Άρθρο, Αφιέρωμα

Γνωρίστε τον Gaur Gopal Das, τον πιο αγαπητό ινδουιστή μοναχό στον κόσμο

Είναι ο πιο αγαπητός και διάσημος ινδουιστής μοναχός στον κόσμο, με συνολικά 14 εκατομμύρια ακόλουθους σε Instagram και Facebook. Τι ψάχνουν όμως καθημερινά αυτά τα 14 εκατομμύρια ανθρώπων από τον Gaur Gopal Das; Αποστάγματα της σοφίας του που συγκεντρώνονται σε ολιγόλεπτα βίντεο, και στα οποία μιλά για τα απλά πράγματα της ζωής, όπως τη χαρά, την αγάπη και την ευγνωμοσύνη. Μπροστά στα εμπόδια της ζωής, ο Gaur Gopal Das προτρέπει να παίρνουμε δυνάμεις από την αγάπη των γύρω μας, αλλά και την αγάπη για τον εαυτό μας, ανακαλύπτοντας έτσι τα υπέροχα μυστικά της ζωής.

Ποιος είναι όμως αυτός ο άνθρωπος που μας προτείνει να δούμε την απλή πλευρά της ζωής; Ας τον γνωρίσουμε καλύτερα.

Ο Gaur Gopal Das γεννήθηκε το 1973 στην πόλη Ahmednagar της Ινδίας και σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Pune College of Engineering. Εργάστηκε για ένα μικρό χρονικό διάστημα στη HewlettPackard, μέχρι που ήρθε σε επαφή με τον μοναχισμό μέσω του ινδουισμού. Βρέθηκε στη Βομβάη και συγκεκριμένα σε ένα ερημητήριο (άσραμ, όπως ονομάζεται), οπού εντρύφησε στις αρχές του μοναχισμού για παραπάνω από είκοσι χρόνια. Τα αναγνώσματά του εκείνη την περίοδο συμπεριλάμβαναν αρχαία φιλοσοφία και σύγχρονη ψυχολογία.

Με αυτές τις γνώσεις και την εμπειρία του ως μοναχού, το 2005 ξεκίνησε να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο ως life coach, δίνοντας συμβουλές ζωής σε χιλιάδες ανθρώπους παγκοσμίως. Το ακροατήριό του αποτελείται από στελέχη επιχειρήσεων, μέχρι και φοιτητές που ψάχνουν τη θέση τους στον κόσμο. Έχει δώσει ομιλία και στα Ηνωμένα Έθνη, με θέμα τη δράση ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Η συγγραφή του βιβλίου του Τα υπέροχα μυστικά της ζωής δεν άργησε να έρθει. Όπως γράφει ο ίδιος στο ξεκίνημα του βιβλίου του: Στις 9 Μαΐου 2017 έλαβα μια κλήση από την κυρία Βαϊσάλι Ματχούρ, την εκτελεστική διευθύντρια και επικεφαλής δικαιωμάτων και εκδόσεων του εκδοτικού οίκου Penguin Random House India. Είχε παρακολουθήσει μερικά από τα βίντεό μου στο διαδίκτυο και ήθελε να δει αν θα μπορούσα να γράψω ένα βιβλίο το οποίο θα εξέδιδε ο εκδοτικός τους οίκος. Αυτή η προοπτική μού φάνηκε συναρπαστική! Πάντα ήθελα να μπορώ να αλλάξω τη ζωή των ανθρώπων βοηθώντας τους να επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο σκέψης τους. Επί δύο δεκαετίες προσπαθούσα να πετύχω αυτό τον στόχο μέσω των ομιλιών και των διαλέξεών μου και τώρα είχα μια χρυσή ευκαιρία να πάω τον σκοπό μου στο επόμενο επίπεδο. Φυσικά, ήθελα να δεχτώ αμέσως, αλλά κάτι μέσα μου με κρατούσε. Έδωσα την τυπική απάντηση «να το δούμε. Θα επικοινωνήσω μαζί σας σύντομα», η οποία, κρίνοντας εκ των υστέρων, πρέπει να την απογοήτευσε. Η αναστολή που ένιωθα πήγαζε από το γεγονός ότι δεν είμαι συγγραφέας. Εκτός από μερικά άρθρα και ποιήματα που είχα γράψει πριν από χρόνια, χρησιμοποιούσα στιλό μόνο για να υπογράφω διοικητικά έγγραφα και το πληκτρολόγιο για το ημερολόγιό μου και για την τήρηση κάποιων αρχείων. Μερικές ημέρες αργότερα, όταν ο ενθουσιασμός καταλάγιασε και ξεκίνησα να σκέφτομαι την πρόταση πιο σοβαρά, μου τηλεφώνησε ένας παλιός φίλος από το Λονδίνο, ο Σρούτι Ντάρμα Ντας. Ήταν ένας άνθρωπος που ήθελε το καλό μου πολύ προτού αποκτήσω σοβαρή παρουσία στο διαδίκτυο. Έτσι στα ξαφνικά, με είχε πάρει τηλέφωνο για να μου θυμίσει ότι έπρεπε να γράψω ένα βιβλίο. «Αυτό είναι το επόμενο βήμα για εσένα» είπε. «Κάθε ομιλητής πρέπει να έχει ένα βιβλίο που να συμπληρώνει τις ομιλίες του, γιατί αυτό είναι κάτι που βοηθά πολύ το κοινό του. Με το βιβλίο οι ακροατές μπορούν να πάρουν την ομιλία μαζί τους στο σπίτι! Και, έτσι κι αλλιώς, το γράψιμο δεν είναι κάτι δύσκολο για κάποιον που κάνει συχνά ομιλίες».

