Άρθρο

Daniel H. Pink – Κίνητρο

Τέσσερις Συμβουλές για να Αποκτήσετε Κίνητρο (και να το Διατηρήσετε) για να Γυμνάζεστε.

 

Στο τρέξιμο συναντάμε όλα τα στοιχεία της συμπεριφοράς Τύπου Σ. Είναι αυτόνομο. Σας επιτρέπει να επιδιώκετε την αριστοτεχνία. Και οι άνθρωποι που ασχολούνται με αυτό, και το απολαμβάνουν περισσότερο, συχνά τρέχουν για κάποιον μεγαλύτερο σκοπό – δοκιμάζουν τα όριά τους ή θέλουν να παραμείνουν υγιείς και σφριγηλοί. Εδώ σας δίνω τέσσερις συμβουλές εκγύμνασης σύμφωνα με τον Τύπο Σ, που μεταφέρουν το πνεύμα της εσωτερικής παρακίνησης από το γραφείο και την τάξη σε έναν άλλον τομέα της ζωής σας.

Θέστε τους δικούς σας στόχους. Μην αποδεχτείτε κάποιο τυποποιημένο, γενικευμένο πρόγραμμα εκγύμνασης. Δημιουργήστε κάποιο στα μέτρα σας και στο δικό σας επίπεδο φυσικής κατάστασης. (Μπορείτε να συνεργαστείτε με κάποιον επαγγελματία, αλλά εσείς θα κάνετε τις προσαρμογές στις ανάγκες σας.) Εξίσου σημαντικό, θέστε τους σωστούς στόχους. Πολλές
συμπεριφορικές έρευνες αποδεικνύουν πως οι άνθρωποι που επιδιώκουν να χάσουν βάρος για εξωγενείς λόγους –για να αδυνατίσουν λόγω ενός γάμου ή για να δείχνουν πιο όμορφοι σε μία σχολική επανένωση– συχνά επιτυγχάνουν τους στόχους τους. Και στη συνέχεια επανακτούν το βάρος αμέσως μόλις τελειώσει η εκδήλωση-στόχος. Από την άλλη, οι άνθρωποι που κυνηγάνε πιο εσωτερικούς στόχους –να βρουν τη φόρμα τους ώστε να νιώθουν καλά ή για να είναι υγιείς για τις οικογένειές τους– σημειώνουν αρχικά αργή πρόοδο, αλλά μακροπρόθεσμα επιτυγχάνουν καλύτερα αποτελέσματα.

Ξεφορτωθείτε τον διάδρομο γυμναστικής. Εκτός, φυσικά, και αν σας αρέσουν οι διάδρομοι. Αν το να πηγαίνετε στο γυμναστήριο φαντάζει μια βαρετή υποχρέωση, βρείτε ένα είδος γυμναστικής που σας αρέσει – και που παράγει μεθυστικές στιγμές ροής. Μαζευτείτε με μερικούς φίλους για ένα φιλικό παιχνίδι τένις ή μπάσκετ, γραφτείτε σε ένα ερασιτεχνικό πρωτάθλημα, πηγαίνετε για περπάτημα στο πάρκο της γειτονιάς σας, χορέψτε μισή ώρα ή παίξτε με τα παιδιά σας. Χρησιμοποιήστε το Φαινόμενο Σόγιερ προς όφελός σας – και μετατρέψτε τη γυμναστική σε παιχνίδι.

Έχετε την αριστοτεχνία κατά νου. Η βελτίωση σε κάποιον τομέα αποτελεί σημαντική πηγή ανανεώσιμης ενέργειας. Επιλέξτε, λοιπόν, μία δραστηριότητα στην οποία μπορείτε να βελτιώνεστε με τον καιρό. Με τη συνεχή αύξηση του επιπέδου δυσκολίας και τη στοχοθέτηση πιο τολμηρών προκλήσεων όσο περνάει ο καιρός, μπορείτε να ανανεώνετε την ενέργεια αυτή και να διατηρείτε το κίνητρό σας.

Επιβραβεύστε τον εαυτό σας με τον σωστό τρόπο. Αν τα βρίσκετε πραγματικά σκούρα, κάντε ένα γρήγορο πείραμα με το Stickk (www.stickk.com), έναν ιστότοπο όπου δεσμεύεστε δημόσια σε έναν στόχο και σε περίπτωση που δεν τον πετύχετε δίνετε χρήματα – σε κάποιον φίλο, σε μία φιλανθρωπία ή σε μία αντι-φιλανθρωπία. Αλλά σε γενικές γραμμές, μη δωροδοκείτ τον εαυτό σας με βραβεία τύπου «αν-τότε» – όπως, για παράδειγμα, «Αν προπονηθώ τέσσερις φορές αυτήν την εβδομάδα, θα αγοράσω ένα καινούργιο μπλουζάκι». Μπορεί να σας γυρίσουν μπούμεραγκ. Και τι γίνεται με τις επιβραβεύσεις τύπου «τώρα που»; Κανένα πρόβλημα. Έτσι, αν καταφέρατε να κολυμπήσετε την απόσταση που ελπίζατε αυτήν την εβδομάδα, δεν βλάπτει να κεράσετε τον εαυτό σας ένα μασάζ. Δεν θα σας κάνει κακό. Και μπορεί να νιώσετε όμορφα.

 

Απόσπασμα από το βιβλίο του Daniel H. Pink «Κίνητρο» από την Key Boοks. Δείτε περισσότερα εδώ.

Αφήστε μια απάντηση