Άρθρο, Αφιέρωμα

Κερδίζεις τα χρήματα που αξίζεις;

Οι σκέψεις οδηγούν σε συναισθήματα. Τα συναισθήματα οδηγούν σε δράσεις. Οι δράσεις οδηγούν σε αποτελέσματα.

«Μέσα σε πέντε λεπτά μπορώ να προβλέψω το οικονομικό σας μέλλον για το υπόλοιπο της ζωής σας». – T. Harv Eker

 

«Πώς; Με μια σύντομη συζήτηση μπορώ να αναγνωρίσω αυτό που ονομάζεται “αρχέτυπο” των οικονομικών και της επιτυχίας σας. Όλοι έχουμε ένα προσωπικό αρχέτυπο οικονομικών και επιτυχίας, που βρίσκεται ήδη ενσωματωμένο στο υποσυνείδητό μας. Και αυτό το αρχέτυπο, περισσότερο από κάθε άλλο και όλα τα άλλα μαζί, θα καθορίσει το οικονομικό μας πεπρωμένο.
Τι είναι το οικονομικό αρχέτυπο; Για να το καταλάβουμε, ας σκεφτούμε το αρχιτεκτονικό σχέδιο ενός σπιτιού, το οποίο αποτελεί προκαθορισμένο διάγραμμα ή σχέδιο για το συγκεκριμένο σπίτι. Με τον ίδιο τρόπο, το οικονομικό μας αρχέτυπο είναι απλώς το προκαθορισμένο πρόγραμμα ή η στάση μας απέναντι στο χρήμα. Θέλω να σας παρουσιάσω μια εξαιρετικά σημαντική φόρμουλα. Καθορίζει το πώς δημιουργείτε την πραγματικότητα και τον πλούτο σας. Πολλοί από τους πιο αξιοσέβαστους δασκάλους στον τομέα των ανθρώπινων δυνατοτήτων έχουν χρησιμοποιήσει αυτή τη φόρμουλα ως βάση για τις διδασκαλίες τους. Λέγεται Διαδικασία Φανέρωσης και είναι η ακόλουθη:
  Σ->Σ->Δ=Α
Οι σκέψεις οδηγούν σε συναισθήματα. Τα συναισθήματα οδηγούν σε δράσεις. Οι δράσεις οδηγούν σε αποτελέσματα. Το δικό σας οικονομικό αρχέτυπο αποτελείται από έναν μοναδικό συνδυασμό σκέψεων, συναισθημάτων και δράσεων στο πεδίο των οικονομικών.
Πώς διαμορφώνεται, λοιπόν, το οικονομικό σας αρχέτυπο; Η απάντηση είναι απλή. Το οικονομικό σας αρχέτυπο αποτελείται πρωτίστως από την πληροφορία ή τον «προγραμματισμό» που έχετε λάβει στο παρελθόν, και ειδικά όταν ήσασταν μικρά παιδιά. Ποιες ήταν οι βασικές πηγές αυτού του προγραμματισμού ή της εξαρτημένης μάθησης; Για τους περισσότερους, η λίστα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, γονείς, αδέλφια, φίλους, πρόσωπα εξουσίας, δασκάλους, θρησκευτικούς ηγέτες, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και την κουλτούρα σας. Ας πάρουμε την κουλτούρα. Δεν είναι αλήθεια ότι κάθε κουλτούρα έχει έναν συγκεκριμένο τρόπο σκέψης και διαχείρισης των χρημάτων, ενώ άλλες έχουν διαφορετική προσέγγιση; Πιστεύετε ότι το παιδί γεννιέται με τις δικές του αντιλήψεις περί χρήματος ή πιστεύετε ότι το παιδί διδάσκεται πώς να διαχειρίζεται το χρήμα; Ακριβώς. Κάθε παιδί διδάσκεται πώς να σκέφτεται και να δρα σε σχέση με το χρήμα. Το ίδιο ισχύει για σας, για μένα, για τον καθένα.
Διδάσκεστε πώς να σκέφτεστε και να πράττετε όσον αφορά τα χρήματα. Αυτές οι διδαχές γίνονται η εξαρτημένη μάθησή σας, η οποία μετατρέπεται σε αυτόματες αντιδράσεις που σας διακατέχουν για το υπόλοιπο της ζωής σας. Εκτός, φυσικά, εάν παρέμβετε και επανεξετάσετε τα οικονομικά αρχεία του μυαλού σας. Αυτό ακριβώς θα κάνουμε με αυτό το βιβλίο, και αυτό κάνουμε για χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο, σε ένα πιο βαθύ και μόνιμο επίπεδο, στο Εντατικό Σεμινάριο “Σκέφτομαι σαν πλούσιος”.»

Αφήστε μια απάντηση