Άρθρο

Όταν ο Μπομπ Ντίλαν «αθώωσε» τον Ρούμπιν Κάρτερ

Πώς εμπνεύστηκε ο Μπομπ Ντίλαν το τραγούδι του «Hurricane» - Μια ιστορία για την κατάφωρη ρατσιστική αδικία σε βάρος του μποξέρ Ρούμπιν Κάρτερ

Έξω από τα δόντια

Στο βιβλίο του «Έξω από τα δόντια», ο  Ελληνοαμερικανός γκουρού της διαφήμισης, George Lois, αφηγείται την ιστορία του αγώνα του να πείσει τον Μπομπ Ντίλαν να γράψει ένα τραγούδι για τον Ρούμπιν Κάρτερ, ώστε να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη για την κατάφωρη ρατσιστική αδικία σε βάρος του μποξέρ. Για την Ιστορία, ο Κάρτερ καταδικάστηκε για μια τριπλή δολοφονία που δεν διέπραξε πoτέ, με βάση το χρώμα του δέρματός του και μόνο. Τελικά, έπειτα από 22 χρόνια αδιάκοπων δικαστικών μαχών, ο πυγμάχος ήταν ελεύθερος. Το απόσπασμα 87 του βιβλίου του Lois, λοιπόν, έχει ως εξής: 

«”Τι θα γίνει αν πείσουμε τον Μπομπ Ντίλαν να γράψει ένα τραγούδι διαμαρτυρίας και οργανώσουμε μια συναυλία στο Μάντισον Σκουέρ Γκάρντεν;!”.

Το 1975, έπειτα από χρόνια απομόνωσης, ο Μπομπ Ντίλαν ξαναγύρισε στους δρόμους για την περιοδεία του “Rolling Thunder Revue”. Στη μέση της θυελλώδους περιοδείας του, η Επιτροπή Υπεράσπισης του Ρούμπιν Κάρτερ έκανε σαματά γνωστοποιώντας πώς παγιδεύτηκε ο γνωστός πυγμάχος. Ένα τηλεφώνημα εδώ, λίγα παρακάλια παραπέρα και κατάφερα να βρεθώ πρόσωπο με πρόσωπο με τον παθιασμένο ποιητή στα παρασκήνια μιας παράστασης στο Κονέκτικατ. Το ένστικτό μου έλεγε ότι θα συμμεριζόταν τον αγώνα που κάναμε μαζί με τον Μοχάμεντ Άλι για να διορθώσουμε μια κατάφωρη ρατσιστική αδικία. Βλέπετε μια φωτογραφία μου με τον Πολ Σαπουνάκη (τον συνδιοργανωτή μου) την ώρα που προσπαθούμε να… υπνωτίσουμε τον Ντίλαν, και να τον πείσουμε για την αθωότητα του Κάρτερ, να τον παρακινήσουμε να γράψει ένα τραγούδι και «ίσως, αν, τι θα έλεγες για μια συναυλία, Μπομπ;». Μερικές εβδομάδες μετά έγραψε το Hurricane («Τυφώνας»), διαμαρτυρόμενος για την καταδίκη του Κάρτερ, και το έπαιξε συγκινώντας το νεανικό κοινό, και (απίστευτο!) το τραγούδησε σε όχι μία, αλλά σε δύο συναυλίες με τίτλο η Νύχτα του Τυφώνα – η πρώτη, αναπάντεχα, έξω απ’ τη φυλακή και η δεύτερη στο Μάντισον Σκουέρ Γκάρντεν.

Τα “αν” είναι ο σπόρος των δημιουργικών ιδεών που σου κόβουν την ανάσα.

Το 1988, το Ανώτατο Δικαστήριο της Αμερικής αποφάσισε ότι ο Κάρτερ καταδικάστηκε λανθασμένα και το 1990, έπειτα από 22 χρόνια, ο Ρούμπιν Κάρτερ ήταν ελεύθερος».

Δείτε την ομιλία του George Lois στο TEDx Thessaloniki 2014:

*Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο «Έξω από τα δόντια», εδώ.

**Διαβάστε επίσης: Το γράμμα του Σερ Πολ ΜακΚάρτνεϊ στον νεότερο εαυτό του

Αφήστε μια απάντηση