«Έχω μιλήσει με πάνω από ένα εκατομμύριο νέους ανθρώπους για τα προσωπικά τους οικονομικά τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια μέσω της ιστοσελίδας μου και των ομιλιών μου. Κάθε φορά τούς κάνω δύο ερωτήσεις:

• «Γιατί θέλεις να γίνεις πλούσιος/α;»

• «Τι σημαίνει για εσένα να είσαι πλούσιος/α;»

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν κάθονται ποτέ να αφιερώσουν ούτε δέκα λεπτά για να σκεφτούν τι σημαίνει γι’ αυτούς να είναι πλούσιοι. Να σε βοηθήσω: Είναι διαφορετικό για τον κάθε άνθρωπο, και το χρήμα είναι μόνο ένα μικρό μέρος του να είσαι πλούσιος. Για παράδειγμα, κάθε φίλος μου εκτιμά διαφορετικά πράγματα. Στον Πολ αρέσει να τρώει έξω σε εστιατόρια βραβευμένα με πολλά αστέρια Michelin, όπου το γεύμα μπορεί να στοιχίζει και 500 λίρες. Η Νικόλ λατρεύει τα ταξίδια. Και ο Νικ τρελαίνεται να αγοράζει ρούχα. Αν δεν επιλέξεις συνειδητά τι σημαίνει «πλούσιος/α», είναι εύκολο να καταντήσεις να προσπαθείς ανόητα να ανταγωνίζεσαι τους φίλους σου. Εγώ θεωρώ τον εαυτό μου πλούσιο τώρα που μπορώ να κάνω τα εξής:

• Να παίρνω αποφάσεις για την καριέρα μου, επειδή έτσι θέλω, όχι λόγω χρημάτων.

• Να βοηθήσω τους γονείς μου όταν πάρουν σύνταξη, για να μη χρειάζεται να δουλεύουν αν δεν θέλουν.

• Να ξοδεύω υπερβολικά για πράγματα που αγαπώ και να είμαι αμείλικτα λιτός με πράγματα που δεν με τρελαίνουν (π.χ. να μένω σ’ ένα ωραίο διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη, αλλά να μην έχω αυτοκίνητο).

Κάθε Δεκέμβριο καθόμαστε με τη γυναίκα μου και κάνουμε σχέδια για την επόμενη χρονιά. Πού θέλουμε να ταξιδέψουμε; Ποιον θέλουμε να προσκαλέσουμε να έρθει μαζί μας; Τι μπορούμε να φανταστούμε ότι θα κάναμε του χρόνου και θα το θυμόμαστε για τα επόμενα πενήντα χρόνια; Αυτή η διαδικασία προγραμματισμού –κατά την οποία σχεδιάζουμε συνειδητά την Πλούσια Ζωή μας– είναι από τα πιο διασκεδαστικά πράγματα που κάνουμε μαζί ως ζευγάρι.

Πριν προχωρήσεις παρακάτω, σε ενθαρρύνω να σκεφτείς την Πλούσια Ζωή σου. Γιατί θέλεις να γίνεις πλούσιος/α; Τι θέλεις να κάνεις με την περιουσία σου;

Σκέψου πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Αν Πλούσια Ζωή για σένα σημαίνει να παίρνεις ταξί αντί για λεωφορείο, γράψε το! Εγώ συνειδητοποίησα ότι ζω στη Νέα Υόρκη, αλλά δεν είχα επωφεληθεί από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που προσφέρονται εδώ, οπότε αποφάσισα ότι μία φορά κάθε τρεις μήνες θα πηγαίνω σε ένα μουσείο ή σε μια παράσταση στο Μπρόντγουεϊ. Από τη στιγμή που το έβαλα σκοπό, έγινε μέρος της Πλούσιας Ζωής μου. Μη σε κάνει να ντρέπεσαι το πόσο μικρό –ή μεγάλο– είναι το όραμά σου. Για παράδειγμα, όταν κατέγραψα για πρώτη φορά όλα όσα ήθελα να συνιστούν την Πλούσια Ζωή μου, ένας από τους κύριους στόχους μου ήταν να μπορώ να παραγγέλνω ορεκτικά στο εστιατόριο, κάτι που δεν έκανα ποτέ όταν ήμουν μικρός. Όσο περνούσε ο καιρός, οι στόχοι μου γίνονταν μεγαλύτεροι.

Όταν φαντάζεσαι την ιδανική ζωή σου, πώς βλέπεις τον εαυτό σε αυτή;

Οι Δέκα Κανόνες της Πλούσιας Ζωής

1. Πλούσια Ζωή σημαίνει ότι μπορείς να ξοδεύεις απλόχερα για πράγματα που αγαπάς, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώνεις δραματικά το κόστος αυτών για τα οποία δεν τρελαίνεσαι.

