Άρθρο, Βιβλιοπαρουσίαση

Πώς μπορείς να αξιοποιήσεις καλύτερα τις 24 ώρες μιας ημέρας;

Ο θρυλικός προπονητής μπάσκετ Rick Pitino βρίσκει ένα κοινό σημείο μεταξύ παρκέ μπάσκετ και ζωής: για να πετύχεις, δοκίμασε να υπογράψεις συμβόλαιο μιας ημέρας. Μέσα από το βιβλίο του με τίτλο Συμβόλαιο μιας ημέρας, ο Rick Pitino μάς συμβουλεύει να θεωρούμε σημαντική την κάθε μας δράση, σαν να εξαρτάται από την ημερήσια απόδοσή μας αν θα μείνουμε στη δουλειά ή όχι. Υπογράφοντας αυτό το συμβόλαιο, κάθε τηλεφώνημα, κάθε συνάντηση, κάθε δράση είναι σημαντική για το μέλλον μας, που ξεκινά σήμερα.

Από αυτόν τον εμπνευσμένο και πρακτικό οδηγό, σου προτείνουμε να διαβάσεις το παρακάτω απόσπασμα, που θα σε βάλει κατευθείαν στο πνεύμα του βιβλίου!

Δουλεύοντας με συμβόλαιο μιας ημέρας

Ας πούμε, λοιπόν, ότι κάνατε αυτή τη συμφωνία με τον εαυτό σας και την υπογράψατε. Και τώρα; Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να στρωθείτε στη δουλειά. Έχετε 24 ώρες για να δείξετε τι αξίζετε. Το συμβόλαιο μίας ημέρας σάς υποχρεώνει να προετοιμαστείτε από το προηγούμενο βράδυ, ώστε να βελτιώσετε την απόδοσή σας βάσει ενός πλάνου δράσης για το επόμενο πρωί.

Έχω συμβόλαιο με το Πανεπιστήμιο του Λούισβιλ μέχρι τα εβδομήντα μου. Όμως, ποτέ άλλοτε δεν έδωσα λιγότερη προσοχή σε συμβόλαιο όσο στο τωρινό.

Πριν από τρία χρόνια άρχισα, κάθε βράδυ πριν πάω για ύπνο, να καταστρώνω τη στρατηγική για τις προπονήσεις της επόμενης μέρας, αλλά και για την εμψύχωση των παικτών μου. Δουλεύω με το δικό μου συμβόλαιο μίας ημέρας, το οποίο όχι μόνο δίνει στο μυαλό μου το κατάλληλο ερέθισμα ώστε να αποδώσω όσο μπορώ καλύτερα εκείνη τη μέρα, αλλά με κάνει επίσης –κι αυτό είναι το πιο σημαντικό– να συνειδητοποιώ πόσο τυχερός είμαι που συνεργάζομαι με αυτούς τους καταπληκτικούς νεαρούς. Ενθουσιάζομαι για την επόμενη μέρα μου στη δουλειά πριν καν αυτή αρχίσει. Αυτό με κάνει να σχεδιάζω το κάθε λεπτό. Με ωθεί να προετοιμάζομαι και διατηρεί τη συγκέντρωσή μου στους τομείς που βρίσκονται υπό τον δικό μου έλεγχο, αυτούς δηλαδή που πραγματικά έχουν σημασία. Το κάνω καθημερινά σ’ αυτή τη δουλειά. Έχω μία μέρα για να κάνω αυτή την ομάδα καλύτερη, πώς θα το πετύχω; Τα πάντα είναι οργανωμένα, ακόμα και τα μηνύματα που στέλνω στα κινητά των παικτών το βράδυ. Αν οι παίκτες είχαν κάνει καλή προπόνηση, τους στέλνω μήνυμα και τους το λέω, προσθέτοντας ότι περιμένω αυτό ακριβώς κάθε μέρα, ώστε να τους βάλω να σκεφτούν το επόμενο συμβόλαιό τους της μίας μέρας.

