Άποψη, Άρθρο

Σημασία δεν έχει τι κάνουμε, αλλά τι προσοχή δίνουμε σε ό,τι κάνουμε

Τώρα που έχουμε αρχίσει να ετοιμαζόμαστε όλοι για τις καλοκαιρινές διακοπές μας, θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας ένα «κλειδί» που χωράει σίγουρα στις αποσκευές σας!

Και το «κλειδί» αυτό αφορά την αξία της προσοχής.

Πόσοι δεν αναρωτηθήκαμε εν μέσω της πανδημίας πού δίνουμε τον χρόνο μας και πού εστιάζουμε την προσοχή μας… Τέσσερα βιβλία έρχονται να φωτίσουν αυτό το θέμα, το καθένα από διαφορετική σκοπιά.

«Η προσοχή σου είναι ένα από το πιο πολύτιμα πράγματα που διαθέτεις, γι’ αυτό και όλοι προσπαθούν να σου την κλέψουν. Πρέπει πρώτα να την προστατέψεις και μετά να τη στρέψεις στη σωστή κατεύθυνση.

Όπως λένε και στις ταινίες: «πρόσεχε πού σημαδεύεις με αυτό το πράγμα!»

Εκείνο που θα επιλέξεις να προσέξεις θα γίνει η πρώτη ύλη της δουλειάς και της ζωής σου. «Η εμπειρία μου καθορίζεται από το πού στρέφω την προσοχή μου» έγραψε ο ψυχολόγος Γουίλιαμ Τζέιμς το 1890. «Μόνο τα πράγματα που προσέχω διαμορφώνουν τη σκέψη μου».

Δίνουμε προσοχή στα πράγματα για τα οποία νοιαζόμαστε αληθινά, αλλά καμιά φορά αυτά για τα οποία νοιαζόμαστε αληθινά είναι κρυμμένα. Κρατάω ημερολόγιο για πολλούς λόγους, αλλά ο βασικός είναι γιατί με βοηθάει να δίνω προσοχή στη ζωή μου. Με το να κάθομαι κάθε πρωί και να γράφω για τη ζωή μου, παρατηρώ τι γίνεται σε αυτή και όταν περνάει ο καιρός έχω ένα αρχείο με όλα όσα έχω παρατηρήσει.», αναφέρει χαρακτηριστικά Austin Kleon στο βιβλίο του Ζήσε σαν καλλιτέχνης.

Ένα από τα πράγματα που θέλουν συνεχώς να κλέβουν την προσοχή μας είναι τα κινητά μας τηλέφωνα. Και δεν κάνουν μόνο αυτό. «Τα smartphones μάς αντιμιλούν κιόλας. Μας πρήζουν. Μας ενοχλούν όταν δουλεύουμε. Απαιτούν την προσοχή μας και μας επιβραβεύουν όταν τους τη δίνουμε.» τονίζει η Catherine Price στο βιβλίο της Πώς να χωρίσετε με το κινητό σας.

Ένας από τους λόγους είναι επειδή δυσκολευόμαστε να μένουμε ακίνητοι. Θεωρούμε ότι ακινησία σημαίνει πλήξη ή αμηχανία και αυτή η αίσθηση μας παγιδεύει και μας προτρέπει να τσεκάρουμε τις εφαρμογές στα κινητά μας πολλές φορές μέσα στην ημέρα. Στην πραγματικότητα, όμως, η ακινησία προσφέρει μια ευκαιρία για γαλήνη.

«Η ζωή μας είναι αυτά που προσέχουμε – κυριολεκτικά και μεταφορικά.»