2. Εστίασε στις Μεγάλες Επιτυχίες: στα πέντε με δέκα πράγματα που θα σου αποφέρουν πολύ μεγάλα οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της αυτοματοποίησης των καταθέσεων και των επενδύσεών σου, της εύρεσης μιας δουλειάς που σου αρέσει πολύ και της διαπραγμάτευσης των αποδοχών σου. Φτάσε στις Μεγάλες Επιτυχίες, και μετά μπορείς να παραγγέλνεις όσους καφέδες θέλεις.

3. Οι επενδύσεις θα πρέπει σε μακροπρόθεσμη βάση να είναι πολύ πληκτικές – και πολύ κερδοφόρες. Πιο πολύ με συναρπάζει να τρώω τάκος, παρά να ελέγχω τις αποδόσεις των επενδύσεών μου.

4. Υπάρχει όριο στο πόσα μπορείς να κόψεις, αλλά κανένα στο πόσα μπορείς να βγάλεις. Έχω αναγνώστες με έσοδα 50.000 και άλλους με 750.000 δολάρια τον χρόνο. Το ίδιο ψωμί αγοράζουν και οι δύο. Είναι σημαντικό να ελέγχεις τα έξοδά σου, όμως τα έσοδά σου μπορούν να αυξηθούν με γεωμετρική πρόοδο.

5. Οι φίλοι και οι συγγενείς σου θα έχουν πολλές «συμβουλές» να σου δώσουν όταν θα ξεκινάς το οικονομικό σου ταξίδι. Άκου τους ευγενικά και μείνε προσηλωμένος/η στο πρόγραμμα.

6. Φτιάξε μια συλλογή από «πλαίσια εξόδων» που θα τη χρησιμοποιείς όταν αποφασίζεις να αγοράσεις κάτι. Οι περισσότεροι άνθρωποι ακολουθούν ενστικτωδώς τους περιοριστικούς κανόνες («Πρέπει να μην τρώω τόσο συχνά έξω…»), εσύ όμως μπορείς να τους πετάξεις στο καλάθι των αχρήστων και να αποφασίσεις σε τι θα ξοδεύεις συνέχεια, όπως εγώ έχω τον δικό μου κανόνα για την αγορά βιβλίων: Αν σκέφτεσαι να αγοράσεις ένα βιβλίο, απλώς αγόρασέ το. Μη σπαταλήσεις ούτε πέντε δευτερόλεπτα για να το καλοσκεφτείς. Αν εφαρμόσεις έστω μία καινούρια ιδέα από ένα βιβλίο (όπως από αυτό) αξίζει τον κόπο.

7. Προσοχή στην αδιάκοπη έρευνα για «προχωρημένες» συμβουλές. Πάρα πολλοί ψάχνουν για λύσεις ανώτερου επιπέδου για να αποφύγουν την πραγματική, σκληρή δουλειά της σταδιακής βελτίωσης. Είναι πιο εύκολο να ονειρεύεσαι να νικήσεις στον Μαραθώνιο του Λονδίνου από το να βγαίνεις έξω κάθε πρωί για δέκα λεπτά τρέξιμο. Καμιά φορά το πιο προχωρημένο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι το θεμελιώδες, αν όμως το κάνεις σταθερά.

8. Έχεις τον έλεγχο. Δεν είμαστε σε ταινία της Disney και κανείς δεν θα έρθει να σε σώσει. Ευτυχώς, μπορείς να πάρεις στα χέρια σου τον έλεγχο των οικονομικών σου και να χτίσεις την Πλούσια Ζωή σου.

9. Μέρος της δημιουργίας της Πλούσιας Ζωής σου είναι η προθυμία να είσαι διαφορετικός/ή χωρίς να απολογείσαι γι’ αυτό. Από τη στιγμή που το χρήμα θα πάψει να είναι το κύριο εμπόδιο, θα έχεις την ελευθερία να σχεδιάσεις τη δική σου Πλούσια Ζωή, που σχεδόν σίγουρα θα είναι διαφορετική από του μέσου ανθρώπου. Δέξου την. Αυτό είναι το διασκεδαστικό κομμάτι της υπόθεσης!

10. Ζήσε τη ζωή έξω από το Excel. Από τη στιγμή που θα αυτοματοποιήσεις τη ροή των χρημάτων σου χρησιμοποιώντας το σύστημα αυτού του βιβλίου, θα δεις ότι το πιο σημαντικό μέρος μιας Πλούσιας Ζωής βρίσκεται έξω από το Excel. Περιλαμβάνει τις σχέσεις σου, τις νέες εμπειρίες σου και το να προσφέρεις κι εσύ κάτι με τη σειρά σου. Το κέρδισες με την αξία σου.»

Απόσπασμα από το βιβλίο «Θα σου μάθω πώς να γίνεις πλούσιος» του Ramit Sethi.