Άρθρο

H Πέπη Νικολοπούλου διαβάζει τα 2 νέα παιδικά βιβλία της Key Books

Χαιρόμαστε εξαιρετικά όταν οι μικροί αναγνώστες διαβάζουν τα παιδικά βιβλία της Key Books! Όταν όμως διαβάζονται και από ενήλικες και, μάλιστα, από ανθρώπους που έχουν ξεφυλλίσει και απολαύσει εκατοντάδες από αυτά, τότε είμαστε διπλά χαρούμενοι.
Η Πέπη Νικολοπούλου γράφει για τα δύο βιβλία του Tom Booth, Ασκαρδαμυκτί και Κρατάς μυστικό;.

 

 

Οι εκδόσεις Key Books δεν μας έχουν συνηθίσει σε πολυάριθμες εκδόσεις παιδικών βιβλίων και όταν το κάνουν, η διάθεση τους για παιχνίδι είναι εμφανής και καλώς πράττουν. Γιατί για να γίνεις ένας μελλοντικός αναγνώστης με αγάπη στο βιβλίο και επίγωνση της αξίας του, από την μικρή κιόλας ηλικία, το βιβλίο δεν θα πρέπει να ταυτιστεί αποκλειστικά με τη κατάκτηση γνώσης αλλά με ένα προσωπικό ταξίδι, μία απόδραση αλλά και μια απόλαυση. Και ο Tom Booth είναι ο μάγος του παιχνιδιού και της απολαυστικής ανάγνωσης σε ό,τι αφορά την εικονογράφηση. Άλλωστε από μικρός είχε όλα εκείνα τα σημάδια: ζωγραφική παντού ακόμα και στα πιο περίεργα μέρη. Έχει συνεργαστεί με τους εκδοτικούς οίκους Macmillan, Scholastic, Simon & Schuster, Workman και Nicktoons.

Διόλου τυχαία λοιπόν οι επιλογές των δύο πρόσφατων παιδικών βιβλίων του που κυκλοφόρησαν από τις Key Books. To Ασκαρδαμυκτί και το Κρατάς μυστικό;.

 

To ασκαρδαμυκτί – Πρωτότυπος τίτλος: Don’t Blink

Συχνά με τις κόρες μου στα ταξίδια όταν βαριόμαστε ανυπόφορα μέσα σε ένα καράβι, παίζουμε το παιχνίδι ποιος θα κρατήσει για περισσότερη ώρα τα μάτια του ανοιχτά χωρίς να ανοιγοκλείσει τα βλέφαρα. Πολύ γέλιο. Έ, λοιπόν αυτό λεγεται «Ασκαρδαμυκτί» – ιδέα δεν είχα μέχρι που οι Key Books μου το έστειλαν στα χέρια μου και τότε αντιλήφθηκα πως δεν απευθύνονται μόνο σε Ανοιχτά Μυαλά (είναι το slogan τους) αλλά και σε ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΑΤΙΑ.

Πρωταγωνίστρια του βιβλίου ένα υπέροχα χαριτωμένο κοριτσάκι με πελώρια καστανά μάτια, σκέτη γλύκα, που προσκαλεί έναν έναν τους φίλους να παίξουν Ασκαρδαμυκτί. Και στο τέλος μια μεγάλη παρέα φίλων, ζώων κυρίως αφού η μόνη ανθρώπινη φιγούρα είναι το χαριτωμένο κοριτσάκι με τα πελώρια μάτια… δεν θα σου αποκαλύψω το τέλος. Αν λοιπόν πιστεύεις ότι μπορείς να κερδίσεις σε έναν διαγωνισμό Ασκαρδαμυκτί έναν ελέφαντα, έναν γορίλα, έναν γατόπαρδο, μια αλεπού ή έναν αλιγάτορα, τότε τρέξε να βρεις το βιβλίο.

Μια ιστορία που προφανώς απευθύνεται σε παιδιά μικρής ηλικίας ακόμα και μερικών μηνών ώστε να αποτελέσει μέρος ενός παιχνιδιού. Η δημιουργική, θεατρική ανάγνωση, αλλαγές στο ηχόχρωμα της φωνής, κινήσεις του σώματος και κυρίως διάδραση με το βιβλίο συνίσταται σε αυτό το βιβλίο που είναι και μια ξεχωριστή πρόταση για να απολαύσετε ένα απόγευμα με τα μικρά παιδιά. Η εικονογράφηση με τα παλ χρώματα του φόντου, τις έντονες πινελιές στα ζώα, και φυσικά την ένταση που δίνεται στα μάτια δημιουργούν την ιδανική ατμόσφαιρα παιχνιδιού.

 

Κρατάς Μυστικό; – Πρωτότυπος τίτλος: Don’t Tell

Σε αυτό το δεύτερο βιβλίο, ο Tom Booth συνεχίζει το παιχνίδι μόνο που αυτή τη φορά θέλει να μιλήσει σε λίγο μεγαλύτερες ηλικίες. Προσκαλεί λοιπόν τα παιδιά να απαντήσουν σε ερωτήσεις όπως «Πώς βρήκες αυτό το βιβλίο;», «Δεν το ήξερες ότι το βιβλίο αυτό είναι μυστικό;», βάζοντας στο παιχνίδι και άλλα πλάσματα της φαντασίας του αναγνώστη. Πρωταγωνίστρια και πάλι η γλυκιά χαριτωμένη καστανή κοπέλα και οι φίλοι της τα ζώα.

O Tom Booth χειρίζεται λεπτά ένα αρκετά περίπλοκο ζήτημα, εκείνο των μυστικών που συχνά μπορεί να είναι «επιβλαβή» για την ζωή των παιδιών. Μια εξαιρετική αφορμή να μιλήσουμε στα παιδιά για τη σημασία των μυστικών αλλά και τα χαρακτηριστικά τους που μπορεί να τα κατηγοριοποιήσουν σε ακίνδυνα αλλά και σε εκείνα που θα πρέπει να μοιράζονται με τους κηδεμόνες ή τους δασκάλους τους.

Καλή ανάγνωση!

 

Το κείμενο είναι της Πέπης Νικολοπούλου και μπορείς να το διαβάσεις στο aliceonboard.gr

Αφήστε μια απάντηση