Άρθρο, Αφιέρωμα

5 βιβλία που θα σε βοηθήσουν να βρεις την ευτυχία

Ίσως το ζήτημα της ευτυχίας να είναι αυτό που έχει απασχολήσει διαχρονικά όλους τους μεγάλους διανοητές και δημιουργούς, από τον Αριστοτέλη έως και τον Κρισναμούρτι.

Σήμερα, υπάρχουν βιβλία που μας υπενθυμίζουν τι είναι τελικά η ευτυχία και πώς μπορούμε να την απολαύσουμε στην καθημερινότητά μας. Γιατί για να θεωρούμε τον εαυτό μας ευτυχισμένο, θα πρέπει να έχουμε την ικανότητα να διατηρούμε την ευτυχία μας, σε καθημερινή βάση.

Η 20ή Μαρτίου έχει οριστεί από τον Ο.Η.Ε. ως η Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας. Εμείς, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να βρούμε το κατάλληλο βιβλίο για να οδηγηθούμε σε αυτήν.

«Σου αξίζει να ευτυχήσεις» – Αγνή Μαριακάκη

Αν αισθάνεσαι ότι σε κυνηγάει το παρελθόν σου, όσο μπροστά κι αν προχωράς, η Αγνή Μαριακάκη έχει τις καλύτερες μεθόδους αντιμετώπισης αυτού του αισθήματος. Για να ευτυχήσεις, είναι πολύ σημαντικό να γίνεις θηριοδαμαστής του παρελθόντος σου. Έτσι μόνο θα καταφέρεις να μη βλέπεις πλέον τον εαυτό σου ως απόρροια γεγονότων: αλλάζοντας, δηλαδή, το σκεπτικό σου. Η εσωτερική μας μεταμόρφωση έρχεται με τη μετατροπή των βιωμάτων μας σε εφόδια για μια ευτυχισμένη ζωή.

«Να ζεις την κάθε σου μέρα συνειδητά, αν θέλεις να μην αναρωτιέσαι που πήγαν τα χρόνια σου. Το πρωί που ξυπνάς δώσε ένα λεπτό στον εαυτό σου να συνδεθεί με την ημέρα, να νιώσει ζωντανός κι έτοιμος να ζήσει με νόημα αυτό που ξεκινά».

«Ζήσε σαν Καλλιτέχνης» – Austin Kleon

Ίσως για τη διασφάλιση της ευτυχίας σου να χρειάζεται ένας διαφορετικός τρόπος ζωής. Η ζωή του καλλιτέχνη είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Κι αν πιστεύεις ότι δεν σου ταιριάζει, τότε μάλλον δεν έχεις αφήσει μέχρι σήμερα τον Austin Kleon να μπει στη ζωή σου.

Για τους καλλιτέχνες της ζωής που δεν έχουν χρόνο ή διάθεση να ακολουθήσουν όλα τα βήματα του Kleon, υπάρχει στην αρχή του βιβλίου και η λίστα «Πώς να είσαι χαρούμενος»:

1. Διάβαζε παλιά βιβλία
2. Κάνε μεγάλους περίπατους
3. Παίξε πιάνο
4. Κάνε τέχνη με τα παιδιά
5. Δες σαχλές κωμωδίες
6. Άκου σόουλ μουσική
7. Γράψε ημερολόγιο
8. Πάρε έναν υπνάκο
9. Κοίτα το φεγγάρι
10. Φτιάξε γελοίες λίστες

«Εὖ» – Λεωνίδας Καραΐσκος

Και πώς να μη συμπεριλάβουμε στη λίστα μας το βιβλίο του Λεωνίδα Καραΐσκου, όταν αυτό έχει για τίτλο τα δύο πρώτα γράμματα της ευτυχίας; Στο «Εὖ» ανακαλύπτεις πως η ευτυχία είναι κάτι που βρίσκεις στην καθημερινότητά σου, όπως και τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να την εντοπίσεις. Και σίγουρα δεν μπορείς να την εντοπίσεις στις γνώμες των άλλων (Ο Καραΐσκος μάς το επισημαίνει και αυτό).

«Να σκάβεις με πάθος, βαθιά, εκεί που τελικά αποφάσισες να καλλιεργήσεις. Να βρίσκεις συνεργάτες να σκάβετε μαζί. Εκεί που σταματά ο ένας, να συνεχίζει ο άλλος».

«10% Πιο Ευτυχισμένος» – Dan Harris

Κι αν αισθάνεσαι ότι σου λείπει λίγη παραπάνω ευτυχία, τότε ίσως η λύση να είναι ο διαλογισμός. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τον αγνοείς ή ακόμα και τον απορρίπτεις. Είσαι ένας σύγχρονος άνθρωπος, σαν τον Dan Harris. Ο Dan Harris όμως, στράφηκε στον διαλογισμό τη στιγμή που το μυαλό του στράφηκε εναντίον του: μετά από μια κρίση πανικού. Το μυαλό του, που λίγο πιο πριν είχε ήδη καταφέρει να τον ανεβάσει στην κορυφή του επαγγέλματός του.

«Ζούμε τη ζωή μας με βάση τι μας αρέσει και τι απεχθανόμαστε. Με τον διαλογισμό, αντί να υποκύπτεις σε αυτές τις βαθιά ριζωμένες εξαρτήσεις του μυαλού, απλώς παρατηρείς ό,τι αναδύεται στον νου σου χωρίς να ασκείς κριτική».

«Ευτυχείτε» – Βασίλης Τσακίρογλου

Αν πάλι, έχεις κουραστεί από οδηγούς αυτοβοήθειας και λοιπές συμβουλές, μάλλον αυτό που χρειάζεσαι είναι κάτι το ανατρεπτικό, έως και αφοριστικό. Τέτοιο είναι το βιβλίο του Βασίλη Τσακίρογλου «Ευτυχείτε», στο οποίο θα βρεις ιδέες που θα σε κάνουν να πεις «επιτέλους, κάποιος το ‘πε». Ορίστε δύο ενδεικτικές:

«Το “Μ’ αγαπάς;” είναι το πιο κοινό και πιο άκυρο ερώτημα από καταβολής ανθρώπινης σκέψης. Αν αναρωτιέσαι, δεν έχεις καταλάβει, αν δεν έχεις καταλάβει, δεν έχεις δικαίωμα να ρωτάς».

«Το γιατί βασανιζόμαστε συχνά μπορεί να έχει μία και μόνη απάντηση: Γιατί κάποιος άλλος δεν κάνει καλά τη δουλειά του».

Αφήστε μια απάντηση