Άρθρο, Αφιέρωμα

Ντόλι Άλντερτον: Ποια είναι η συγγραφέας που έγινε η «φωνή» των millennial γυναικών;

Το πιο viral βιβλίο των τελευταίων χρόνων μεταφράστηκε και στα ελληνικά!

Κάθε millennial γυναίκα γνωρίζει το όνομα της Dolly Alderton.
Κι αν όχι, σίγουρα έχει δει -στον δρόμο, στο μετρό, στο Instagram, στο TikTok- το εξώφυλλο του Όλα Όσα Ξέρω για την Αγάπη στην αγγλική του έκδοση. Το 2018 που κυκλοφόρησε πρώτη φορά, η αυτοβιογραφία της δημοσιογράφου και σεναριογράφου μπήκε στη λίστα με τα bestsellers των Sunday Times την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας της και κέρδισε το National Book Award για την Αυτοβιογραφία της Χρονιάς στη Βρετανία.

Πριν ακόμη κυκλοφορήσει το βιβλίο, η Alderton είχε ήδη υπογράψει την μεταφορά του στη μικρή οθόνη με το BBC και τον ομώνυμο τίτλο “Everything I Know About Love”.

Χάρη στο αναγνωστικό (και μη) κοινό της γενιάς του TikTok, το Όλα Όσα Ξέρω για την Αγάπη πήρε δεύτερη πνοή ζωής τη χρονιά που πέρασε, γεγονός που εκτόξευσε το όνομα της Alderton στην κορυφή της λίστας των New York Times, ως παγκόσμιο, πλέον, bestseller. Έχοντας μεταφραστεί σε 22 γλώσσες – τώρα και στα ελληνικά – συνεχίζει να αγγίζει κάθε γυναίκα που έχει ερωτευτεί, απογοητευτεί, έχει «χαθεί» στην αβεβαιότητα που φέρνει η δεκαετία των είκοσι-κάτι, έχει βρει την ελπίδα της, έχει συνειδητοποιήσει πως κανείς δεν συγκρίνεται με τις καλύτερές της φίλες και φυσικά, πως είναι αρκετή, ακριβώς όπως είναι.
Από την εφηβεία, μέχρι και τα πρώτα -άντα (στην ελληνική έκδοση περιλαμβάνεται και το έξτρα κεφάλαιο με τίτλο «Τριάντα») η Dolly Alderton υφαίνει τις προσωπικές της ιστορίες, σαρκάζει κι αυτοσαρκάζεται, δίνοντάς μας μια σειρά από λίστες, συνταγές και συμπεράσματα, με ευφυΐα, διορατικότητα, συναίσθημα και χιούμορ. Κάτι σαν το Ημερολόγιο της Bridget Jones, αλλά αληθινό από την αρχή ως το τέλος.

«Δεν νομίζω ότι οι άνθρωποι ζητούν από εμένα συμβουλές, νομίζω ότι ζητούν από εμένα αλήθειες και ζητούν από εμένα μια αίσθηση καθησυχασμού, επειδή είμαι κάποια που είναι τόσο διαφανής στο να παίρνω πολλές κακές αποφάσεις και να τις αναλογίζομαι.»

Ωστόσο, η Alderton δεν ήταν άγνωστη ανάμεσα στους millennials -για την ακρίβεια πρόκειται για μια από τις πιο γνωστές δημοσιογράφους της γενιάς της χάρη στην στήλη “Dear Dolly” με συμβουλές σχετικά με το dating στους Sunday Times για την οποία γράφει μέχρι και σήμερα. Μέσα από τα newsletters της και το podcast της “The High Low” που συν-δημιούργησε με την δημοσιογράφο και συγγραφέα Pandora Sykes, κατάφερε να αποκτήσει ένα τεράστιο κοινό το οποίο χαρακτηρίζει ως «γυναίκες ηλικίας 16 με 40, που έχουν ιστορίες χωρισμών, μια φίλη που δεν θα αποχωριστούν ποτέ, ένα περιστασιακό ενδιαφέρον προς την Taylor Swift και πίνουν Pinot Grigio σε πλαστικό ποτήρι.» Το hashtag #dollyalderton έχει πάνω από 33 εκατομμύρια views στο TikTok (παρότι η ίδια δεν έχει καν λογαριασμό στην πλατφόρμα). Η Lena Dunham την έχει αποκαλέσει «πολύ απλά, τον βάρδο της σύγχρονης αγάπης» και οι Financial Times «την Nora Ephron της γενιάς του Tinder».

Μέσα σε λίγα λεπτά ανάγνωσης οποιουδήποτε γραπτού της Alderton, καταλαβαίνεις πως έχει μια μοναδική ικανότητα να εκφράζεται αυθεντικά, χωρίς ντροπή, με απόλυτη ειλικρίνεια, ακόμα και για όσα πολλές φορές θεωρούμε «ντροπιαστικά». Και ίσως αυτός να είναι ο λόγος της τεράστιας επιτυχίας της μέχρι σήμερα.
«Δεν νομίζω ότι οι άνθρωποι ζητούν από εμένα συμβουλές, νομίζω ότι ζητούν από εμένα αλήθειες και ζητούν από εμένα μια αίσθηση καθησυχασμού, επειδή είμαι κάποια που είναι τόσο διαφανής στο να παίρνω πολλές κακές αποφάσεις και να τις αναλογίζομαι», είχε πει στην Evening Standard το 2020.

 

Βρείτε το «Όλα Όσα Ξέρω για την Αγάπη» της Dolly Alderton εδώ.

Αφήστε μια απάντηση