Άρθρο, Βιβλιοπαρουσίαση

Sadhguru: «Η αγάπη δεν είναι κάτι που κάνετε, είναι απλώς αυτό που είστε»

Μόλις κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στα ελληνικά το βιβλίο του Sadhguru «Η Χαρά είναι για Όλους». Ένα βιβλίο που συμπυκνώνει όλη τη φιλοσοφία του Sadhguru και αποτελεί μια ιδανική εισαγωγή στη σκέψη του παγκοσμίου φήμης Ινδού γιόγκι.

Η συναρπαστική ιστορία του Sadhguru ξεκινά στον λόφο Τσαμούντι στην πόλη Μαϊσόρ της Ινδίας. Εκεί, ο Sadhguru ένιωσε τη δική του εσωτερική μεταμόρφωση, την οποία και περιγράφει στο πρώτο μέρος του βιβλίου. O χρόνος για τον Ινδό γκουρού σταμάτησε και ο ίδιος ενώθηκε με το όλον, βγαίνοντας ριζικά αλλαγμένος. Η στιγμή αυτή καθόρισε ολόκληρη την πορεία της ζωής του, όπως και τη φιλοσοφία του.

Σύμφωνα με τον Sadhguru, για μια χαρούμενη ζωή, θα πρέπει κάθε μέρος της ύπαρξής μας να λειτουργεί σε συνεργασία με όλα τα υπόλοιπα, αρμονικά. Για αυτό και οι όποιοι ακραίοι περιορισμοί στη ζωή μας, μόνο αρνητικό αντίκτυπο θα έχουν στην καθημερινότητά μας. Όπως αναφέρει και στο Η Χαρά είναι για Όλους: «Μην πολεμάτε τη ζωή. Δεν είστε αντίπαλοι της ζωής. Είστε η ζωή. Εναρμονιστείτε μαζί της και θα δείτε ότι όλα θα σας φαίνονται πιο εύκολα. Δεν είναι αγώνας το να κρατάτε τον εαυτό σας σε φόρμα και υγιή. Κάντε δραστηριότητες που απολαμβάνετε: παίξτε ένα παιχνίδι, κολυμπήστε, περπατήστε, τρέξτε.»

Αφού έχουμε ανακαλύψει μερικά πράγματα για τον Sadhguru, ήρθε η ώρα να διαβάσουμε ένα μικρό απόσπασμα του βιβλίου του, αρκετά ενδεικτικό της θεωρίας του για τη ζωή.

Η διέξοδος βρίσκεται μέσα μας

Ό,ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΈΧΕΤΕ ΚΆΝΕΙ μέχρι στιγμής στη ζωή σας ήταν επειδή αναζητούσατε ένα πράγμα. Είτε επιδιώξατε να κάνετε μια επαγγελματική καριέρα, είτε ανοίξατε τη δική σας επιχείρηση, είτε βγάλατε χρήματα, είτε φτιάξατε μια οικογένεια, το κάνατε πάντα διότι αναζητούσατε ένα απλό πράγμα: τη χαρά.

Αλλά στην πορεία η ζωή έγινε περίπλοκη.

Αν είχατε γεννηθεί σαν οποιοδήποτε άλλο πλάσμα που ζει στον πλανήτη μας, τα πράγματα θα ήταν πολύ απλά. Οι ανάγκες σας θα ήταν μόνο σωματικές. Το γεμάτο στομάχι θα σήμαινε ότι περνάτε μια υπέροχη μέρα. Ρίξτε μια ματιά στον σκύλο ή στη γάτα σας: τη στιγμή που γεμίζει το στομάχι τους είναι απόλυτα ήρεμα.

Όταν όμως έρχεστε σε αυτόν τον κόσμο ως άνθρωποι, τα πράγματα αλλάζουν. Το άδειο στομάχι είναι μόνο ένα πρόβλημα: η πείνα. Αλλά το γεμάτο στομάχι τι είναι; Εκατό προβλήματα! Εάν διακυβεύεται η επιβίωσή μας, τότε το πρόβλημα είναι τεράστιο. Αλλά από τη στιγμή που παύει να είναι πρόβλημα η επιβίωση, είναι σαν να μη σημαίνει τίποτα. Κατά κάποιον τρόπο, για τον άνθρωπο η ζωή δεν τελειώνει με το ζήτημα της επιβίωσης – αντιθέτως, η ζωή ξεκινάει με την επιβίωση.