Όλα αυτά δεν είναι απλώς μια λίστα με πράγματα που πρέπει να γίνουν. Είναι μια νοοτροπία που χρειάζεται εξάσκηση για να καλλιεργηθεί. Οι λίστες και ο προγραμματισμός είναι πράγματα απαραίτητα σε επίπεδο ηγεσίας. Όλη μου τη ζωή τα κάνω. Αλλά ένα συμβόλαιο είναι κάτι παραπάνω. Σκεφτείτε τι περιλαμβάνει ένα συμβόλαιο. Πρώτα απ’ όλα, υπάρχει δέσμευση. Υπογράφεις για να κάνεις μια δουλειά ή να πετύχεις έναν στόχο. Υπάρχουν σαφείς όροι. Είναι μια συμφωνία να κάνεις κάτι. Πρέπει να υπάρξει δράση. Οι εποχές που αναβάλλατε πράγματα για αύριο έχουν τελειώσει. Συχνά υπάρχουν και έξτρα κίνητρα, αλλά το βέβαιο είναι ότι υπάρχουν συγκεκριμένες προσδοκίες. Είναι ένα δεσμευτικό έγγραφο, και αυτή είναι η ουσία αυτού που θέλω να αισθάνεστε για τη δουλειά σας όταν ξυπνάτε το πρωί. Δεσμεύεστε. Όταν κάθεστε να διαπραγματευτείτε ένα συμβόλαιο, οι προτεραιότητές σας πρέπει να είναι ξεκάθαρες στο μυαλό σας. Και όταν συντάσσετε το συμβόλαιό σας της μίας μέρας πρέπει να σκέφτεστε όχι μόνο ποιες δουλειές θέλετε να ολοκληρώσετε ή ποιες δράσεις θέλετε να αναλάβετε, αλλά και ποια νοοτροπία θέλετε να καθιερώσετε, όπως και τον απώτερο στόχο στον οποίο αποσκοπεί η καθημερινή σας δουλειά. Και τέλος, υπάρχει και το στοιχείο της αξιολόγησης. Ολοκληρώσατε τις εργασίες σας; Σε μια λίστα με πράγματα που πρέπει να γίνουν, στο τέλος της ημέρας είτε τα έχετε κάνει όλα είτε όχι. Όμως, στην περίπτωση του συμβολαίου της μίας μέρας θα δουλέψουμε μαζί ώστε να κάνουμε τις προσδοκίες σας εφικτές, πραγματοποιήσιμες και γύρω από έναν απώτερο στόχο. Τα συμβόλαια κάποιες φορές διαφοροποιούνται, αλλάζουν τελείως ή περνούν από επαναδιαπραγμάτευση, όμως έχουν πάντα στόχο να δίνεις ό,τι καλύτερο μπορείς. Συμβόλαιο σημαίνει καθημερινή πρόκληση, και αυτό το συμβόλαιο που συντάσσετε με τον εαυτό σας έχει στόχο να βγάζετε καθημερινά τον καλύτερο εαυτό σας και το μάξιμουμ των δυνατοτήτων σας.

Αντί να καταγράφετε απλώς τις δουλειές που έχετε να κάνετε την επόμενη μέρα, πρέπει να καταγράφετε και τον τρόπο που θέλετε να προσεγγίσετε τη μέρα και τις προκλήσεις της. Στο μπλογκ του για την αναβλητικότητα, ο Πιρς Στιλ αναφέρει μια μελέτη κάποιων ερευνητών για λογαριασμό του περιοδικού Academy of Management Perspectives, στην οποία έλαβαν μέρος πάνω από διακόσιοι επαγγελματίες. Οι εργαζόμενοι που ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα κόπωσης και υψηλότερη ενεργητικότητα χρησιμοποιούσαν εν ώρα εργασίας τις ακόλουθες τεχνικές: μαθαίνω κάτι καινούργιο, επικεντρώνομαι σ’ αυτό που μου δίνει χαρά στη δουλειά μου, βάζω έναν νέο στόχο, κάνω κάτι που θα δώσει χαρά σ’ έναν συνάδελφο, βρίσκω χρόνο να δείξω την ευγνωμοσύνη μου σε κάποιον με τον οποίο συνεργάζομαι, επιζητώ να πάρω την άποψη των άλλων για τη δουλειά μου, σκέφτομαι πώς να κάνω τη διαφορά στη δουλειά μου, σκέφτομαι το νόημα της δουλειάς μου.

Καθώς φτιάχνετε το συμβόλαιό σας της μίας μέρας, μπορείτε να έχετε στο μυαλό σας κάποια από αυτά τα πράγματα ως κατευθυντήριες γραμμές. Μαζί με τον σχεδιασμό της στρατηγικής της επόμενης μέρας, θυμηθείτε να βάλετε κι αυτά μέσα στη μέρα σας. Δεν είχα δει αυτή τη λίστα με τεχνικές πριν κάτσω να γράψω αυτό το βιβλίο, αναγνωρίζω όμως πολλά από αυτά τα στοιχεία, επειδή είναι πράγματα που πιάνω και τον εαυτό μου να τα κάνει.

Από την άλλη πλευρά της εξίσωσης, ανάμεσα στους εργαζόμενους που ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα κόπωσης βρέθηκαν και τα ακόλουθα: πίνω καφέ, μιλάω σε άλλους για κοινά ενδιαφέροντα, ακούω μουσική, σερφάρω στο διαδίκτυο, τσεκάρω και στέλνω μέιλ και μηνύματα στο κινητό, κάνω σχέδια για το βράδυ ή το Σαββατοκύριακο, ονειροπολώ, κάνω αγορές.

Μάθε περισσότερα για το βιβλίο του Rick Pitino Συμβόλαιο μιας ημέρας κάνοντας κλικ εδώ

Αφήστε μια απάντηση