Άρθρο, Βιβλιοπαρουσίαση

«Όταν Το Σώμα Λέει Όχι»: Το έργο του κορυφαίου γιατρού Gabor Maté για πρώτη φορά στα ελληνικά!

Στο πρώτο βιβλίο του που κυκλοφορεί στα ελληνικά, ο Ουγγροκαναδός γιατρός και συγγραφέας εμβαθύνει στην έννοια του κρυφού στρες και φωτίζει όλες τις συνέπειες που αυτό έχει στο σώμα μας.

Ο Gabor Maté, ο κορυφαίος γιατρός με ειδικότητα στα θέματα ψυχικής υγείας, μεταφράζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά! Στο Όταν Το Σώμα Λέει Όχι, το πρώτο βιβλίο του που μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά, ο Ουγγροκαναδός γιατρός και συγγραφέας εμβαθύνει στην έννοια του κρυφού στρες και φωτίζει όλες τις συνέπειες που αυτό έχει στο σώμα μας.

Για τον Gabor Maté, μυαλό και σώμα είναι ένα: αλληλεπιδρούν διαρκώς και, ανάλογα με τη συναισθηματική μας κατάσταση, το σώμα μας αντιδρά. Στην περίπτωση των αρνητικών συναισθημάτων, όπως και του στρες, το σώμα μας πιέζεται και μπορεί να αντιδράσει με μια χρόνια πάθηση. Ο Maté εστιάζει σε αυτές τις αντιδράσεις του σώματος, όπως και στη θεραπεία τους.

Ποιος είναι ο Gabor Maté;

Ο Gabor Maté γεννήθηκε το 1944 στη Βουδαπέστη. Είναι συγγραφέας, περιζήτητος ομιλητής διεθνώς και γιατρός, ειδικός σε θέματα τραύματος, εξαρτήσεων και στρες. Στο έργο του, ο Maté συνυφαίνει την επιστημονική έρευνα, τις πραγματικές ιστορίες ασθενών του και τις προσωπικές του εμπειρίες για να παρουσιάσει μια νέα οπτική της ιατρικής, ικανή για να ενημερώσει τους ανθρώπους και να τους δίνει τη δύναμη να βοηθηθούν στη δική τους θεραπεία.

Είναι συγγραφέας 5 βιβλίων, που σχετίζονται με θέματα ψυχικής υγείας, τον εθισμό και τη γονεϊκότητα. Είναι συνδημιουργός της θεραπευτικής μεθόδου Compassionate Inquiry, στην οποία εκπαιδεύονται πλέον χιλιάδες γιατροί και σύμβουλοι ψυχικής υγείας διεθνώς. Το 2021 κυκλοφόρησε το ντοκιμαντέρ του με τίτλο Η Σοφία του Τραύματος (The Wisdom of Trauma): ένα ντοκιμαντέρ με παγκόσμια απήχηση. Στην παγκόσμια πρεμιέρα του συγκέντρωσε 4.000.000 προβολές!

Όταν το Σώμα Λέει Όχι: Το πρώτο βιβλίο του Gabor Maté που κυκλοφορεί στα ελληνικά

Είναι χαρά και τιμή μου να προσφέρω στον αναγνώστη τις ανακαλύψεις της σύγχρονης επιστήμης, οι οποίες επαναεπιβεβαιώνουν τα ένστικτα της αρχαίας σοφίας. Αυτός ήταν και ο πρωταρχικός μου στόχος γράφοντας το βιβλίο Όταν Το Σώμα Λέει Όχι. Ο άλλος σκοπός μου ήταν να κρατήσω έναν καθρέφτη μπροστά στην κοινωνία μας, στην οποία επικρατεί το στρες, ώστε να μπορέσουμε να αντιληφθούμε ότι, με μυριάδες ασυνείδητους τρόπους, βοηθάμε στην εμφάνιση των ασθενειών που μας μαστίζουν.

Με τη συμπόνια που τον χαρακτηρίζει και την εμπειρία δεκαετιών στον χώρο της ιατρικής, ο Gabor Maté ενώνει το σώμα και το μυαλό, υπό το πρίσμα της υγείας. Σίγουρα όλοι μας έχουμε ακούσει περιπτώσεις ανθρώπων που δοκιμάζονται με σωματικές ασθένειες που οφείλονται σε αρνητικά συναισθήματα, τα οποία εξελίχθηκαν σε χρόνιες παθήσεις. Ο Maté εξηγεί τη σύνδεση των καταπιεσμένων συναισθημάτων με παθήσεις όπως το Αλτσχάιμερ και φέρνει παραδείγματα για να αποδείξει πως το κρυφό στρες είναι η βάση πολλών ασθενειών.