Ως γενιά σήμερα, έχουμε οργανώσει πολύ καλύτερα το ζήτημα της επιβίωσης. Μπορείς να πας στο σουπερμάρκετ και να αγοράσεις ό,τι χρειάζεσαι για ολόκληρο τον χρόνο. Μπορείς μάλιστα να το κάνεις αυτό χωρίς καν να χρειαστεί να βγεις από το σπίτι σου! Ποτέ πριν στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν ήταν εφικτό κάτι τέτοιο. Μέχρι και πράγματα που πριν από εκατό χρόνια ακόμη και οι βασιλιάδες δυσκολεύονταν να τα αποκτήσουν σήμερα είναι προσβάσιμα στον μέσο πολίτη. Είμαστε η γενιά με τις περισσότερες ανέσεις που έχει ποτέ ζήσει στον πλανήτη. Το πρόβλημα είναι ότι σίγουρα δεν είμαστε η πιο χαρούμενη γενιά ούτε η πιο στοργική ούτε η πιο γαλήνια.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Έχουμε κάνει ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για να φτιάξουμε το εξωτερικό περιβάλλον. Εάν το φτιάξουμε κι άλλο, θα εξαφανιστεί ο πλανήτης! Αλλά εξακολουθούμε να μην είμαστε πιο χαρούμενοι από τους προγόνους μας που έζησαν πριν από χίλια χρόνια.

Εάν λοιπόν αυτό που κάνουμε δεν λειτουργεί αποδοτικά, μήπως ήρθε η ώρα να βρούμε τι δεν πάει καλά; Γιατί να συνεχίσουμε να κάνουμε κάτι που δεν έχει πετύχει τα τελευταία χίλια χρόνια; Για πόσο καιρό ακόμη θα συνεχίσουμε να κινούμαστε βάσει σχεδίων που είναι σαφές ότι τελικά δεν είχαν το αναμενόμενο αποτέλεσμα;

Έφτασε η ώρα να σας δώσω ένα παράδειγμα.

Ας ξεκινήσουμε με μια μόνο ερώτηση: τι θεωρούμε ότι σημαίνει ευημερία;

Πολύ απλά, ευημερία είναι η βαθιά αίσθηση της ευχαρίστησης μέσα μας. Εάν το σώμα νιώθει ευχάριστα, αυτό το αποκαλούμε υγεία. Εάν νιώθει πολύ ευχάριστα, το αποκαλούμε απόλαυση. Εάν ο νους νιώθει ευχάριστα, αυτό το αποκαλούμε γαλήνη. Εάν αυτή η ευχαρίστηση γίνει μεγάλη, τότε μιλάμε για χαρά. Εάν τα συναισθήματα είναι ευχάριστα, αυτό ονομάζεται αγάπη. Εάν γίνουν πολύ ευχάριστα, αυτό ονομάζεται ευσπλαχνία. Εάν η ζωτική ενέργεια γίνει ευχάριστη, το αποκαλούμε ευδαιμονία. Εάν γίνει πολύ ευχάριστη, τότε το αποκαλούμε έκσταση. Αυτό είναι που αναζητάτε: την ευχαρίστηση μέσα σας και έξω από εσάς. Όταν η ευχαρίστηση πηγάζει από μέσα σας, αποκαλείται γαλήνη, χαρά και ευτυχία. Όταν ο περίγυρος γίνει ευχάριστος, του αποδίδουμε τη λέξη επιτυχία. Εάν δεν σας ενδιαφέρει τίποτα από αυτά και θέλετε να πάτε στον παράδεισο, τι αναζητάτε; Απλά, την υπερφυσική επιτυχία! Επομένως, στην ουσία κάθε ανθρώπινη εμπειρία αφορά την ευχαρίστηση και τη δυσαρέσκεια σε διαφορετικό βαθμό.

