Άρθρο

Ο μεγαλύτερος ηθοποιός που δεν μάθατε ποτέ

Ποιος ήταν ο Πώλος στην αρχαιότητα; Διαβάστε την ιστορία του από το «Αρχαιολογία αγάπη μου... έλα πάρε με από 'δω» του Θεόδωρου Παπακώστα.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ο Θεόδωρος Παπακώστας aka Archaeostoryteller βρέθηκε πρώτος στην κατηγορία «ελληνικό non-fiction» των Βραβείων Βιβλίου Public με το «Αρχαιολογία αγάπη μου… έλα πάρε με από ‘δω», ένα βιβλίο-ταξίδι που σαν roller coaster πετάγεται από τη μια άκρη της αρχαιότητας στην άλλη. 

 

Οι εβδομήντα εννιά ιστορίες που απλώνονται στα πέντε κεφάλαια του βιβλίου αποτελούν μία συναρπαστική εναλλαγή συναισθημάτων και εικόνων. Μέσα από τις αφηγήσεις του Archaeostoryteller για διάσημους και παντελώς άγνωστους ανθρώπους συνειδητοποιούμε ότι, όσο άγνωστοι κι αν είμαστε μεταξύ μας, μας συνδέει η ανθρώπινη εμπειρία.

 

Διαβάστε ένα απόσπασμα από το «Αρχαιολογία αγάπη μου… έλα πάρε με από ‘δω»:

 

Η ιστορία μιας τεφροδόχου, ή Θα παίζω θέατρο μέχρι να πεθάνω
Ο Πώλος καταγόταν από το νησί της Αίγινας και έμαθε την υποκριτική τέχνη δίπλα στον Αρχία, όσο ακόμη ο τελευταίος ασχολούνταν με τις τέχνες και πριν γίνει κατάσκοπος. Ο Αρχίας μπορεί να παράτησε το θέατρο, ο μαθητής του, όμως, δεν έκανε το ίδιο.
Ο Πώλος είχε τη φήμη του εξαιρετικού ηθοποιού, με φωνή τόσο υποβλητική, μελωδική και ευπροσάρμοστη, που μάγευε τα ακροατήρια. Εξάλλου, στο αρχαίο θέατρο όλα εξαρτιόνταν από τη γλώσσα του σώματος και τη φωνή, αφού οι ηθοποιοί φορούσαν μάσκες, επομένως η έκφραση του προσώπου δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί στην υποκριτική ερμηνεία.
Επίσης, όλοι οι ρόλοι, αντρικοί και γυναικείοι, παίζονταν από άντρες. Επομένως, ένας καλός ηθοποιός, όταν έπαιζε γυναικείο ρόλο, έπρεπε να μπορεί να πείσει ότι όντως μιλάει γυναίκα, και μάλιστα σε μια υπόθεση δραματική που σκοπό είχε να υποβάλει τον θεατή και να του προκαλέσει έντονα συναισθήματα.
Ο Πώλος αγαπούσε πάρα πολύ την τέχνη του. Πέθανε στην ηλικία των εβδομήντα ετών, δηλαδή υπερήλικας για εκείνα τα χρόνια, και έλεγαν πως λίγο καιρό πριν από τον θάνατό του κατάφερε να παίξει σε οκτώ τραγωδίες μέσα σε τέσσερις μέρες. Όταν πέθανε, λέει ένας θρύλος, κατά τη διάρκεια της κηδείας του ο αγαπημένος του σκύλος πήδηξε στην πυρά και κάηκε μαζί του.
Ο Πώλος, όμως, έμεινε στην ιστορία για την ερμηνεία του στον ρόλο της Ηλέκτρας, στην τραγωδία του Σοφοκλή.
Στην τραγωδία αυτή ο Ορέστης, που είχε φύγει μετά τον φόνο του πατέρα του, επιστρέφει για να εκδικηθεί τη δολοφονία του Αγαμέμνονα και να σκοτώσει την Κλυταιμνήστρα και τον Αίγισθο. Η αδελφή του η Ηλέκτρα τον προσμένει με ανυπομονησία. Για να μην καρφωθεί, όμως, και να μπορέσει να φτάσει στο παλάτι, ο Ορέστης μεταμφιέζεται και στέλνει κάποιον άλλο να πάει στο παλάτι μια τεφροδόχο που περιέχει την τέφρα του Ορέστη, που δήθεν είχε ήδη πεθάνει, για να ξεγελάσει την Κλυταιμνήστρα και τον Αίγισθο.
Η Ηλέκτρα είναι η πρώτη που βλέπει την τεφροδόχο, συγκλονίζεται, συνειδητοποιεί ότι ο αδελφός της είναι νεκρός (δεν ξέρει την αλήθεια), και μαζί του η τελευταία της ελπίδα. Πιάνει την τεφροδόχο αγκαλιά και οδύρεται. Κατολοφύρεται.
Σε εκείνη τη σκηνή, όπου η τραγική ηρωίδα κρατά την τεφροδόχο στην αγκαλιά της και κλαίει για τον χαμό του αγαπημένου της αδελφού, ο Πώλος έδωσε ίσως την καλύτερή του ερμηνεία. Ο έμπειρος ηθοποιός, που είχε ήδη βιώσει και ο ίδιος την απώλεια του γιου του, που τον υπεραγαπούσε, βγήκε στη σκηνή κρατώντας το αγγείο που περιείχε την τέφρα του ίδιου του του παιδιού. Και η ερμηνεία που έδωσε ως Ηλέκτρα, θρηνώντας κι αυτός στην κυριολεξία και βιώνοντας επί σκηνής την ένταση του πένθους και της απώλειας, έκανε το κοινό να συγκλονιστεί. Η ερμηνεία του έμεινε στην ιστορία και συζητιόταν αιώνες μετά.

 

Μετά την επιτυχία του «Χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ;» και «Αρχαιολογία αγάπη μου… έλα πάρε με από ‘δω», ο Θεόδωρος Παπακώστας επέστρεψε με το «Παιδιά, χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ;» μια ειδική έκδοση για παιδιά (και όχι μόνο), με μοναδική εικονογράφηση από τον Laurence Elwick. Πρόκειται για ένα βιβλίο που αναλαμβάνει να ταξιδέψει τα παιδιά εύκολα, γρήγορα και απλά σε κόσμους αρχαίους, κάνοντάς τα να αγαπήσουν την αρχαιότητα από μικρά.

 

Μάθετε περισσότερα για τον Θεόδωρο Παπακώστα εδώ και βρείτε το «Παιδιά, χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ;» εδώ.

Αφήστε μια απάντηση