Ένας από τους σπουδαιότερους Δασκάλους του κόσμου, ο Τζίντου Κρισναμούρτι μάς εμπνέει μέσα από τα λόγια σοφίας του. Κάθε εμπόδιο της ζωής, από τις δυσκολίες στις σχέσεις και τον έρωτα, μέχρι το άγχος και τη μοναξιά, αποτελεί μία αφορμή για να ανακαλύψουμε την αλήθεια μέσα μας και να οδηγηθούμε στην πνευματική ισορροπία. Στο βιβλίο Εσύ τι κάνεις με τη ζωή σου;, που κυκλοφορεί από την Key Books, ο Κρισναμούρτι απαντά σε ερωτήματα όπως «Ποιο είναι το νόημα της ζωής;» και «Πώς να ζήσω τη ζωή μου στο έπακρο;», αποκαλύπτοντάς μας τον ιδανικό τρόπο να αναγεννηθούμε ψυχικά. Ακολουθούν 12 στοιχεία που αξίζει να γνωρίζεις για τη ζωή και το έργο του μεγάλου αυτού δασκάλου.
- Ο Τζίντου Κρισναμούρτι ήταν στοχαστής, φιλόσοφος, ομιλητής και πνευματικός δάσκαλος.
- Γεννήθηκε στις 11 Μαΐου 1895 στο χωριό Μαντάναπαλι της νότιας Ινδίας και απεβίωσε στις 17 Φεβρουαρίου 1986, 90 ετών
- Σε ηλικία 14 ετών υιοθετήθηκε από την Annie Besant, πρόεδρο της «Theosofical Society» (Θεοσοφική Εταιρεία), καθώς τον θεωρούσε παγκόσμιο δάσκαλο.
- Σε ηλικία 23 χρονών, αποκήρυξε τον ρόλο του «μεσσία» και τις θεωρίες της εξελιγμένης μετενσάρκωσης που είχαν συνδεθεί με το όνομά του.
- Ο θάνατος του αδελφού του, σε ηλικία 27 ετών, από φυματίωση, υπήρξε ένα πολύ βαρύ πλήγμα για τον ίδιο και ένα γεγονός που τον έκανε να αναθεωρήσει την πίστη του στις διδασκαλίες της Θεοσοφικής Εταιρείας.
- Δεν θεωρούσε ότι ανήκε σε κάποια εθνικότητα, θρήσκευμα ή κάστα και δίδασκε μέχρι και τον θάνατό του.
- Ο Κρισναμούρτι εξουσιοδότησε μόνο δύο άτομα να γράψουν τη βιογραφία του: τη Mary Lutyens και τη Mary Zimbalist. Η Mary Lutyens κατέγραψε ολόκληρη τη ζωή του και η Mary Zimbalist έγραψε για το πώς ήταν να είναι μαζί του χρησιμοποιώντας ως υλικό τις καθημερινές καταχωρήσεις στο ημερολόγιο που κρατούσε επί 22 χρόνια που ήταν μαζί του.
- Τo 1984 και 1985 προσκλήθηκε από τον ΟΗΕ για σειρά ομιλιών στην έδρα του Οργανισμού.
- Στην τελευταία του δήλωση, πριν πεθάνει, ξεκαθάρισε ότι λειτούργησε ως «αγωγός» της διδασκαλίας, ενώ σε προγενέστερες συζητήσεις είχε παρομοιάσει τον εαυτό του με τον Τόμας Έντισον (εφευρέτη του ηλεκτρικού ρεύματος), λέγοντας πως εκείνος έκανε όλη τη σκληρή δουλειά και το μόνο που απομένει πια είναι κάποιος να «πατήσει τον διακόπτη».
- Ο Δαλάι Λάμα έχει πει για εκείνον ότι είναι ένας από τους κορυφαίους διανοητές της εποχής μας και ο Χόρχε Μπουκάι αναφέρει ότι είναι ο μεγάλος «δάσκαλος» της ζωής του.
- Επίσης, το έργο και η προσωπικότητα του Κρισναμούρτι επηρέασε πολλούς καλλιτέχνες από τον χώρο της μουσικής, όπως τον Van Morrison που τιτλοφόρησε το δέκατο έκτο άλμπουμ του No Guru, No Method, No Teacher (1986) που παραπέμπει στα εξής λόγια του Κρισναμούρτι: «…Δεν υπάρχει δάσκαλος, δεν υπάρχει μαθητής, δεν υπάρχει ηγέτης, δεν υπάρχει γκουρού, δεν υπάρχει δάσκαλος, δεν υπάρχει Σωτήρας. Εσείς είστε ο δάσκαλος και ο μαθητής, εσείς ο Δάσκαλος, εσείς ο γκουρού, εσείς ο ηγέτης, εσείς τα πάντα».
Παράλληλα, χαρακτηριστικό είναι το τραγούδι In the Garden, με το οποίο ο Van Morrison ήθελε να προσφέρει στον ακροατή μια εμπειρία διαλογισμού και ηρεμίας - Το 2010 δημιουργήθηκε το Krishnamurti widget, μια εφαρμογή αναπαραγωγής βίντεο που «προβάλλει βίντεο του ίδιου του Κρισναμούρτι, ο οποίος εξηγεί τις διδασκαλίες του» και φιλοξενεί περισσότερα από 200 βίντεο που δημοσιεύτηκαν αρχικά στο YouTube.
*Περισσότερα για το βιβλίο Εσύ τι κάνεις με τη ζωή σου;, εδώ.