Και τώρα στις διακοπές έχουμε την ιδανική ευκαιρία να νιώσουμε αυτή τη γαλήνη και να δώσουμε την προσοχή μας σε αυτά που έχουν σημασία για εμάς, όσο μεγάλα ή μικρά κι είναι. Ο μεγάλος φιλόσοφος Κρισναμούρτι μας συμβουλεύει:

«Όταν τρώτε, να τρώτε. Όταν πηγαίνετε για περπάτημα, να περπατάτε. Μη λέτε, “Πρέπει να κάνω κάτι άλλο”. Όταν διαβάζετε κάτι, δώστε την αμέριστη προσοχή σας σε αυτό, είτε είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, είτε ένα περιοδικό, είτε η Βίβλος, ή ό,τι άλλο θέλετε. Η απερίσπαστη προσοχή είναι απερίσπαστη δράση και κατά συνέπεια δεν υπάρχει το “Πρέπει να κάνω κάτι άλλο”…

Σημασία δεν έχει τι κάνουμε αλλά τι προσοχή δίνουμε σε ό,τι κάνουμε».

Και για να πάμε ένα βήμα παραπέρα, ίσως σε αυτές τις διακοπές να θέλετε να δοκιμάσετε κάτι καινούργιο, όπως τον διαλογισμό για να αρχίσετε να βλέπετε στις πραγματικές τους διαστάσεις τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις σωματικές αισθήσεις που συνωστίζονται μέσα στο κεφάλι σας.

Ο Dan Harris περιγράφει στο βιβλίο του 10% πιο ευτυχισμένος την ενσυνειδητότητα ως την «ικανότητα να αντιλαμβάνεσαι αυτό που συμβαίνει στο μυαλό σου τη δεδομένη στιγμή ‒θυμός, ζήλια, θλίψη, πόνος στο δάχτυλο του ποδιού επειδή σκόνταψες, οτιδήποτε‒ χωρίς να σε παρασύρει».

Παρακάτω παραθέτουμε τη βασική τεχνική του διαλογισμού της ενσυνειδητότητας για να τη δοκιμάσετε:

  1. Καθίστε αναπαυτικά. Δεν χρειάζεται να ζοριστείτε να καθίστε οκλαδόν ‒ εκτός εάν θέλετε, φυσικά. Μπορείτε να καθίσετε σε μια καρέκλα. (Επίσης, μπορείτε να σταθείτε όρθιοι ή να ξαπλώσετε, ωστόσο με το τελευταίο μπορεί να πάρουμε και κανέναν υπνάκο.) Όποια η στάση κι αν επιλέξετε, πρέπει να κρατάτε την πλάτη σας ίσια, χωρίς όμως να δυσκολεύεστε.
  2. Επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας. Επιλέξτε ένα σημείο: μύτη, κοιλιά, θώρακας. Προσπαθήστε πραγματικά να νιώσετε την εισπνοή και την εκπνοή.
  3. Το κυριότερο: Όποτε θα χάνεστε σε μια σκέψη ‒πράγμα που θα συμβεί χιλιάδες φορές‒ να στρέφετε ήρεμα την προσοχή σας στην αναπνοή σας. Δεν φαντάζεστε πόσο σημαντικό είναι να συγχωρείτε τον εαυτό σας και ξεκινάτε από την αρχή. Όπως έχει γράψει η φίλη και δασκάλα μου Σάρον Σάλτζμπεργκ, «η άσκηση αυτή καθαυτή είναι το ν’ αρχίζω ξανά και ξανά – δεν αποτελεί κάποιο πρόβλημα που πρέπει να ξεπεράσουμε έτσι ώστε μια μέρα να καταφέρουμε να διαλογιστούμε “πραγματικά”».

Σας προτρέπουμε, λοιπόν, εκεί θα κάθεστε ήρεμοι και χαλαροί στις διακοπές σας, να σκεφτείτε το εξής ερώτημα: Εσείς, πού θέλετε να δίνετε την πολύτιμη προσοχή σας;

Και ίσως με αυτόν τον τρόπο να γίνει η ζωή σας κατά 10%, 20% ή και 100% καλύτερη!

 

Αφήστε μια απάντηση