Άρθρο

«Η γάτα του Χοσελίτο Περδόν» μέσα από τα μάτια μιας ψυχολόγου

 

Η Key Books καλοσωρίζει στον κατάλογό της ένα νέο παιδικό βιβλίο με πρωταγωνίστρια τη γάτα του Χοσελίτο Περδόν, μια γάτα που συστήνεται στα παιδιά με ένα τρόπο τρυφερό και απρόβλεπτο. Η ιστορία της γάτας του Χοσελίτο Περδόν θέλει να εξοικειώσει τα παιδιά με την ιδέα μιας αγάπης η οποία μπορεί να βιωθεί παντού, χωρίς να προέρχεται αποκλειστικά από ένα μέρος, ένα σπίτι ή έναν άνθρωπο. Μία αγάπη που μπορεί να βιωθεί χωρίς όρια και τις προϋποθέσεις που οι ενήλικες, συχνά, τοποθετούν στις ανθρώπινες σχέσεις.

Τι σημαίνει όμως για ένα παιδί να μπορεί να βιώσει την αγάπη χωρίς προϋποθέσεις;
Η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια Νέλλη Φλωρεντίν μας λέει λίγα λόγια για την αγάπη αυτή μέσα από τη δική της ανάγνωση της ιστορίας:

 

«Διαβάζοντας το βιβλίο, αντιλαμβανόμαστε ότι η γάτα του Χοσελίτο Περδόν λαμβάνει φροντίδα και αγάπη χωρίς προϋποθέσεις από τον ιδιοκτήτη της, τον Χοσελίτο Περδόν, ενώ μοιράζει και η ίδια την αγάπη της σε δύο σπίτια, αυτό του ιδιοκτήτη της και σε ακόμη ένα σπίτι, αυτό του Κωστή. Η παραπάνω συνθήκη είναι κάτι που μπορούμε όλοι να βιώσουμε, παιδιά και ενήλικες, στην πραγματική ζωή, να νιώθουμε δηλαδή οικεία σε διαφορετικά σπίτια και διαφορετικές σχέσεις, να εξευρευνούμε τον εαυτό μας και τη ζωή εντός κι εκτός του βασικού μας σπιτιού και να εκφράζουμε την αγάπη μας μέσα σε πολλά και διαφορετικά πλαίσια. 

Μια τέτοια έκφραση είναι εξαιρετικά σημαντική για κάθε άνθρωπο και σε κάθε ηλικία. Κατά την παιδική ηλικία, ένας σημαντικός παράγοντας που θα βοηθήσει σε μια ουσιαστή και ομαλή μετάβαση είναι η άνευ όρων αποδοχή ενός παιδιού από την οικογένειά του, αποδοχή η οποία αποτελεί μία από τις βασικότερες ανθρώπινες ανάγκες και το εφοδιάζει με όλα τα κατάλληλα στοιχεία για να εξελιχθεί και να αναπτυχθεί σε έναν ολοκληρωμένο ενήλικα.

Για να καταφέρει ένα παιδί να εκφράσει την αγάπη, είναι  σημαντικό να έχει βιώσει την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη ζεστασιά του δικού του σπιτιού μέσα από την σπουδαία σχέση που αναπτύσσεται με το οικογενειακό περιβάλλον ώστε να μπορεί και μετέπειτα το ίδιο, σε κάθε ηλικιακή φάση της ζωής του, να αισθάνεται  ότι μπορεί να μοιραστεί, να αγαπήσει και να αγαπηθεί, να νιώθει ότι μπορεί να είναι ο εαυτός του, να μπορεί να δώσει και να πάρει, και, τελικά, να γουργουρίζει από ασφάλεια όπως και η γάτα του Χοσελίτο Περδόν!»

 

Απολαύστε κι εσείς την ιστορία της γάτας του Χοσελίτο Περδόν, περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.
Περισσότερες πληροφορίες για τη ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια Νέλλη Φλωρεντίν μπορείτε να βρείτε εδώ.

Αφήστε μια απάντηση