Όταν το σώμα και το μυαλό συνεργάζονται

«Πρόκειται στην ουσία για την επιστήμη που ασχολείται με τις αλληλεπιδράσεις του μυαλού και του σώματος, την αδιάρρηκτη ενότητα των συναισθημάτων και του οργανισμού στην εξέλιξη του ανθρώπου, κατά τη διάρκεια ολόκληρης της ζωής του, όσον αφορά την υγεία και την ασθένεια. Ετούτη η υπερβολικά περίπλοκη λέξη σημαίνει απλώς ότι αυτή η ειδικότητα μελετάει τους τρόπους με τους οποίους η ψυχή –το μυαλό και το περιεχόμενό του σε συναισθήματα– αλληλεπιδρά σε βάθος με το νευρικό σύστημα του σώματος, και πώς, στη συνέχεια, και τα δύο δημιουργούν τη σύνδεση με το ανοσοποιητικό μας».

Αυτός είναι ο ορισμός που δίνει ο Gabor Maté για τη νέα ειδικότητα της ψυχονευροανοσολογίας, χάρη στην οποία έχουμε αδιάσειστα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι υπάρχει στενή σχέση μεταξύ του εγκεφάλου και του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Η αρνητική συναισθηματική μας κατάσταση είναι ικανή να «γεννήσει» ασθένειες όπως το σκληρόδερμα και την πλειονότητα των ρευματοπαθειών, τις φλεγμονώδεις διαταραχές του εντέρου, τον διαβήτη και τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Με το Όταν Το Σώμα Λέει Όχι, ο Gabor Maté ρίχνει φως σε αυτή την επαναστατική ειδικότητα, που αναδεικνύει όλες τις πτυχές δράσης του κρυφού στρες.

Κρυφό στρες: Ο μεγάλος εχθρός του σώματός μας

Πώς μπορεί το στρες να μεταλλαχθεί σε ασθένεια; Το στρες είναι ένα περίπλοκο συνονθύλευμα από σωματικές και βιοχημικές αντιδράσεις σε έντονα συναισθηματικά ερεθίσματα. Από πλευράς φυσιολογίας, τα συναισθήματα είναι ηλεκτρικές, χημικές και ορμονικές αντιδράσεις του ανθρώπινου νευρικού συστήματος. Τα συναισθήματα επηρεάζουν –και επηρεάζονται από– τη λειτουργία των πιο σημαντικών μας οργάνων, την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και τη δράση των –πολλών– βιολογικών ουσιών που κυκλοφορούν στον οργανισμό και επηρεάζουν τη σωματική λειτουργία. Όταν απωθούμε τα συναισθήματα, ο περιορισμός αφοπλίζει την άμυνα του οργανισμού απέναντι στις ασθένειες. Η απώθηση –η αποσύνδεση των συναισθημάτων από το συνειδητό επίπεδο και η μετατόπισή τους στο ασυνείδητο– αποσυντονίζει και μπερδεύει την άμυνα του οργανισμού, σε βαθμό που η άμυνα σε πολλούς ανθρώπους καταλήγει να παίρνει τον λανθασμένο δρόμο καταστρέφοντας την υγεία, αντί να την προστατεύει.

Για τον Gabor Maté, τα συναισθήματα δεν είναι απλές, στιγμιαίες αντιδράσεις του μυαλού μας· είναι δείκτες της συνολικής κατάστασης του σώματός μας, και δυνητικοί καταστροφείς του, όταν αυτά καταπιέζονται. Με το Όταν Το Σώμα Λέει Όχι, μαθαίνουμε να ακούμε το σώμα μας μέσα από τα συναισθήματά μας, και να προφυλάσσουμε έτσι την υγεία μας.

Το πρώτο βιβλίο του Gabor Maté που κυκλοφορεί στα ελληνικά με τίτλο Όταν Το Σώμα Λέει Όχι είναι διαθέσιμο εδώ.

Αφήστε μια απάντηση