Άρθρο, Αφιέρωμα

7 αλήθειες που θέλεις να μάθεις για τον Sadhguru

Πριν κυκλοφορήσει το πρώτο του βιβλίο στα ελληνικά «Η Χαρά είναι για όλους» στις 29 Ιουνίου, ας μάθουμε λίγα πράγματα για αυτόν τον αντισυμβατικό γιόγκι

Ο πιο επιδραστικός -εν ζωή- γιόγκι του κόσμου μεταφράζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά, μαθαίνοντάς μας τι σημαίνει χαρά και πώς μπορούμε να τη βρούμε στην καθημερινότητά μας. Ο Sadhguru, ο κορυφαίος πνευματικός δάσκαλος της εποχής μας, όταν δεν γράφει βιβλία, διασχίζει με τη μηχανή του χώρες και ηπείρους, μεταδίδοντας τη γνώση του και αλλάζοντας τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.

Δεινός χρήστης των social media κι εξαιρετικά κοινωνικός, ο Sadhguru απέχει παρασάγγας από το στερεότυπο του μοναχικού, ερημίτη γκουρού. Δεν είναι άξιο απορίας λοιπόν, που θεωρεί ότι για μια χαρούμενη ζωή, θα πρέπει κάθε μέρος της ύπαρξής μας να λειτουργεί σε συνεργασία με όλα τα υπόλοιπα, αρμονικά.

Πριν κυκλοφορήσει το πρώτο του βιβλίο στα ελληνικά «Η Χαρά είναι για όλους» στις 29 Ιουνίου, ας μάθουμε λίγα πράγματα για αυτόν τον αντισυμβατικό γιόγκι.

[1]
Γεννήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου του 1957, στη Μαϊσόρ της Ινδίας

Βενιαμίν μιας πολύτεκνης οικογένειας, ο Sadhguru γεννήθηκε στη Μαϊσόρ, μια αριστοκρατική πόλη της νότιας Ινδίας, την πάλαι ποτέ πρωτεύουσα, που ήταν διάσημη για τα παλάτια και τους κήπους της. Ο πατέρας του ήταν γιατρός, ενώ η μητέρα του νοικοκυρά.

[2]
Κατά τα σχολικά του χρόνια, δεν ήταν ο τυπικός μαθητής

Σε αντίθεση με την επιμονή του για αδιάλειπτη καλλιέργεια κατά τα φοιτητικά του χρόνια, ο Sadhguru απολάμβανε τη μαθητική του ζωή… έξω από το σχολείο. Η περιέργειά του για τη ζωή σε όλες της τις μορφές, ήταν εμφανής από πολύ μικρή ηλικία, όπως μας αναφέρει και στο βιβλίο του «Η Χαρά είναι για όλους».

«Το σχολείο το βαριόμουν. Δεν άντεχα καθόλου να κάθομαι στην τάξη, διότι αντιλαμβανόμουν ότι οι δάσκαλοι μας μιλούσαν για πράγματα που δεν σήμαιναν απολύτως τίποτα για τη ζωή τους. Όταν ήμουν τεσσάρων, με πήγαινε κάθε πρωί στο σχολείο η οικιακή βοηθός μας, κι εγώ της ζητούσα να με αφήνει στην είσοδο και να μην μπαίνει ποτέ μέσα στο κτίριο. Με το που έφευγε, εγώ έτρεχα κατευθείαν σε ένα φαράγγι εκεί κοντά, όπου υπήρχαν μυριάδες είδη ζωής. Άρχισα να δημιουργώ έναν τεράστιο ζωολογικό κήπο από έντομα, γυρίνους και φίδια, τα οποία τα έβαζα σε μπουκάλια που έπαιρνα από το ιατρείο του πατέρα μου. Όμως, όταν ύστερα από μερικούς μήνες οι γονείς μου ανακάλυψαν ότι δεν πήγαινα στο σχολείο, συνειδητοποίησα ότι οι εξερευνήσεις μου στον κόσμο της βιολογίας δεν τους εντυπωσίασαν στο παραμικρό. Αντιμετώπισαν τις εξορμήσεις μου στο φαράγγι σαν ανούσιο παιχνίδι στα λασπόνερα. Απογοητευμένος, μιας και ο κόσμος των ενηλίκων μού φαινόταν σχεδόν πάντα βαρετός και χωρίς ίχνος φαντασίας, έστρεψα απλώς την προσοχή μου αλλού και βρήκα κάτι διαφορετικό να κάνω».

