Άρθρο

Γράμμα στον εαυτό μου

Απόσπασμα από το βιβλίο Το Δώρο 2 του Στέφανου Ξενάκη

Σου γράφω με αφορμή το ξεκίνημα της νέας χρονιάς.

Φέτος, θα είμαι πιο κοντά σου. Θα σε προσέχω πιο πολύ. Θα σε αγαπάω πιο πολύ.

Μαζί θα περπατάμε ή θα τρέχουμε τα πρωινά ή τα βράδια ή όποτε εσύ γουστάρεις. Ζωή είναι η κίνηση. Θα την κάνουμε είτε έχουμε παρέα είτε δεν έχουμε. Μου αρέσει κι όταν δεν έχουμε παρέα. Με κάνει να νιώθω πιο κοντά σου. Φέτος θέλω να περνάμε πιο πολύ χρόνο οι δυο μας. Να σκεφτόμαστε, να συζητάμε ή απλώς να κωλοβαράμε. Να ανοίγουμε λιγότερο την τηλεόραση και τo Facebook.

Θα προσέχουμε πιο πολύ τι τρώμε. Θα τρώμε πιο υγιεινά, πιο σωστά, πιο συνετά. Αλλά θα τις κάνουμε και τις γουρου­νιές μας. Δεν θέλω να γίνουμε σπασικλάκια.

Θα γράφουμε τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τους στόχους, τα προβλήματά μας. Το χαρτί είναι το πλάνο μας, η ζωή μας, το σχέδιό μας. Θα σε πάω στο πιο όμορφο βιβλιοπωλείο να σου πάρω το ωραιότερο τετράδιο. «Λεύκωμα» το λέγαμε μικροί.

Φέτος θα εστιάζω στις νίκες σου, στα καλά σου, στις επι­τυχίες σου, στα ταλέντα σου κι, αδερφάκι μου, έχεις μπόλικα. Θα σου χαμογελάω όταν σε αντικρίζω στον καθρέφτη. Δεν θα κολλάω στις ατέλειες και τα παχάκια σου. Αρκετά χρόνια το έκανα.

Θα διαβάζουμε ενδιαφέροντα βιβλία, αυτοβιογραφίες, θα παρακολουθούμε ομιλίες και σεμινάρια. Θα βλέπουμε ντοκι­μαντέρ, θα σε πηγαίνω σινεμά, θέατρο. Δεν θα περνάει μέρα που να μη γινόμαστε καλύτεροι.

Θα κάνουμε παρέα με αξιόλογους ανθρώπους, με ανοιχτά μυαλά, που την ψάχνουν, που θέλουν να πάνε τη ζωή τους μπροστά, που θέλουν να βοηθήσουν τους γύρω τους, τον κό­σμο ολόκληρο. Τέτοιους θέλουμε στη ζωή μας.

Θα σε στηρίζω να λες τα «όχι» και τα «ναι» σου. Θα το κάνω ακόμα κι όταν η φωνή σου τρέμει, κι όταν δεν σε βαστά­νε τα πόδια σου.

Θα σου κρατάω το χέρι σφιχτά όταν φοβάσαι.

 


Θα σε αγαπάω όταν φοβάσαι.
Ίσως τότε ακόμα περισ­σότερο.


 

Θα βιαζόμαστε λιγότερο. Θα παίρνουμε τον χρόνο μας. Θα βουτάμε τη γλώσσα στο μυαλό όταν πρόκειται για τα ση­μαντικά. Θα τιμάω κάθε σου επιλογή, ακόμα και την πιο ασή­μαντη. Καμιά δεν είναι ασήμαντη.

Θα ξοδεύουμε συνετά τα λεφτά μας. Πρώτα θα επενδύου­με και μετά θα καταναλώνουμε. Θα βάζουμε κάτι στην άκρη κάθε μήνα, ακόμα κι αν είναι 50 ευρώ, ακόμα κι αν είναι 10. Θα αδειάσουμε τις ντουλάπες και θα ελαφρύνουμε τις κάρτες.

Θα ταξιδεύουμε περισσότερο. Ακόμα κι αν δεν έχουμε λε­φτά. Κάθε μέρα είναι ταξίδι. Το ταξίδι είναι μέσα μας.

Θα τα δίνουμε όλα σε ό,τι κι αν κάνουμε. Θα σου ψήνω τον καφέ σαν να ήσουν η Βασίλισσα της Αγγλίας. Είσαι πολύ σημαντικός για μένα. Δεν θα σε κρίνω από το αποτέλεσμα. Μόνο από την προσπάθεια. Για την ακρίβεια, δεν θα σε κρί­νω. Μόνο θα σε αγαπάω.

Σ’ το υποσχέθηκα. Φέτος θα σε αγαπάω. Και θα σε αποδέ­χομαι. Και θα σε στηρίζω.

Σαν η μάνα το παιδί.

Φέτος θα είμαι το φιλαράκι που πάντα ήθελες.

Κάτι τελευταίο.

Και τίποτα από αυτά να μην κάνεις, εγώ θα σε αγαπάω.

Πάντα θα σε αγαπάω.

Είσαι Εγώ.

 

Μάθετε περισσότερα για το βιβλίο Το Δώρο 2 του Στέφανου Ξενάκη εδώ

2 thoughts on “Γράμμα στον εαυτό μου

  1. Ο/Η Μαρία Κλωφά λέει:

    Υπέροχο!!! Το πρώτο σας βιβλίο με συνόδευε κάθε πρωί με τον καφέ μου, σε μια μεγάλη δυσκολία της ζωής μου!!! Όταν το τελείωσα δεν ήμουν ο ίδιος άνθρωπος!!! Αν σας πω ότι το χάρισα σε δέκα ανθρώπους νομίζω λέω λίγους!!! Σε κάθε ευκαιρία γιορτές, γενέθλια, Χριστούγεννα, δεν έχανα την ευκαιρία να κάνω ένα πολύτιμο “Δώρο”. Συγχαρητήρια!!! Καλοτάξιδο και το δεύτερο Δώρο!!!

Αφήστε μια απάντηση