Αλλά πόσες φορές στη ζωή σας έχετε ζήσει μια ολόκληρη μέρα νιώθοντας ευδαιμονία – χωρίς ούτε μια στιγμή άγχους, αναστάτωσης, εκνευρισμού ή στρες; Πόσες φορές έχετε ζήσει είκοσι τέσσερις συνεχόμενες ώρες νιώθοντας μόνο απόλυτη ευχαρίστηση; Πότε ήταν η τελευταία φορά που σας συνέβη κάτι τέτοιο;

Το πιο εντυπωσιακό από όλα είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι πάνω στον πλανήτη δεν έχουν ζήσει ούτε μία μέρα ακριβώς όπως θα ήθελαν! Βέβαια, δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει βιώσει τη χαρά, τη γαλήνη, ακόμη και την ευδαιμονία, αλλά οι καταστάσεις αυτές είναι φευγαλέες. Οι άνθρωποι αδυνατούν να τις διατηρήσουν. Καταφέρνουν να φτάσουν στο συναίσθημα, αλλά αυτό συνεχώς καταρρέει. Και δεν είναι ότι χρειάζεται τίποτα σπουδαίο για να καταρρεύσει το συναίσθημα. Το πιο απλό πράγμα αρκεί για να κάνει τους ανθρώπους να χάσουν την ισορροπία τους και την αρμονία.

Για παράδειγμα, βγαίνετε έξω και κάποιος σας λέει ότι είστε ο πιο όμορφος άνθρωπος στον κόσμο: εσείς αμέσως πετάτε στα ουράνια. Μετά όμως επιστρέφετε στο σπίτι και οι δικοί σας σας λένε ποιος πραγματικά είστε: και όλα καταρρέουν!

Σας θυμίζει κάτι αυτό;

Γιατί χρειάζεται να νιώθετε μέσα σας την ευχαρίστηση; Η απάντηση είναι προφανής. Όταν βρίσκεστε σε κατάσταση εσωτερικής ευχαρίστησης, τότε γίνεστε ευχάριστοι σε όλους και σε όλα γύρω σας με τρόπο φυσικό. Δεν χρειάζονται οι γραφές ή η φιλοσοφία για να σας πουν ότι πρέπει να φέρεστε καλά στους άλλους. Διότι είναι το φυσικό επακόλουθο όποτε νιώθετε καλά μέσα σας. Η εσωτερική ευχαρίστηση είναι το βασικό συστατικό και η συνταγή της επιτυχίας για να δημιουργήσουμε μία ειρηνική κοινωνία και έναν χαρούμενο κόσμο.

Εξάλλου, η επιτυχία σας στον κόσμο εξαρτάται ουσιαστικά από το πόσο σωστά θα αξιοποιήσετε τις ικανότητες του σώματος και του νου. Επομένως, για να καταφέρετε να γίνετε επιτυχημένοι, η ευχαρίστηση θα πρέπει να γίνει η βασική ποιότητα μέσα σας. Πάνω απ’ όλα, είναι πλέον αποδεδειγμένο ιατρικά και επιστημονικά ότι το σώμα και ο νους σας λειτουργούν καλύτερα όποτε βρίσκεστε σε ευχάριστη κατάσταση. Λένε ότι εάν καταφέρετε να παραμείνετε ευτυχισμένοι για είκοσι τέσσερις ώρες, οι πνευματικές σας δυνατότητες σχεδόν θα διπλασιαστούν.

Δεν είναι δύσκολο αυτό, αρκεί να καταλαγιάσει η εσωτερική αναταραχή ώστε να αναδυθεί η διαύγεια. Η ίδια ζωτική ενέργεια στην οποία αναφέρεστε με τη λέξη «εαυτός» άλλοτε είναι πολύ χαρούμενη, άλλοτε δυσαρεστημένη, άλλοτε γαλήνια και άλλοτε σε αναταραχή. Η ίδια ζωτική ενέργεια έχει τη δυνατότητα να βρεθεί σε όλες αυτές τις καταστάσεις. Αν, λοιπόν, είχατε την επιλογή να αποφασίσετε ποια έκφραση θα θέλατε να έχει η ζωτική σας ενέργεια, τι θα διαλέγατε; Τη χαρά ή τη δυστυχία; Την ευχαρίστηση ή τη δυσαρέσκεια;

Η απάντηση είναι προφανής. Μόνο η μέθοδος μπορεί να διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αλλά είτε προσπαθείτε να βγάλετε πολλά χρήματα, είτε το ρίχνετε στο ποτό, είτε προσπαθείτε να πάτε στον παράδεισο, η ευχαρίστηση είναι ο μοναδικός στόχος. Ακόμη και αν λέτε ότι δεν σας ενδιαφέρει αυτός ο κόσμος και ότι ο στόχος της ζωής σας είναι απλώς να πάτε στον παράδεισο, και πάλι την ευχαρίστηση αναζητάτε. Εάν σας είχαν πει από τότε που ήσασταν παιδί ότι ο Θεός ζει στον παράδεισο, αλλά ο παράδεισος είναι ένα μέρος φρικτό, θα θέλατε να πάτε εκεί; Σίγουρα όχι! Στην ουσία, το ύψιστο επίπεδο ευχαρίστησης είναι ο παράδεισος – η δυσαρέσκεια είναι η κόλαση. Άλλοι λοιπόν πιστεύουν ότι θα τη βρουν στο κρασί και άλλοι στον Θεό, αλλά αυτό που όλοι αναζητούν είναι η ευχαρίστηση.

