημιουργούνται από τις εμπειρίες της παιδικής ηλικίας. Αυτό το μέρος του υποσυνειδήτου μας, το οποίο ακόμη αισθάνεται, σκέφτεται και συμπεριφέρεται με τους τρόπους που έμαθε ως παιδί, μπορούμε να το ονομάσουμε «το εσωτερικό παιδί».

Έχουμε γίνει διχασμένες προσωπικότητες, που λειτουργούν με δύο τρόπους σκέψης. Ο ένας είναι λογικός, ενώ ο άλλος αντιλαμβάνεται ακόμη τη ζωή με τα μάτια του παιδιού που ήμασταν κάποτε. Ενώ η μία υποπροσωπικότητα γνωρίζει ότι, σύμφωνα με τη λογική, δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε ή να αμφιβάλλουμε για τον εαυτό μας, η άλλη συνεχίζει να βιώνει άγχος, φόβο, ενοχή και αυτοαμφισβήτηση. Ενώ αντιληπτικά γνωρίζουμε ότι έχουμε την ικανότητα να αντιμετωπίσουμε τη ζωή, ένα μέρος του εαυτού μας εξακολουθεί να βιώνει φόβο, πόνο, ζήλια και θυμό.

Δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε ελεύθερα την πραγματικότητα που επιθυμούμε όσο είμαστε υποχείρια αυτού του υποσυνείδητου παιδικού προγραμματισμού, που περιορίζει την αντίληψή μας για τον εαυτό μας, τους άλλους και τη ζωή. Ακολουθεί ένα παράδειγμα του πώς περιορίζουμε τον εαυτό μας με λανθασμένες αντιλήψεις από το παρελθόν.

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΣΏΤΕΡΙΚΟ ΜΑΣ ΠΑΙΔΙ


Μπορεί να μην έχουμε συνειδητά επίγνωση ότι το εσωτερικό μας παιδί αισθάνεται τρωτό, μοναχικό, φοβισμένο, θυμωμένο ή πληγωμένο, όμως αυτά τα συναισθήματα είναι πολύ ορατά με τη μορφή του άγχους, των φόβων και των αμυντικών αντιδράσεών μας. Τα κρυμμένα συναισθήματά μας είναι επίσης
αρκετά φανερά στα όνειρά μας, στο μυϊκό σφίξιμο και στις ψυχοσωματικές ασθένειες.


Από την άλλη, το εσωτερικό μας παιδί και άλλες όψεις του υποσυνείδητού μας είναι μια πλούσια και άφθονη πηγή έμπνευσης, χαράς, δημιουργικότητας και αγάπης για τη ζωή. Χρειάζεται να έρθουμε σε επαφή με το εσωτερικό μας παιδί και να μάθουμε να το αποδεχόμαστε και να το αγαπάμε όπως
είναι, ενώ συγχρόνως το εκπαιδεύουμε ως προς την αλήθεια της θεϊκής φύσης του. Τότε μπορούμε να θεραπεύσουμε το εσωτερικό μας παιδί από τα τραύματα και τις παρανοήσεις του, ενώ συγχρόνως ξαναβρίσκουμε από αυτό την αθωότητά μας, τη χαρά και την εσωτερική σύνδεσή μας με τη ζωή. Ανεξάρτητα από το ποιες τεχνικές εφαρμόζουμε σε σχέση με το εσωτερικό παιδί, είναι ουσιαστικό να αναπτύξουμε μια σχέση μαζί του με καθημερινή επικοινωνία. Προτείνουμε την ακόλουθη τεχνική.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΕΣΑ ΜΑΣ

  1. Κάθισε ή ξάπλωσε με τη σπονδυλική σου στήλη ίσια.
  2. Χαλάρωσε όλο το σώμα και το νου με κάποια τεχνική χαλάρωσης ή συγκέντρωσης.
  3. Τώρα οραματίσου το εσωτερικό παιδί και επικοινώνησε μαζί
    του. (Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.)
    α. Ρώτησέ το πώς νιώθει.
    β. Ρώτησέ το αν έχει κάποιες ανάγκες που θα ήθελε να
    εκφράσει.
    γ. Μίλησέ του για τις δικές σου ανάγκες ως ενήλικας.
  4. Δώσε του θετική υποστήριξη. Το παιδί έχει ανάγκη να
    ακούσει για την αγάπη, την ασφάλεια και την αξία του.
  5. Αγκάλιασε νοερά το παιδί και δώσε του τρυφερότητα και
    αγάπη.
    α. Νιώσε (οραματίσου) το παιδί στην αγκαλιά σου και μετά.
    β. Ταυτίσου με το μικρό του σώμα, νιώσε τον εαυτό σου
    μέσα στην αγκαλιά και δέξου την αγάπη και την τρυφερότητα που σου προσφέρονται.
    γ. Νιώσε ενότητα με το παιδί.

Αυτή η τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί μόνη της όπως είναι ή ως εισαγωγή σε κάθε διαλογισμό, χαλάρωση, προσευχή ή τεχνική θετικής προβολής. Όταν τη μάθουμε, μας παίρνει μόνο πέντε λεπτά.

Βρείτε το βιβλίο «Θεραπεύοντας το εσωτερικό παιδί» του Ρόμπερτ Ηλία Νατζέμυ εδώ.