Άρθρο, Τα νέα μας

Το βιβλίο «Είμαι επικίνδυνη» γίνεται εκπομπή στην ΕΡΤ

Οι 100 μαρτυρίες του βιβλίου «Είμαι επικίνδυνη» ενέπνευσαν και οδήγησαν στην παραγωγή της εκπομπής «Επικίνδυνες», με θέμα τις έμφυλες ανισότητες

Είμαι Επικίνδυνη

Στις 8 Μαρτίου κυκλοφόρησε από την Key Books το βιβλίο Είμαι επικίνδυνη, ένα συλλογικό έργο 100 ιστοριών, με αντικείμενο τις έμφυλες ανισότητες στην Ελλάδα. Σε μια χρονική στιγμή που το ελληνικό #meToo αποτελεί ένα από τα κυρίαρχα θέματα συζήτησης στο δημόσιο λόγο, 100 γυναίκες, με διαφορετικές ηλικίες, επαγγέλματα, ρίζες, επιλογές, τόλμησαν να καταθέσουν την ιστορία τους με ειλικρίνεια και ελευθερία. Σε λίγες ημέρες, στη συχνότητα της ΕΡΤ, θα προβάλλεται η εκπομπή «Επικίνδυνες», βασισμένη στην ιδέα του βιβλίου Είμαι επικίνδυνη.

Οι Στέλλα Κάσδαγλη, Μαρία Γιαννιού, Μαριάννα Σκυλακάκη και Μαίη Ζαννή, που μαζί με την Πηνελόπη Θεοδωρακάκου έβαλαν τον «σπόρο» της έκδοσης του βιβλίου, σχολιάζουν την εξέλιξη αυτή αλλά και το διακύβευμα της εξάλειψης των έμφυλων ανισοτήτων, που παραμένει.

Στέλλα Κάσδαγλη, συνιδρύτρια του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού «Women on top»

Το γεγονός ότι το βιβλίο μας γίνεται σειρά, οι πρώτες 100 Επικίνδυνες γίνονται ακόμα περισσότερες, και οι λέξεις μας γίνονται εικόνες και βιώματα, είναι μία ακόμα απόδειξη ότι είναι πια και επείγον και σημαντικό για την Ελλάδα να αρχίσουμε να λέμε τα πράγματα (την ισότητα, τον φεμινισμό, την έμφυλη βία και την πατριαρχία) με το όνομά τους. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να φτιάξουμε μια κοινωνία με ίσες ευκαιρίες για όλες και όλους. Γιατί καμιά μας δεν μπορεί να τα κάνει όλα μόνη της, μαζί όμως μπορούμε να κάνουμε πολλά.

Μαρία Γιαννιού, συνιδρύτρια του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού «Women Act»

Με το βιβλίο Είμαι Επικίνδυνη, μία ιδέα και πρωτοβουλία της Women Act σε συνεργασία με την αθηΝΕΑ και την υποστήριξη του Women on Top, μία ομάδα πέντε γυναικών ξεκινήσαμε ένα μοναδικό ταξίδι. Οι 100 ιστορίες που συλλέξαμε όχι μόνο μας ενέπνευσαν αλλά και αποτέλεσαν τη βάση για να τολμήσουμε κάτι καινούριο: την πρώτη εκπομπή στην Ελλάδα, για ζητήματα έμφυλης ισότητας, που θα προβληθεί στην ΕΡΤ, σε παραγωγή της ελCulture. Ήρθε, πλέον, η ώρα να συζητήσουμε δημόσια για αυτά τα θέματα.

Μαριάννα Σκυλακάκη, ιδρύτρια του online μέσου «αθηΝΕΑ»

Μια από τις μεγάλες χαρές της επιμέλειας του βιβλίου Είμαι Επικίνδυνη ήταν ότι γνώρισα 99 ξεχωριστές ιστορίες και οπτικές για το τι θα πει να είναι κάποια γυναίκα στην Ελλάδα, σήμερα. Ο κύκλος αυτός μεγαλώνει με κάθε άτομο που διαβάζει τις σελίδες του βιβλίου μας και εμπνέεται απ’ αυτές, με κάθε γυναίκα που μας στέλνει τη δική της ιστορία, κάνοντας δική της τη φράση – αφετηρία της προσπάθειάς μας. Μεγαλώνει όμως ακόμη παραπάνω, καθώς το βιβλίο στέκεται η έμπνευση για την τηλεοπτική εκπομπή «Επικίνδυνες», μέσα από την οποία θέλουμε να δώσουμε ακόμη μεγαλύτερο βάθος και εύρος στις θεματικές που αγγίξαμε. Η συναρπαστική, επικίνδυνη διαδρομή μας συνεχίζεται!

Μαίη Ζαννή, συνιδρύτρια του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού «Women Act»

Όταν στη Women Act σκεφτήκαμε το βιβλίο αυτό δεν μπορούσαμε να φανταστούμε την απήχηση της ιδέα μας. Τότε στην αρχή μας, ελπίζαμε να βρίσκονταν πολλές γυναίκες που να το ένιωθαν δικό τους είτε γράφοντας είτε διαβάζοντας το. Η ιδέα μιας τηλεοπτικής εκπομπής ξεπερνά κάθε προσδοκία μας και είμαστε αισιόδοξες ότι θα βρεθούν πολλές ακόμα «Επικίνδυνες» κοντά μας!

 

Nα σημειωθεί ότι τα συγγραφικά δικαιώματα από την πώληση του βιβλίου διατίθενται για την αρωγή οργανισμών που υποστηρίζουν γυναίκες, οι οποίες έχουν υποστεί έμφυλη βία.

 

*Η εκπομπή είναι σε σκηνοθεσία της Γεύης Δημητρακοπούλου, αρχισυνταξία της Σοφίας Ευτυχιάδου και εκτέλεση παραγωγής της ελc productions. 

** Περισσότερα για το βιβλίο Είμαι επικίνδυνη, εδώ

Αφήστε μια απάντηση