Το μόνο που μπορεί να σταθεί εμπόδιο μεταξύ του εαυτού σας και της ευημερίας σας είναι ένα απλό γεγονός: ότι έχετε επιτρέψει στις σκέψεις και στα συναισθήματά σας να λαμβάνουν οδηγίες από έξω αντί από μέσα.

Μια μέρα μια κυρία πήγε για ύπνο. Καθώς κοιμόταν είδε ένα όνειρο. Είδε έναν όμορφο άντρα να την κοιτάζει επίμονα. Μετά άρχισε να την πλησιάζει όλο και περισσότερο. Την πλησίασε τόσο πολύ, που εκείνη ένιωθε μέχρι και την ανάσα του. Άρχισε να τρέμει – όχι από φόβο.
Μετά τον ρώτησε: «Τι θα μου κάνεις;». Ο άντρας είπε: «Μα, κυρία μου, δικό σου είναι το όνειρο!».

Αυτό που συμβαίνει μέσα στο κεφάλι σας είναι το δικό σας όνειρο. Τουλάχιστον στο όνειρό σας θα έπρεπε να συμβαίνει αυτό που εσείς θέλετε, έτσι δεν είναι; Ακόμη και αν αυτό που συμβαίνει στον κόσμο δεν είναι αυτό που θέλετε, τουλάχιστον οι σκέψεις και τα συναισθήματά σας θα έπρεπε να είναι όπως εσείς τα θέλετε. Αυτή τη στιγμή, όμως, δεν παίρνουν εντολές από εσάς, διότι διαχειρίζεστε με τυχαίο τρόπο ολόκληρο τον ανθρώπινο μηχανισμό.

Ο ανθρώπινος μηχανισμός είναι η πιο εξελιγμένη φυσική μορφή στον πλανήτη. Είστε το πιο θαυμαστό επίτευγμα της τεχνολογίας, αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρετε πού βρίσκεται το πληκτρολόγιο. Είναι σαν να προσπαθείτε να δουλέψετε σε έναν υπερυπολογιστή με μια αξίνα κι ένα γαλλικό κλειδί! Το αποτέλεσμα είναι ότι η απλή διαδικασία της ζωής έχει αρνητικές συνέπειες στην ανθρωπότητα. Το να προσπαθείς απλώς να κερδίσεις τα προς το ζην, να αναπαραχθείς, να μεγαλώσεις τα παιδιά σου και μετά μια μέρα να πεθάνεις δεν είναι δα και καμιά ιδιαίτερη πρόκληση! Είναι εντυπωσιακό ότι οι άνθρωποι παλεύουν μόνο και μόνο για να καταφέρουν αυτό που κάθε σκουλήκι, έντομο, πτηνό ή ζώο κάνει χωρίς να καταβάλλει σχεδόν καμία προσπάθεια.

Για να το θέσω απλά, η εσωτερική μας οικολογία είναι χάλια. Για κάποιον λόγο νομίζουμε ότι αν διορθώσουμε τις εξωτερικές συνθήκες, αυτό αρκεί για να γίνουν και μέσα μας τα πάντα καλά. Αλλά τα τελευταία εκατόν πενήντα χρόνια έχει αποδειχτεί ότι το μόνο που μπορεί να κάνει η τεχνολογία είναι να μας βοηθάει να νιώθουμε άνετα και βολικά, δεν θα μας φέρει την ευημερία. Πρέπει να καταλάβουμε ότι εάν δεν κάνουμε τα σωστά πράγματα, τα σωστά πράγματα δεν θα μας συμβούν από μόνα τους: αυτό ισχύει τόσο για τον εξωτερικό κόσμο, όσο και για τον εσωτερικό.

Μάθετε περισσότερα για το βιβλίο «Η Χαρά είναι για Όλους» εδώ.

Αφήστε μια απάντηση