Σήμερα, ο Gaur Gopal Das είναι εξαιρετικά ενεργός στα social media, με τα video του να μετρούν συνολικά πάνω από 500 εκατομμύρια προβολές. Σκοπός του είναι μέσα από την προσωπική του διαδρομή ως ινδουιστή μοναχού να κάνει τη διαφορά μέσα από το περιεχόμενο που δημοσιεύει και να μας υπενθυμίσει πόσο απλή είναι στην πραγματικότητα η ζωή. Με όπλο του το χιούμορ και την αμεσότητα του λόγου του, ο Gaur Gopal Das εμπνέει εκατομμύρια χρήστες καθημερινά να αναζητήσουν τη χαρά στα καθημερινά και απλά πράγματα της ζωής.

Κι αν αναρωτιέστε πώς είναι η καθημερινότητα ενός ινδουιστή μοναχού, θα σας δώσουμε μερικά ενδεικτικά στοιχεία: ο Gaur Gopal Das ξυπνά μεταξύ 3:30 και 5:00 το πρωί και ξεκινά την πρωινή του ρουτίνα με προσευχή, γυμναστική και πρωινό γεύμα. Κατά τη διάρκεια κάθε γεύματος της μέρας, ο Das αφοσιώνεται στη διαδικασία του φαγητού, γεγονός που σημαίνει ότι δεν «αξιοποιεί» τον χρόνο του φαγητού για να σκρολάρει στα social media του, που κατακλύζονται καθημερινά από μηνύματα και σχόλια. Αφιερώνει λοιπόν μισή ώρα στη διαδικασία της απόλαυσης του φαγητού του χωρίς περισπασμούς. Η μέρα του συνεχίζεται με το διάβασμα αλλά και με τη μετάδοση της φιλοσοφίας του σε παγκόσμια κλίμακα, μέσα από τα κανάλια του στα social media.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που ο Gaur Gopal Das θεωρείται σήμερα ένας από τους πιο διάσημους μοναχούς στον κόσμο και κατέχει τον τίτλο του «Ιδανικού Νέου Πνευματικού Γκουρού», που του απονεμήθηκε από το ινδικό φοιτητικό κοινοβούλιο του Πούνε. Άλλωστε, σκοπός της ζωής του είναι να μας αποκαλύπτει τα Υπέροχα μυστικά της ζωής, σελίδα – σελίδα, και όχι μόνο.

Ανακάλυψε τα Υπέροχα μυστικά της ζωής, κάνοντας click εδώ!

Αφήστε μια απάντηση