[3]
Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία

Ανατρέποντας το στερεότυπο του «Ινδού γιόγκι», ο Sadhguru από νεαρή ηλικία εξερεύνησε τον δυτικό πολιτισμό μέσα από τη λογοτεχνία του. Στα αναγνώσματά του συγκαταλέγονται και κλασικά ελληνικά έργα, όπως είναι τα Ομηρικά έπη.

«Όταν τελείωσα το λύκειο, ξεκίνησα ένα πρόγραμμα αυτοδιδασκαλίας στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου της Μαϊσόρ. […] Διάβασα μια τεράστια γκάμα βιβλίων, από Όμηρο μέχρι το περιοδικό Popular Mechanics, από Κάφκα μέχρι Καλιντάσα, από Δάντη μέχρι Ντένις, ο τρομερός. Στο τέλος εκείνης της χρονιάς, είχα μάθει μεν πάρα πολλά πράγματα, αλλά είχα και άπειρες απορίες, πιο πολλές από ποτέ».

[4]
Λατρεύει τις μοτοσυκλέτες

Με μια γρήγορη περιήγηση στα social του, καταλαβαίνει κανείς πως οι μοτοσυκλέτες για τον Sadhguru δεν είναι ένα απλό μέσο μετακίνησης, αλλά σημαντικό κομμάτι της περσόνας του. Φυσικά, η αγάπη του για τις μοτοσυκλέτες ξεκινά από κάτι βαθύτερο: τη θέληση για εξερεύνηση και ανακάλυψη της αλήθειας.

«Όταν τελείωσα το πανεπιστήμιο, είχα γυρίσει ολόκληρη τη χώρα με τη μηχανή. Στην αρχή πήγαινα με το ποδήλατό μου στη νότια Ινδία. Αργότερα διέσχισα τη χώρα με τη μηχανή. Μετά, όπως ήταν φυσικό, άρχισα να βγαίνω και από τα σύνορα. Όταν όμως έφτασα στα σύνορα μεταξύ Ινδίας και Νεπάλ, με ενημέρωσαν ότι η άδεια της μηχανής και το δίπλωμά μου δεν αρκούσαν. Χρειαζόμουν κι άλλα χαρτιά. Μετά από αυτό, το όνειρό μου ήταν να καταφέρω με κάποιον τρόπο να βγάλω όσα χρήματα θα χρειαζόμουν για να γυρίσω τον κόσμο με τη μηχανή μου. Δεν ήταν απλώς μια επιθυμία να γνωρίσω τον κόσμο. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούσα να κάτσω στην ησυχία μου. Ήθελα να μάθω κάτι. Δεν ήξερα όμως τι, ούτε ήξερα πού πρέπει να πάω για να το βρω. Αλλά κάπου βαθιά μέσα μου ήξερα ότι ήθελα περισσότερα».

© ISHA FOUNDATION

[5]
Στον λόφο Τσαμούντι ξεκίνησαν όλα

«Η ζωή μου όλη είναι απλώς εκείνη η στιγμή, η οποία εξακολουθεί να διαρκεί με όλη της τη χάρη» μας λέει ο Sadhguru από τις πρώτες κιόλας σελίδες του βιβλίου. Η στιγμή στην οποία αναφέρεται, που έμελλε να καθορίσει και την πορεία της ζωής του, εκτυλίχθηκε στον λόφο  Τσαμούντι, στην πόλη Μαϊσόρ. Δεν πρόκειται για κάποια τυχαία τοποθεσία, αφού είναι γνωστός ως λόφος «περισυλλογής».

Εκεί ένιωσε τη δική του εσωτερική μεταμόρφωση, την οποία και περιγράφει στο πρώτο μέρος του βιβλίου: «Μέχρι εκείνη τη στιγμή, σύμφωνα με την εμπειρία μου, το σώμα και ο νους μου ήταν το «εγώ» και ο κόσμος ήταν το «εκεί έξω». Αλλά ξαφνικά σταμάτησα να διακρίνω τη διαφορά μεταξύ του εαυτού μου κι εκείνου που δεν ήταν ο εαυτός μου. Τα μάτια μου εξακολουθούσαν να είναι ανοιχτά. Ο αέρας που εισέπνεα όμως, ο βράχος πάνω στον οποίο καθόμουν, η ατμόσφαιρα τριγύρω μου, τα πάντα είχαν γίνει ο εαυτός μου. Ήμουν εγώ τα πάντα που υπήρχαν εκεί. Είχα συνείδηση, αλλά ήταν σαν να έχω χάσει τις αισθήσεις μου. Απλώς δεν υπήρχε πλέον η επιλεκτική φύση των αισθήσεων. Όσο πιο πολλά πω, τόσο πιο τρελά θα ακουστούν, διότι αυτό που συνέβαινε ήταν απερίγραπτο. Βρισκόμουν στην κυριολεξία παντού. Ήταν σαν να εκρήγνυνταν τα πάντα καταργώντας κάθε όριο. Τα πάντα εκρήγνυνταν και μεταμορφώνονταν. Ήταν μια ολότητα δίχως διαστάσεις – η απόλυτη τελειότητα».

[5]
Έχει ιδρύσει το ίδρυμα Isha 

Λειτουργώντας με 11 εκατομμύρια εθελοντές παγκοσμίως, το Isha Foundation αντικατοπτρίζει το όραμα του Sadhguru για την εσωτερική μεταμόρφωση κάθε ανθρώπου, από όλο τον κόσμο. Με τα προγράμματά του που διδάσκονται σε 300 σημεία του πλανήτη, το ίδρυμα αυτό προωθεί την πνευματικότητα μέσω των τεχνικών της γιόγκα. Από την ίδρυσή του το 1992 μέχρι σήμερα, πάνω από 200 εκατομμύρια άνθρωποι από κάθε οικονομικό και κοινωνικό background έχουν εμπιστευτεί τα προγράμματα του ιδρύματος, με σκοπό την προσωπική τους ανάπτυξη.

[5+1]
Πιστεύει πως όλοι μας μπορούμε να βρούμε τη χαρά μέσα μας και γύρω μας

Εύκολο να το σκεφτεί κανείς, παίρνοντας ως δεδομένο μόνο και μόνο τον τίτλο του βιβλίου του, που κυκλοφορεί από τις 29 Ιουνίου στα ελληνικά. «Η Χαρά είναι για όλους» μάς λέει ο Sadhguru, και μέσα από τις δικές του λέξεις μάς δείχνει τον δρόμο για μια πιο χαρούμενη και αρμονική ζωή.

«Αυτή η κατάσταση εκστατικής ευεξίας που βιώνω μέσα μου από εκείνο το απόγευμα στον λόφο Τσαμούντι δεν είναι ούτε άπιαστη πιθανότητα ούτε όνειρο θερινής νυκτός. Είναι μια πραγματικότητα την οποία μπορούν να ζουν όσοι το επιθυμούν. Είναι δικαίωμα που έχει κάθε άνθρωπος από τη στιγμή που γεννιέται.»

Μάθετε περισσότερα για το βιβλίο «Η Χαρά είναι για όλους» εδώ.

Κι αν θέλετε να απολαύσετε λίγο τον Sadhguru «εν δράσει», μπορείτε να παρακολουθήσετε το παρακάτω βίντεο:

Αφήστε μια απάντηση